2-KORUMA, TEDAVİ VE TOPLUMA KAZANDIRMA: Zararlı alışkanlıklardan-bağımlılıklardan kişileri, aileleri ve toplumu korumanın iki yönü bulunduğu, bunlardan birincisinin önleyici koruma önlemleri, ikincisinin ise tedavi ve topluma kazandırma önlemleri olduğu bilinmelidir.
a) Önleyici koruma önlemleri: Çocukların ve gençlerin zararlı alışkanlıklardan ve bağımlılıklardan korunmaları için önleyici önlemlerin alınması bir zorunluluk olmalıdır. Bu bağlamda, çocukların okul öncesi yaş döneminden başlayarak gençlik dönemleri dahil olmak üzere; ailelerin, eğitim ve öğretim kurumları ile sivil toplum örgütlerinin bu konularda eğitici ve öğretici çalışmalar yapmaları, yerel idarelerinde önleyici ve eğitici bu çalışmalara katkı sağlamaları, bu alanda yapılacak çalışmaları başarılı kılacaktır.
Diğer yandan, Türkiye Yeşilay Cemiyeti Tüzüğü’nün 3. maddesinin (2) numaralı fıkrasında, zararlı alışkanlıklar ve bağımlılıklarla mücadele etmek için toplumun bilinç, güç ve kaynaklarını harekete geçirmek ve insan onur ve saygınlığını korumak adına, her koşul ve zamanda bu konudaki desteğe muhtaç insanlara yardım etmeyi, Cemiyet amaçları arasında saymış ve mücadele etmeyi kendisine görev biçmiştir. 1934 yılında kamu yararı kararı alınan cemiyetin (dernek) bu alanda yaptığı özverili çalışmaları takdirin üstünde olup, yapılan çalışmalarına toplum olarak katkı ve destek vermek, toplumsal bir görev olmalıdır. Diğer yandan, bir iletişim kurumunun, Yeşilay’ın çocuk ve gençlere yönelik eğitim çalışmalarına destek verip işbirliği yapacağını kamuoyuna açıklaması takdirle karşılanmalıdır.
b) Tedavi ve topluma kazandırma önlemleri: Zararlı alışkanlıklara ve bağımlılıklara tutulmuş olan insanların sosyal yaşamlarına geri dönmeleri ve sağlıklarını kazanmalarının temini için madde bağımlılıklarının tedavisinden (İstanbul’da) sorumlu kamu kuruluşu niteliğinde olan araştırma ve tedavi merkezinde tedavi olanaklarının bulunduğu bu merkezin amacının alkol ve madde bağımlısı olan kişilerin tedavisini sağlamak ve aynı zamanda bağımlılıklarının önlenmesine yardımcı hizmet vermek olduğu da bilinmeli ve bu alanda çalışma yapacak olan araştırma ve tedavi merkezlerinin sayısının artırılmasında da toplumsal yarar görülür.
Diğer yandan; Türk Medeni Kanunun 432. maddesi hükmüne göre, toplum için tehlike oluşturan her ergin kişi, kişisel korunmasının başka türlü sağlanamaması halinde, tedavisi, eğitimi veya ıslahı için yerleşim yeri vesayet makamından karar alınarak gerekli tedavi ve eğitim ıslahı yapılabileceğinin de bilinmesinde fayda vardır.
3-SONUÇ: Başta çocuk ve gençler olmak üzere insanların, yukarıda açıklanan konular nedeniyle; hayata küsmelerini önlemek, topluma yararlı yurttaş olmalarını sağlamak adına; zararlı alışkanlık ve bağımlılıkların kaynakta önlenmesi, tedavi edilmesi, eğitim ile yeniden topluma kazandırılması, kişiler, aileler ve toplum yönünden, bu olguların sorun olmaktan çıkarılmasıyla, geleceğin sağlıklı toplumu oluşturulabilir.
BİTTİ