Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Mehmet Şakir ÖRS

1979’da Ege Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Uzun yıllar görev yaptığı Tariş’te yönetici olarak çeşitli görevlerde bulundu. Gazetecilik yaptı, iletişim ve halkla ilişkiler alanında çalıştı. Eşi Prof.Dr. Ferlal Örs ile birlikte İletişimevi’ni kurdu. Çeşitli ekonomik, sosyal ve kültürel konularda yayımlanmış çok sayıda kitabı ve kazanılmış ödülü var. CHP İzmir İl Yöneticiliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanlığı ve İZFAŞ (İzmir Fuarı) Genel Müdürlüğü görevlerinde bulundu. Türkiye Yazarlar Sendikası, Edebiyatçılar Derneği, Dil Derneği ve Çağdaş Gazeteciler Derneği üyesi.
Seçimlerin ardından, muhalefet partileri kendi iç gündemlerine döndü. Ana muhalefet partisi CHP de partisel sorunlara odaklandı.
Gelecek seçimlerin 2019’da yapılması CHP’nin önünde, kendi sorunlarını çözmek üzere önemli bir zaman dilimi yaratıyor. Bu fırsat iyi ve doğru biçimde değerlendirilmelidir. Kurultay ve delege hesaplarına boğulmadan, var olan sorunlar nasıl aşılabilir? Parti nasıl yenilenebilir, nasıl daha etkin ve güçlü hale getirilebilir? Bu konulardaki düşünce ve önerilerimi paylaşmak istiyorum.

Aktif üyelik sistemi
CHP’de ‘aktif üyelik’ sistemine geçilmelidir. Bu bağlamda parti çalışmalarına, eylemlerine, eğitimlerine katılan üyeler ‘aktif üye’ kabul edilmelidir. Seçme ve seçilme hakkı aktif üyelere verilmelidir. Bu sistem, adil ve etkin olarak denetlenmelidir.Dünyada pek çok sol partide uygulanan ‘aktif üyelik’ sistemi, parti örgütünü daha etkin ve nitelikli hale getirecektir.

İdeoloji ve yayın
CHP’nin ideolojik yaklaşımlarının net olması ve program ile tüzüğünün de ideoloji ile uyumlu - bütüncül olması önemlidir. Parti ideolojisini açıklayan, siyasal ve toplumsal politikaları tartışıp ortaklaştıran, merkezi bir teorik yayın organına gereksinimi vardır. Bu yayın organı, parti örgütleri, üyeleri ve aksiyonerleri için bir pusula işlevi görecek, söylem ve eylem birliği sağlayacaktır. Bu süreç, parti içi eğitimle yaygınlaştırılıp çok yönlü pekiştirilebilir.

Örgütlenme alanları
Bir ‘kitle partisi’ olarak CHP, insanı ve hayatı odağına alarak, hayatın tüm alanlarında örgütlenmelidir. Var olan klasik il-ilçe-belde örgütlenmesi şekli, artık günümüzde yeterli değildir. Organize bölgeler, sanayi- esnaf siteleri, büyük çarşılar -hatta AVM’ler-, üniversiteler, fabrikalar, işlikler, kırsal kesim köyler.. Kısacası hayatın nabzının güçlü ve hızlı attığı her yer, temel bir örgütlenme alanıdır. CHP, örgütlenme politikalarını ve yöntemlerini, buna göre yenilemelidir.

Kimlik siyasetini ret
Son dönemlerde siyasal alana bulaşan temel bir hastalık kimlik siyasetidir. İnsanların ırkı, dini, mezhebi sorgulanır olmuştur. Bu özellikler üzerinden siyaset şekillendirilmeye çalışılmaktadır.
Siyasal politikalar sınıfsal, sosyal ve toplumsal tercihler üzerinden inşa edilmelidir. Örgütsel yapılar ve kadrolar, bu anlayışa uygun olarak biçimlendirilmelidir.

CHP’li belediye algısı
CHP’li başkanlarca yönetilen belediyelerin çoğunlukla CHP’li kimlikleri kağıt üzerinde kalmakta ve her biri farklı telden çaldığı için siyasal bir sinerji yaratılamamaktadır. Önümüzdeki dönemde, bu belediyeler arasında koordinasyon ve eşgüdüm çok yönlü güçlendirilmelidir. Kamuoyunda olumlu anlamda bir ‘CHP’li belediye’ algısı yaratılmalıdır.

Siyasal katılım
CHP’de siyasal çalışmadan anlaşılan seçim dönemlerinde seçim kampanyasına katılmak, parti içi demokrasiden anlaşılan da yalnızca adayların önseçimle belirlenmesidir. Oysa siyasal mücadele ve parti üyeliği, hayatın her anında ve her alanında verilmesi gereken bir uğraştır, bir sorumluluktur, bir yaşam biçimidir. Parti içi demokrasi de, öncelikle partinin siyasal politikalarının oluşturulması süreçlerine katılabilmektir. Bu bağlamda, partinin ve partililerin, siyaset yapma tarzını değiştirmesi - yenilemesi gerekiyor.

Ütopya yaratmak
Partileri, örgütlenmeleri canlı kılan ve onları en geniş kesimlerle buluşturan temel öge, onların ütopyalarıdır. Her siyasal örgütlenmenin ve partinin bir ütopyası, bir hikayesi olmalıdır. Bu ütopyaya öncelikle partinin üyeleri yürekten inanmalı ve dalga dalga tüm topluma taşıyıp yaymalıdır. Günümüz koşullarında halka götürülebilecek yeni ütopyalara gereksinim olduğunu düşünüyoruz.

Sevgiyi ve dayanışma
CHP’nin en önemli sorunlarından biri, partide sevgi eksikliğidir. Parti içi yaşamda sevgi, saygı ve dayanışma her yönüyle güçlendirilmelidir. Parti içi ilişkilerde yoldaşlık- yol arkadaşlığı temel olmalıdır.