Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Sırayla bahsettiğim B vitamini ailesinde şimdi sıra B7 vitamininde. Bu vitaminin diğer adı Biotindir. Saçı dökülen ya da saç telindeki zayıflıktan şikâyet eden herkes bu vitamini biotin adıyla tanır. Gelin bu vitaminin eksikliği neden olabilir başka ne işlere yarar ve nelerde var bir göz atalım.

B7 vitamini (Biotin)

Eksikliğinin sebepleri

Aslında bu vitamin pek çok gıdada doğal olarak bulunuyor. Hatta bağırsaktaki bazı bakteriler tarafından da az miktarda üretilebiliyor. Bu nedenle eksikliği pek sık değil. Ancak bazı durumlarda emilimi azalabiliyor. Örneğin, epilepsi ilaçları ve antibiyotikler biotinin emilimini azaltabiliyor. Antibiyotikler aynı zamanda bağırsak florasını da bozarak biotin sentezleyen faydalı bakterilerin işine de mâni olur. Ülseratif kolit, Chron gibi kronik yangılı bağırsak hastalıklarında biotin emilimi bozulur. Kilo vermek amacıyla ya da başka bir sebeple yapılan sıkı diyetler, tek tip beslenme şekli, yoğun alkol ve sigara kullanımı da biotin eksikliğine yol açar. Ayrıca biotinaz enzim eksikliğinde de biotinin geri emiliminde bir eksiklik olabilir.

Haberin Devamı

Faydaları

Biotinin aynı ailedeki diğer kardeşleri gibi bağışıklık sistemine, karbonhidrat, yağ ve proteinlerin enerjiye dönüşümüne, kolesterol metabolizmasına faydaları vardır. Ayrıca sinir sistemine, diyabete ve tiroid fonksiyonlarına da faydası var. Saç, cilt ve tırnak oluşumu için temel protein olan keratin üretiminde rol oynar. Dolayısıyla sadece saç değil cilt ve tırnakların da sağlıklı olması için gerekli bir vitamindir. Biotin sayesinde tırnaklarda kırılma, çatlamalar azalır. Saç telleri daha güçlü ve sağlıklı gözükür, kolay uzar, kırılma ve dökülmeler azalır.

Hangi besinlerde bulunur?

* Nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagiller

* Tahıllar

* Süt, peynir ve yoğurt gibi süt ürünleri

* Yumurta sarısı

* Ciğer, böbrek gibi sakatatlar

* Karnabahar, havuç, ıspanak, domates, soğan gibi sebzeler

* Ay çekirdeği, yer fıstığı, fındık, badem gibi kuru yemişler

İşlenmiş, paketlenmiş besinlerde vitamin içeriğinde kayıplar olur. Bu nedenle gıdaları doğal ve taze haliyle tüketmek de önemli.