Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Prof. Cengiz KUDAY
1942’de doğan Cengiz Kuday 1967’de İstanbul Üniversitesi (İÜ) Tıp Fakültesinden mezun oldu. 1972’de Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroşirurji Ana Bilim Dalı’nda uzmanlık eğitimini tamamladı. İÜ Tıp Fakültesi Cerrahpaşa Nöroşirurji Anabilim Dalı’nda 1978 yılında doçent, 1987 yılında profesör unvanını aldı. 1982 ve 2006 yılları arasında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroşirurji Anabilim Dalı Başkanlığı yaptı. 1992 ve 2006 arasında İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nörolojik Bilimler Enstitüsü Müdürlüğü görevini yaptı. 1994 ve 2006 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Senatosu üyeliğinde bulundu.

Haberin Devamı

Uluslararası sistem içinde yükselen ve çöken güçlerin var oluşu, her zaman savaşa yol açar mı açmaz mı bu kesin değildir. Tarihin büyük savaşları dolaylı ya da dolaysız olarak, ülkelerin eşitsiz, haksız büyümelerinin sonucu. Peki bu düzen son dünya savaşında sona ermiş midir? İki taraflı silah kullanımı, karşılıklı yıkımı dönüştürme tehdidini kendilerinin doğal parçası olarak taşıyan nükleer silahların ortaya çıkışıyla, büyük ağaç dengelerindeki uzun süreli değişmelere silahlı çatışmaya başvurarak tepki verme alışkanlığının sonunda şimdilik kontrol altına alındığı ve bu durumda geriye yalnızca dolaylı ufak çaplı aktarların aracılığı ile yapılan savaşların kaldığı gerçekten doğru olabilir.
Nükleer silahların karşılıklı olarak yarattığı caydırmacılığın sağladığı tek şey bu günkü çatışmaların konvansiyonel düzeyde olduğudur. Ancak bu savaşlar bile kullanılan silahların niteliği düşünüldüğünde son derece kanlı geçmektedir. Bu gerçekler karşısında biz hekimlerin insanları iyileştirmek uğruna yaptığı ameliyatlar, müdahaleler, bir insanı bile sağlığına kavuşturmak için saatler, günler, haftalar ve hatta aylarca yaptığım işler boşuna mıdır? Futul mudur?
Ne demek futul veya futulite; Mitolojiden alma bir söz.

Tanrıların cezası
Mitolojide tanrılar yaptıkları bir hatadan dolayı kız kardeşleri dibi olmayan bir su küpüne su doldurmaya mahkum etmiş. Tabii yapılan bütün bu taşımalar su küpünü doldurmuyor.
(Yani boşuna uğraş) diğer bir kelime anlamı şiirlerde yazılarda kullanılır. Savaşın anlamsızlığı. Peki bizim insanlar veya bir insan için bile yaptığımız mücadele boşuna mı? Öbür tarafta saniyeler içinde binlerce insanı öldürürken; tabii ki değil. Bunun cevabını başka bir anekdotla vermek istiyorum. Adamın biri hafif dalgaların sahile vurduğu bir yerde bir adamın yerden bir şeyler alıp denize attığını görmüş yaklaşınca adamın binlercesi sahile vurmuş deniz yıldızlarını attığını görmüş. Sormuş yeniden niye denize atıyorsun: Cevap hayatlarını kurtarmak için! Ama sahilde binlerce var. olsun benim attıklarım en azından tekrar yaşama dönecek. Galiba bizim yaptığımız bu kaos ortamında bu!