Kalp sağlığına dikkat etmek hayatımızın bir parçası olmalıdır. Hareketi artırmak en basit şekliyle yürüyüş yapmak olarak yorumlanabilir.
Her yıl nisan ayının ikinci haftası dünyada ve ülkemizde kalp sağlığı haftası olarak kutlanır. Kalp damar hastalıkları başta olmak üzere kalbi ilgilendiren tüm patolojiler hayatı ciddi yönde tehdit ettiğinden konu hepimizi yakından ilgilendirir. Ne haftası ne de mevsimi vardır. Kalp sağlığına dikkat etmek hayatımızın bir parçası olmalıdır. Daha önceki yazılarımda kalp damar sağlığına ait risk faktörlerine dikkat çekmiştim. Sağlıklı yaşamın da vazgeçilmezi olan bu yaklaşım hepimizde bir yaşam tarzı haline gelmelidir.
Bu hafta kalp sağlığı için hareketin önemine dikkat çekmek istiyorum. Hareket etmek denince aklımıza spor yapmak geliyor. Çoğumuz buna vakit ayıramadığımızdan ya da imkanımızın olmadığından bahsedip kendimize mazeret yaratıyoruz. Oysa hareketi artırmak en basit şekliyle yürüyüş yapmak olarak yorumlanabilir. Buna da imkan yaratmak çok kolaydır. Bu yürüyüşü normal bir tempoda ve yoruluncaya kadar kolayca yapabiliriz.
Yürüyüşün kolesterole faydası
Yürüyüş sayesinde kolesterolün düştüğünü biliyor muydunuz? Ayrıca Trigliserid de düşer ve faydalı kolesterol dediğimiz HDL’nin yükselmesinde de büyük katkısı olur. Kan yağlarındaki bu olumlu değişiklik yapılmış birçok bilimsel çalışmayla da gösterilmiştir.
Şeker hastalığına faydası
Diyabet (şeker) hastalarında kan şekerinin kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. İnsülin iğnesi ya da şeker hapına olan ihtiyacı azaltır. Dolayısıyla kalp damar hastalıkları başta olmak üzere diyabetin sebep olduğu böbrek, damar, göz hasarlarını da azaltır.
İnsülin direncini iyileştirir
Tip 2 diyabetin öncüsü olan insülin direncini düzelterek bu çeşit şeker hastalığının ortaya çıkmasını da engeller. Vücuttaki şeker metabolizmasının düzenlenmesine yardım eder.
Obeziteyi önler
Kilo vermeye yardımcı olur. Metabolizmayı hızlandırır. Yağ yakımını artırır.
Kan basıncını düzenler
Dolaşımı artırır. Kondüsyonu artırır. Basit eforda bile tansiyon ve nabzın aşırı yükselmesini önler.
Metabolik sendromu önler
Kalp damar hastalığı ve inme sebeplerinin başında gelen bu sendrom yukarıda saydığım özelliklerin bir arada olmasıyla ortaya çıkar. Bel çevresindeki genişlik bu sendromun neredeyse karşıdan görülerek tanısının koyulmasını sağlar. Bu nedenle göbek eritmek için de birebir iyi gelen yürüyüş metabolik sendromun da önlenmesini sağlamaktadır.
Kalpte yeni damarlar (kollateraller) oluşur
Kalbi besleyen damarlardan biri daralınca, darlığın ötesine akan kan azalır, böyle bir durumda vücut kendini korumak ve iyileştirmek için incecik yan dalları işler hale getirir. Gerekli kan artık bu ince damarlardan tıkanıklığın ilerisindeki bölgeye akar. Bu olayın gelişmesi için zamana ihtiyaç vardır. Yürüyüş de bu yan dalların gelişimine yardım eder.
Psikolojik duruma iyi gelir
Özellikle açık havada yapılan yürüyüşler ruh haline iyi gelir. Bahar mevsimine girerken bahçede ya da sahil kenarında yapılan yürüyüşler en etkili antidepresandan bile daha iyi gelebilir.
Uykunun düzene girmesine yardım eder
Açık havada yapılan yürüyüş ile psikolojik olarak rahatlayan beden bir de yürüyüş sayesinde yorulunca akşam uykuya geçiş de çok daha kolay olacaktır.
Kardiyolojik kontrol şart
Hareketsiz yaşam kalp damar sağlığı için başlı başına bir risk faktörü olabildiği gibi hiçbir kardiyolojik kontrol yapılmadan başlanan spor da kalp için hayati tehlike taşıyacak kadar önemlidir. Spora ya da düzenli yürüyüşlere başlamadan önce mutlaka kardiyolojik kontrolden geçilmesi gerektiğini unutmamalıyız.