Sayısız şifalı özellikleri olmasına rağmen yeteri kadar tanınmayan bu değerli meyveye artık hak ettiği değeri vermeniz dileğiyle…
Şu sıralar alıç mevsimi. Tezgâhlarda yerini almaya hazırlanan bu meyve, halk tıbbında önemli bir yere sahip olsa da, maalesef şehirlerde yaşayanlar tarafından pek bilinmez, tanınmaz. Faydaları anlatıldıkça, yazıldıkça daha çok tüketileceğini umuyorum.
Alıç, Latince ismi ile Crataegus monogyna, sonbahar aylarında meyve veren bir bitkidir. Yabani olarak doğada yetişen ve mayhoş bir tadı olan bu şifalı meyve, ülkemizde ekşi muşmula, aluç ve yemişen olarak da bilinir.
Alıç meyvesini ve şifalı özelliklerini “Mutluluk Kürleri 2” kitabımda da detaylı bir şekilde anlattım. Alıcın herkesin faydalanması gereken mucize besinler arasında yer alması boşuna değil. Karşınızda insanlık tarihi boyunca doğal kalp ilacı olarak kullanılmış bitkisel bir güç var. Alıcın kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu, hatta kalp hastalıklarını tedavi ettiği bilim tarafından da kanıtlanmıştır.
Kalp dostu alıç
Bilim dünyasının alıç meyvesine olan ilgisi yeni değil. Bu bitkinin kalp sağlığı üstündeki etkisi 1970’li yıllardan beri araştırılıyor. 60 kişinin yer aldığı 1984 yılına ait bir çalışma(1) için katılımcılara plasebo (yalancı ilaç) ya da alıç ekstresi verildiğinde, alıç ekstresi alanların kalplerine daha çok kan ve oksijen gittiği görüldü. 2009 yılında yapılan bir araştırmada ise(2) katılımcılara iki ay boyunca alıç ekstresi verildi. Araştırmanın bulguları alıç ektresinin kalp yetmezliği için kullanılan bir ilaçla benzer etkiye sahip olduğunu gösteriyor.
Başka bir araştırma(3), sadece birkaç hafta alıç ekstresi kullanmanın bile kardiyovasküler problemleri hafiflettiğini gösteriyor. Damar sertliğiyle ve yüksek tansiyonla savaşan, LDL’nin oksidasyonunu önleyen alıç(4), kalbinizi her koldan koruma altına alıyor.
Sözün özü; kalp sağlığını korumak, kalp krizi riskini azaltmak isteyenler, yüksek tansiyon hastaları bu bitkisel güçten mutlaka faydalanmalı. Ancak bu şifalı bitkinin gücü sadece kalp sağlığınızla sınırlı değil. Herkes bu meyveden yararlanmalı, çünkü alıç tüketmenin pek çok faydası vardır…
Güçlü antioksidan etki(5)
Ödem atıcı
İshali önler
Hafızayı güçlendirir
Menopoz semptomlarını hafifletir
Kilo kontrolüne yardımcıdır
Stres kontrolünde etkilidir.
5 adımda alıç sirkesi tarifi
Bu kalp dostu meyveyle sirke yaparak şifalı özelliklerini artırmaya, sağlık faydalarına probiyotik özellikler katmaya ne dersiniz?
ALIÇ ÇAYI
Kalp ve damar hastalıklarından korunmak isteyen herkes alıç çayından faydalanabilir. Malzemeleri cam veya porselen bir demliğe koyun. Üstüne kaynar su ekleyin. Ağzını kapatıp demlenmesi için 5-10 dakika bekleyin. Her gün 3- 4 fincan içebilirsiniz.
1 tatlı kaşığı alıç,
1 tatlı kaşığı kuşburnu,
1 tatlı kaşığı zeytin yaprağı
1 “Therapeutic effect of Crataegus pinnatifida on angina pectorisa double blind study” W. Eng W, Liu F, J Tradit Chin Med. 1984;4(4):293-294.
2 “Hawthorn Extract Randomized Blinded Chronic Heart Failure (HERB CHF) Trial” Suzanna M. Zick, Bonnie Motyka Vautaw Eur J Heart Fail. 2009 Oct; 11(10): 990999.
3 “Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease.” Mary C. Tassell, Rosari Kingston, Deirdre Gilroy, Mary Lehane, andAmbrose Furey, Pharmacogn Rev. 2010 Jan-Jun; 4(7): 3241.
4 “Promising hypotensive effect of hawthorn extract: a randomized double-blind pilot study of mild, essential hypertension.” Walker A, Marakis G, Morris A, Robinson P. Phytother Res. 2002 Feb;16(1):48-54
5 The investigation of some bioactive compounds and antioxidant properties of hawthorn (Crataegus monogyna subsp. monogyna Jacq) S.Keser, J Intercult Ethnopharmacol. 2014 Apr-Jun; 3(2): 5155.