Tatlandırıcılar Ne Kadar Tatlı?

2 Şubat 2019

Yaşam koşullarının değişmesiyle birlikte günlük alışkanlıklar da değişmeye başlamış, sanayileşmenin arttığı yerlerde çalışma koşullarının daha da zorlaşmasına bağlı olarak insanların yaşamında birçok değişim gözlenmiştir. Bu değişim insanların yeme alışkanlıklarına da yansımış özellikle insanların en büyük sorunlarından olan kalp-damar sistemi hastalıkları, diyabet, kanser ve obezite son yüzyılda artmaya devam etmiştir. Yaşam kalitesi ve sürelerini etkileyen bu hastalıklarda tedavi yöntemleri gelişmeye devam ederken koruyucu ve yardımcı tedavi yöntemleri de kullanılmaya başlanmış ve bu yöntemler güncel tartışmalara yol açmıştır.

İnsanlık tarihi kadar geçmişe dayanan tatlı tüketiminin günümüzde de artan hastalıkların temel nedenlerinden biri olan boş kalori alımına neden olduğu bilinmektedir. Sağlıklı beslenme çerçevesinde şeker tüketiminin olabildiğince azaltılması gerekmektedir. Bu nedenle şeker yerine tüketilebilecek aynı tadı veren, sağlık açısından da güvenli olan, düşük kalorili ya da kalorisiz tatlandırıcıların üretiminde ve tüketiminde artış meydana gelmiştir. Doğal olarak tüketilen ilk tatlandırıcı baldır. Balın yerini zamanla şeker kamışından elde edilen sükroz almıştır.

Yazının Devamı

Bebeğiniz İçin En İdeal Besin 'Anne Sütü'

23 Kasım 2018

ANNE SÜTÜ VE ÖNEMİ

Anne sütü yenidoğanlarda yaşamın ilk yıllarında mükemmel bir besin olarak kabul edilir. Bu bebek beslenmesi için benzersiz bir üründür. Anne sütü karbonhidratlar, proteinler, lipidler, hücreler ve diğer biyolojik önemli bileşenleri içeren çok karmaşık bir yaşam sıvısıdır. Ayrıca yapısında bulundurduğu hormonlar, genler, mineraller, eser elementler, immunoglobulinler bebeğin gelişimini olumlu yönde etkilerken bebeğin besinsel tüm ihtiyaçlarını karşılayan yegane besindir.

Hastalıkları önlemesi, ekonomik olması ve kolay ulaşılabilir olması nedeniyle anne sütü ile beslenme en uygun beslenme biçimi olarak nitelendirilebilir. Emzirme sürecinde anne ile bebek arasında kurulacak olan bağ, çocuğun psikolojik olarak sağlıklı ruhsal gelişim göstermesi yani kendini güvende hissetme duygusu ve bununla beraber annenin daha huzurlu olmasını sağlar. Anne sütü ile beslenmenin, bebek morbidite ve mortalite oranlarını azaltması, optimal büyüme ve gelişmeyi sağlamasının yanı sıra aileye ve ülkeye getirdiği ekonomik yararlar oldukça iyi bilinmektedir.

SÜTÜM BEBEĞİME YETİYOR MU?

Yeni doğum yapan annelerin en çok endişelendiği konulardan biri de bebeği için sütünün yetip yetmediğidir. Bu

Yazının Devamı

Bu Havalarda Hasta Olmamak İçin Dikkat...

19 Kasım 2018

Mevsim Geçişlerinde Beslenme

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte bütün düzenimiz değişirken; beslenme düzenimiz de bu durumdan oldukça etkileniyor. Özellikle kendimizi yorgun, halsiz hissedebiliriz ve kış mevsimine yaklaştıkça kilo verme dönemi çoğu kişi için son bulabiliyor. Ancak unutulmamalıdır ki; sağlıklı beslenme hayatımızın bir anında değil her zaman olmalıdır. Dönemsel kilo değişimleri vücudumuzun hormonal dengesini de bozar ve kronik birçok hastalık için bizi açık adres haline getirir.

Hasta olmamak için ne yapmalıyım?

1) Su içmeyi ihmal etmeyin.

Sıcaklıkların düşmesiyle birlikte çevremizde ya da kendimizde gördüğümüz en büyük değişim içilen suyun azalması oluyor. Yaz aylarında terleme ile su kaybı arttığı için daha fazla su içmemiz gerekse de kış aylarında da bu ihtiyacımız sıfırlanmıyor. Vücutta metabolik olayların çalışması, vücudumuzun temizlenmesi ve sindirim olaylarının devam etmesi için yeterli miktarda su içmeliyiz. Susama hissi olmaması vücusumuzun su ihtiyacı olmadığı anlamına gelmez. Bu yüzden su içmeyi unutuyorsak farklı alternatifler geliştirmeli belki de kendimize hatırlatıcılar yapmalı ve en az 8 bardak su içmeliyiz.

2) Yeterli C vitamini

Yazının Devamı

Türkiye'de Balık Tüketimi Dünya Ortalamasının Altında

15 Kasım 2018

Sağlıklı Bir Yaşam İçinYeterli Balık Tüketin...

Tüketiminin tarih öncesi dönemlere kadar uzandığı balık insan sağlığı için oldukça büyük bir öneme sahiptir. Yıllardır yapılan çalışmalar balık tüketiminin insan yaşam süresi ve kalitesini ciddi şekilde etkileyen kardiyovasküler hastalıklar, tansiyon, diyabet, obezite üzerine etkili olduğunu göstermiştir. Bunun için mevsiminde doğru balık tüketmek tüm yaş gruplarında olmalıdır. Şimdi balık hakkında merak edilenlere bir bakalım... Faydası nereden gelmektedir, ne kadar tüketilmelidir, alırken ve pişirirken hangi noktalara dikkat edilmelidir ve eksikliğinde neler olur?

Aslında balık konusunda bu kadar şanslı bir ülke olmamıza rağmen tüketimi konusunda o kadar da iyi olmadığımızı ve birçok ülkeye göre bu konuda geride olduğumuzu gösteriyor. Balığın faydalarını anlatırsak belki de bu oranda artış olabilir.

Öncelikle balığın besin değeri oldukça yüksektir. Içerdiği vitamin ve mineraller açısından zengin olmasının yanında elzem yağ asitleri sayesinde birçok hastalık riskini azaltır. Özellikle gebelik ve çocukluk döneminde yeterli omega-3 alımı beyin gelişiminde, bilişsel fonksiyonların çalışmasında görevlidir. Içerdiği protein ve

Yazının Devamı

Selülitlerimden Nasıl Kurtulurum?

12 Kasım 2018

Günümüzde kadınların %85-90’ında görülen portakal kabuğu görünümündeki selülit estetik olarak birçok kişiyi rahatsız etmektedir. Aslında bu görünümün nedeni fibröz dokuda toplanan yağ dokusudur. Sıklıkla abdominal bölge, pelvis ve kalçalarda görülmektedir. Biyokimyasal, morfolojik gibi birçok farklılıktan dolayı kişilerde görülme sıklığı değişebildiği gibi kadınlarda erkeklerden 9 kat daha fazla görülmektedir. Bunun temel sebebi ise hormonal farklılıklardır.

Peki selülit nasıl oluşmaktadır, selülit oluşumunu engellemek mümkün müdür?

Selülit oluşumuna dair farklı teoriler bulunsa da temelde yağ hücrelerinin büyümesine bağlı olarak kan dolaşımımnda bir baskı oluşması ve doku içine sıvı dolmasıyla ödem meydana gelmektedir. Bu da cildin temel yapısının bozulması ve selülit oluşmasına neden olmaktadır.

Zayıflarsam selülitlerden kurtulabilir miyim?

Yazının Devamı