Dr. Ümit Aktaş

Dr. Ümit Aktaş

umit.aktas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sayısız şifalı özellikleri olmasına rağmen yeteri kadar tanınmayan bu değerli meyveye artık hak ettiği değeri vermeniz dileğiyle…

Şu sıralar alıç mevsimi. Tezgâhlarda yerini almaya hazırlanan bu meyve, halk tıbbında önemli bir yere sahip olsa da, maalesef şehirlerde yaşayanlar tarafından pek bilinmez, tanınmaz. Faydaları anlatıldıkça, yazıldıkça daha çok tüketileceğini umuyorum.

Alıç, Latince ismi ile Crataegus monogyna, sonbahar aylarında meyve veren bir bitkidir. Yabani olarak doğada yetişen ve mayhoş bir tadı olan bu şifalı meyve, ülkemizde ekşi muşmula, aluç ve yemişen olarak da bilinir.

Haberin Devamı

Alıç meyvesini ve şifalı özelliklerini “Mutluluk Kürleri 2” kitabımda da detaylı bir şekilde anlattım. Alıcın herkesin faydalanması gereken mucize besinler arasında yer alması boşuna değil. Karşınızda insanlık tarihi boyunca doğal kalp ilacı olarak kullanılmış bitkisel bir güç var. Alıcın kalp sağlığını korumaya yardımcı olduğu, hatta kalp hastalıklarını tedavi ettiği bilim tarafından da kanıtlanmıştır.

Alıç meyvesini takdimimdir

Kalp dostu alıç

Bilim dünyasının alıç meyvesine olan ilgisi yeni değil. Bu bitkinin kalp sağlığı üstündeki etkisi 1970’li yıllardan beri araştırılıyor. 60 kişinin yer aldığı 1984 yılına ait bir çalışma(1) için katılımcılara plasebo (yalancı ilaç) ya da alıç ekstresi verildiğinde, alıç ekstresi alanların kalplerine daha çok kan ve oksijen gittiği görüldü. 2009 yılında yapılan bir araştırmada ise(2) katılımcılara iki ay boyunca alıç ekstresi verildi. Araştırmanın bulguları alıç ektresinin kalp yetmezliği için kullanılan bir ilaçla benzer etkiye sahip olduğunu gösteriyor.

Başka bir araştırma(3), sadece birkaç hafta alıç ekstresi kullanmanın bile kardiyovasküler problemleri hafiflettiğini gösteriyor. Damar sertliğiyle ve yüksek tansiyonla savaşan, LDL’nin oksidasyonunu önleyen alıç(4), kalbinizi her koldan koruma altına alıyor. 

Sözün özü; kalp sağlığını korumak, kalp krizi riskini azaltmak isteyenler, yüksek tansiyon hastaları bu bitkisel güçten mutlaka faydalanmalı. Ancak bu şifalı bitkinin gücü sadece kalp sağlığınızla sınırlı değil. Herkes bu meyveden yararlanmalı, çünkü alıç tüketmenin pek çok faydası vardır…

Haberin Devamı

Güçlü antioksidan etki(5)

Ödem atıcı

İshali önler

Hafızayı güçlendirir

Menopoz semptomlarını hafifletir

Kilo kontrolüne yardımcıdır

Stres kontrolünde etkilidir.

Alıç meyvesini takdimimdir

5 adımda alıç sirkesi tarifi

Bu kalp dostu meyveyle sirke yaparak şifalı özelliklerini artırmaya, sağlık faydalarına probiyotik özellikler katmaya ne dersiniz?

  1. Sirkeyi hazırlamak için büyük bir cam kavanoza, tülbende ve suya ihtiyacınız var. Mutlaka klorsuz su kullanmanız gerekiyor. Klorlu suyla sirke yapılmaz!
  2. Alıç meyvelerini kırın. Meyvenin içindeki şekerin ortaya çıkabilmesi için alıcın kırılması gerekir. Sirke neden sadece meyveden yapılır hiç düşündünüz mü? Çünkü sirke bir fermantasyon, bir mayalama işlemidir. Maya bakterilerinin ise beslenebilmek için şekere ihtiyacı vardır. Bazıları sirke yaparken fermantasyon sürecini hızlandırmak için biraz şeker katar. Merak etmeyin, maya bakterileri şekeri yiyecek ve onu tamamen yok edecektir.
  3. Kırdığınız alıçları kavanoza koyun ve üstüne klorsuz su ekleyin. Kavanozun üstünü içine toz, böcek girmesin diye bir tülbentle kapatın.
  4. Sirke olurken içinde sirke bakterileri, sirke kurtçukları, sirke sinekleri oluşacak… Merak etmeyin bunlar sürecin doğru ilerlediğinin bir göstergesidir. Sirkenizin tam olarak olgunlaşması, 4 - 8 ayı bulabilir.
  5. Alıç sirkenizin üstünde jölemsi bir katman oluştuğunda sirkeniz hazır demektir. Artık şifayla dolu alıç sirkenizi kullanmaya başlayabilirsiniz. Bir not: Sirke anası da denen bu maddenin oluşması bazen aylar sürebilir.

 ALIÇ ÇAYI

Kalp ve damar hastalıklarından korunmak isteyen herkes alıç çayından faydalanabilir. Malzemeleri cam veya porselen bir demliğe koyun. Üstüne kaynar su ekleyin. Ağzını kapatıp demlenmesi için 5-10 dakika bekleyin. Her gün 3- 4 fincan içebilirsiniz. 

Alıç meyvesini takdimimdir

1 tatlı kaşığı alıç,
1 tatlı kaşığı kuşburnu,
1 tatlı kaşığı zeytin yaprağı

1  “Therapeutic effect of Crataegus pinnatifida on angina pectorisa double blind study” W. Eng W, Liu F,  J Tradit Chin Med. 1984;4(4):293-294.

 2  “Hawthorn Extract Randomized Blinded Chronic Heart Failure (HERB CHF) Trial” Suzanna M. Zick, Bonnie Motyka Vautaw Eur J Heart Fail. 2009 Oct; 11(10): 990999.

Haberin Devamı

 3  “Hawthorn (Crataegus spp.) in the treatment of cardiovascular disease.” Mary C. Tassell, Rosari Kingston, Deirdre Gilroy, Mary Lehane, andAmbrose Furey, Pharmacogn Rev. 2010 Jan-Jun; 4(7): 3241.

 4  “Promising hypotensive effect of hawthorn extract: a randomized double-blind pilot study of mild, essential hypertension.” Walker A, Marakis G, Morris A, Robinson P. Phytother Res. 2002     Feb;16(1):48-54

 5  The investigation of some bioactive compounds and antioxidant properties of hawthorn (Crataegus monogyna subsp. monogyna Jacq) S.Keser, J Intercult Ethnopharmacol. 2014 Apr-Jun;          3(2): 5155.