Bir doktor olarak bazı besin maddeleri ile vücutta hayati görevler üstlenen vitamin ya da mineraller konusunda farkındalık yaratmanın son derece önemli olduğuna inanıyorum.
Çünkü sağlıklı bir yaşam için elzem olan bazı besinlerden, yapıtaşlarından mahrum kalmanın bedeli çok ağır oluyor. Mesela Omega-3 yağ asitleri, yani EPA ve DHA… Bunlar vücut tarafından üretilmez, mutlaka besinlerle dışarıdan alınması gerekir. Kronik hastalıklardan korunmak istiyorsanız diyetinizde yeterli EPA ve DHA olduğundan emin olmalısınız.
Omega-3 denildiğinde nedense akla hemen somon balığı geliyor. Hâlbuki bizim yerli balıklarımız varken şifayı uzak denizlerde aramanın âlemi yok. Özellikle balıkçı tezgâhlarının çinekop, sarıkanat ve kofana; küçükten büyüğe lüfer ailesinin tüm üyeleriyle şenlendiği şu günlerde! Hemen yanı başlarında diğer mevsim balıkları palamut, hamsi ve istavrit; her biri zengin birer Omega-3 kaynağı.
Damar sertliğiyle savaşıyorlar
Vücuttaki enflamasyonla savaşıyorlar.
Dozu artırın: Omega-3’ün koruyucu etkileri için günde 2 gramdan fazla EPA+DHA tüketmeye özen gösterin. FDA günlük Omega-3 tüketiminin 3 grama kadar güvenli olduğunu belirtirken European Safety Union (Avrupa Güvenlik Birliği) bu miktarı 5 gram olarak belirlemiş. Bu miktarı yakalamak için sadece Omega-3 zengini besinlerle yetinmeyin, diyetinizi Omega-3 takviyeleriyle destekleyin.
Takviyenizi doğru seçin: Takviyenizin içinde toplamda 1000 mg. civarında EPA ve DHA bulunması gerekiyor. EPA ve DHA 3/2 ve katları olması da çok önemli. Ayrıca Omega-3 yağ asitlerinin hava ile temas ettiğinde okside olup bozulduğunu unutmayın. Yumuşak kapsüller hava sızdırır. Bu yüzden sert kapsülleri tercih etmeniz gerekiyor.
Tutarlı olun: Omega-3 yağ asitleri söz konusu olduğunda işin sırrı tutarlılıkta saklı. Her gün düzenli olarak Omega-3 takviyesi almak, ara sıra alınan yüksek dozlardan daha etkili.
1 Diet Could Reduce Risk of Alzheimer’s http://www.alzheimers.net/4-8-15-mind-diet-alzheimers-prevention/ Psychiatry, , 21 Ocak 2016, (1):71-9
2 “Omega-3s and Cardiovascular Health” James J. DiNicolantonio, Ochsner J. 2014 Fall; 14(3): 399412.
3 “Omega-3 fatty acids for breast cancer prevention and survivorship” Carol J Fabian, Breast Cancer Res. 2015; 17(1): 62.