Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zafer İşeri -  03.02.2022 tarihinde kabul edilen 31750 Sayılı Öğretmenlik Meslek Kanunu ile eğitim ve öğretim hizmetlerini yürütmekle görevli öğretmenlerin, atamaları ve mesleki gelişimleri ile kariyer basamaklarında ilerlemelerinin düzenlenmesi amaçlanmıştır. Öğretmenli Meslek Kanunu ile getirilen düzenlemeler eğitim ve öğretim hizmetlerini yürüten öğretmenleri kapsamaktadır.

Öğretmenlik mesleği yürürlüğe giren kanun ile üç kariyer basamağına ayrılmıştır. Buna göre; aday öğretmenlik döneminden sonra öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olmak üzere üç kariyer basamağı oluşturulmuştur. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda ilk olarak Aday Öğretmenlik düzenlenmiştir. Aday Öğretmen olabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde sayılan şartları sağlamak, yönetmelikle belirlenen yükseköğretim kurumlarından mezun olma, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmış olma ve Milli Eğitim Bakanlığı veya ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılacak sınavlarda başarılı olma şartlarının bir arada sağlanması gerekmektedir.

Haberin Devamı

Süre en az 1 yıl 

Belirtilen şartları sağlayan kişiler aday öğretmen olabileceklerdir. Yürürlüğe giren kanun gereğince Aday Öğretmenlik süresi bir yıldan az 2 yıldan çok olamayacaktır. Nitekim bu süre zarfı içerisinde zorunlu haller dışında aday öğretmene görev yerini değiştirme hakkı tanınmamıştır. Aday Öğretmenler söz konusu süreç içerisinde Aday Öğretmen Yetiştirme Programına tabi tutulacaktır. Söz konusu program sonucunda Adaylık Değerlendirme Komisyonu tarafından yapılan değerlendirme neticesinde başarı olan adaylar Öğretmen olmaya hak kazanacaklardır. Öğretmen unvanından, bu göreve atanmanın atamaya yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten itibaren yararlanılacaktır. Öğretmenlik Meslek Kanunu gereğince Aday Öğretmenlerden; Atanma niteliklerinden herhangi birini taşımadığı sonradan anlaşılanlar, Adaylık süresi içinde atanma şartlarından herhangi birini kaybedenler, Adaylık sürecinde aylıktan kesme veya kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alanlar, Aday öğretmenler için öngörülen Aday Öğretmen Yetiştirme Programına mazeretsiz olarak katılmayanlar ile bu program sonunda Adaylık Değerlendirme Komisyonunca yapılan değerlendirmede başarısız olanların görevine son verilecektir. Nitekim görevine son verilen kişiler üç yıl süreyle öğretmenlik mesleğine alınmayacaklardır..

Haberin Devamı

Aday öğretmenlik dâhil öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunanlardan; Mesleki gelişime yönelik 180 saatten az olmamak üzere düzenlenen Uzman Öğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan

öğretmenler uzman öğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunmaya hak kazanacaklardır. Başvuruda bulunan öğretmenler söz konusu yazılı sınavdan 70 üstü alarak başarılı olmaları durumunda ise alacakları sertifika ile Uzman Öğretmen olacaklardır.

Uzman öğretmenlikte en az on yıl hizmeti bulunan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan uzman öğretmenlerden; mesleki gelişime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Başöğretmenlik Eğitim Programını tamamlamış olan ve mesleki gelişim alanlarında başöğretmenlik için öngörülen çalışmaları tamamlayanlar başöğretmen unvanı için yapılan yazılı sınava başvuruda bulunabilme hakkına sahip olacaklardır. Nitekim yazılı sınavdan 70 Üstü alarak başarı olan Uzman Öğretmenler, Baş Öğretmen olabileceklerdir. Meslek mensupları, Uzman öğretmen veya başöğretmen unvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanacaklardır.Öğretmenlik Mesleği toplumun geleceğinin temellerini atabilme kudretine sahip yegâne meslektir. Öğretmenlik Meslek  Kanunu, meslek mensuplarının hayatına girmiş bulunmaktadır. Kanuna ilişkin usul ve esasların yönetmeliklerle ayrıntılı olarak düzenlenmesi gerekmektedir.