Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Mehmet Şakir ÖRS
1956 yılında Alaşehir’de doğdu. 1979 yılında E.Ü. İktisat Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Uzun yıllar görev yaptığı Tariş’te yönetici olarak çeşitli görevlerde bulundu. Gazetecilik yaptı, iletişim ve halkla ilişkiler alanında çalıştı. Çeşitli ekonomik, sosyal ve kültürel konularda yayımlanmış çok sayıda kitabı ve kazanılmış ödülü var. Yerel yönetimler alanında, eşi Prof. Dr. Ferlal Örs ile birlikte ‘Yerelge - Toplumsal Belediyecilik’ isimli kitabı çıkardı. CHP İzmir İl yöneticiliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanlığı görevinde bulundu. Halen İZFAŞ Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

Halkımız yeni yıla ülkedeki yüksek siyasal tansiyonla girdi. 2014 yılı yeni gündem maddelerini ve dolayısıyla yeni tartışmaları da beraberinde getirdi. Bu yoğun gündemin ve tartışmaların içinde, 30 Mart 2014 yerel seçimleri önemli bir gündem maddesini oluşturuyor.
Yerel seçimler, kent yaşamını, kentli - siyaset ilişkisini ve kentlerde yaşayanların sorunları ile taleplerini de gündeme taşıyor.
Günümüzde çağdaş kent yaşamı nasıl olmalıdır? Kentin gerçek sahipleri olan kenttaşlar ile onları yönetmeye talip olan yerel yönetimler arasında ilişkiler nasıl düzenlenmelidir? Kent halkının yönetime katılması nasıl gerçekleşecektir? Yaklaşan yerel seçimler bağlamında gündeme gelen bu soruları çoğaltmak mümkündür.
İşte tüm bu sorulara yanıtlar aramak amacıyla günümüzün kent yaşamına baktığımızda, İzmir kenti farklılıklarıyla öne çıkıyor. İzmir, 21’inci yüzyıl kent yaşamının ülkemizdeki en çağdaş örneğini oluşturuyor.

İZMİR’İN DEĞERLERİ
İzmir öncelikle yenilikçi bir kenttir. Tarihin hemen her döneminde pek çok yeniliğe, gelişmeye kucak açmış ve önderlik yapmıştır.
Bu kent özgürlüğün, demokrasinin, laikliğin, çağdaşlığın simgesidir. Tarihsel gelişim sürecinde çok farklı topluluklara, farklı kültürlere ve inançlara ev sahipliği yaparak, hoşgörünün en güzel örneklerini vermiştir. Barışın ve dayanışmanın kentidir.
İzmir çoğulcu bir kenttir. Dünyanın birçok bölgesinden ve ülkemizin pek çok yöresinden, gelenleri kendi içinde kaynaştırmayı, bütünleştirmeyi ve yan yana barış içinde yaşatmayı başarmıştır.
Direngenliğin en güzel örneklerini de her daim göstermiş bir kenttir İzmir... Baskıya, dayatmaya hep dik durmuştur. İzmir, hem kurtuluşun hem de kuruluşun kentidir...
İZMİRLİLİK KAVRAMI
Elbette her şehrin kendine has değerleri, özellikleri ve bir kimliği vardır. Bu kimliğe ve özelliklere saygı duyarız. Ama artık günümüzde İzmirlilik, bir kente aidiyetin çok ötesinde, hayat içinde bir duruşu, bir yaşam biçimini, bir kültürü simgeliyor.
İzmirlilik barış içinde birlikte yaşamayı içerir. Farklılıklara saygıyı öne çıkarır. Sorgulamayı; iyiyi, doğruyu ve güzeli aramayı temel alır.
İzmirli, kenti gibi hep yenilikçidir. Yeninin, çağdaş olanın peşinden gider. Yüzünü, yönünü her daim yeniliğe, çağdaşlığa çevirir. İzmirli moderndir, modern yaşamayı sever ve modern yaşam ilişkileri kurar. Özgürdür ve özgürlükçüdür... Kendi değerleriyle yaşar ve değerlerine saygı gösterilmesini ister. Yaşam biçimine müdahale edilmesine, dayatmalara karşı çıkar.
İzmirlilik, doğrusu biraz da Kordon’un imbatında özgürlüğü doyasıya yaşamaktır.
HER DAİM ÖNCÜ KENT
İzmir, ülkemizin öncü kentidir. Her daim ülkenin, toplumun önünde gider. İlerici bir kenttir İzmir... Kısacası çağdaş dünyaya açılan bir penceredir. Bu pencereden özgürlüğü, çağdaşlığı, yeniliği soluruz ve içselleştiririz.
Tarihin birçok döneminde olduğu gibi yakın dönemde de İzmir pek çok ekonomik, sosyal ve siyasal harekete öncülük etmiştir. Genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yapı taşları İzmir’den örülmüştür. İktisat Kongresinin İzmir’de toplanması, ülkemizde fuarcılığın İzmir’den başlaması gibi birçok ekonomik ve sosyal gelişme tesadüfü değildir. Bunlar İzmir’in öncü kent olmasının somut örnekleridir.
İzmir toplumsal ve siyasal alanda da farklı dönemlerde farklı duruşlar sergilemiştir. Çok partili yaşama geçişte İzmir’in oynadığı aktif rol, yakın geçmişte 12 Eylül döneminde siyasal yasaklara karşı gösterdiği duruş gibi birçok tavır, İzmir için çarpıcı siyasal örneklerdir.
Hele de son yıllarda siyasal dönüşüme karşı İzmir’in gösterdiği kararlı muhalif duruş, farklılığın somut göstergesidir.
TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ
İzmir, farklı duruşuyla, çağdaş kent değerleriyle, modern yaşam anlayışıyla ve ilerici yerel yönetimleriyle günümüzde kendine has özgün bir model oluşturuyor.
Yerel seçimler yaklaşırken, ülkemizin tüm yurttaşları İzmir modelini iyi değerlendirmeli ve buradan önemli dersler çıkarmalıdır. Çağdaş kent yaşamı ve örgütlenmesi açısından bakıldığında, İzmir modeli zengin deneyimleri de içinde taşıyor.
Şimdi önemli olan bu modeli tüm Türkiye’ye taşıyabilmektir. İnanıyoruz ki bu başarıldığı ölçüde, ülkemizin geleceği daha aydınlık olacaktır.
İzmir, ülkemiz için bir ‘kutup yıldızı’dır... Unutmayalım ki, 21’inci yüzyılın çağdaş kent yaşamına güzel bir örnek oluşturan İzmir, Türkiye’nin geleceğidir...