Günümüzde kadınların %85-90’ında görülen portakal kabuğu görünümündeki selülit estetik olarak birçok kişiyi rahatsız etmektedir. Aslında bu görünümün nedeni fibröz dokuda toplanan yağ dokusudur. Sıklıkla abdominal bölge, pelvis ve kalçalarda görülmektedir. Biyokimyasal, morfolojik gibi birçok farklılıktan dolayı kişilerde görülme sıklığı değişebildiği gibi kadınlarda erkeklerden 9 kat daha fazla görülmektedir. Bunun temel sebebi ise hormonal farklılıklardır.
Peki selülit nasıl oluşmaktadır, selülit oluşumunu engellemek mümkün müdür?
Selülit oluşumuna dair farklı teoriler bulunsa da temelde yağ hücrelerinin büyümesine bağlı olarak kan dolaşımımnda bir baskı oluşması ve doku içine sıvı dolmasıyla ödem meydana gelmektedir. Bu da cildin temel yapısının bozulması ve selülit oluşmasına neden olmaktadır.
Zayıflarsam selülitlerden kurtulabilir miyim?
Bu soruyu pek çok kişi kendisine ya da uzmanlara sormaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki selülitin ortaya çıkmasında birçok etken vardır. Öncelikle bunları sorgulamalı ve gerekli önlemleri alıp uygun tedavi yöntemlerini uygulamalıyız... Selülit sadece kilolu bireylerde görülmez. Ancak tabiki kilo alımıı bu görünümün artmasını tetikleyebilir.
Genetik faktörler: özellikle kadınlarda erkeklerden daha fazla görülmektedir. Bununla birlikte ailenizde selülit problemi yaşayan bireyler varsa sizde de görülme ihtimali yüksektir.
Hormonal değişimler: ergenlik, gebelik ya da menopoz dönemlerinde görülen hormonal değişimler selülit artışına sebep olabilir.
Oral kontraseptikler: Doğum kontrol hapları hormon dengesini bozabilir; bu da selülit oluşumunu hızlandırabilir.
Sigara ve alkol tüketimi
Emosyonel bozukluklar
Beslenme: dengesiz beslenme yani karbonhidrat ya da yağların fazla alınımına bağlı olarak lipogenezde artış olması etkilidir.
Sindirim sistemi rahatsılıkları, böbrek hastalıkları ve kullanılan bazı ilaçlar da selülit oluşumunu arttırabilir. Kan dolaşımını bozduğunu bildiğimiz dar pantolanlar giymek, bacak bacak üstüne sık oturmak, topuklu ayakkabılar giymek, çok sıkı dizaltı çoraplar tercih etmek...
Peki selülit oluşumuna karşı neler yapabilirim?
Aslında yukarıda saydığımız nedenleri ortadan kaldırmakla işe başlayabiliriz. Doğru beslenme her yerde olduğu gibi burada da karşımızda...
Su tüketimi önemli: Gün içinde ihtiyacımız olan suyu karşılamaya özen göstermeliyiz.
Fazla tuz tüketimi tehlikeli: Önerilen miktarın çok üzerinde tükettiğimiz tuz vücut sistemlerini olumsuz etkilediği gibi su dengesini de bozar.
Fazla yağlı ya da karbonhidratlı beslenme de tetikliyor: Bu besin ögelerini fazla almak vücuttaki yağ yapımını arttırır.
Fazla kafein alımı sınırlandırılmalı: çay, kahve ya da kolalı içeceklerin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.
Yeterli fiziksel aktivite koruyucu: zayıflamaya yardımcı olduğu gibi bölgesel fazlalıklarımızdan kurtulmanın da en ideal yolu, aynı zamanda selülite karşı koruyucudur.
Tabii ki ideal kilomuzda olmak da selülitten daha uzak bir yaşamımız olmasında etkili bir adımdır. Diyetimizde doğru besinleri tercih etmek, doğru pişirme yöntemlerini kullanmak daha az selülit anlamına gelmektedir.
Hangi besinler selülite karşı koruyucudur?
Her gün 1-2 fincan bitki çayı için...
Yeşil çay: yapısındaki kateşinler antioksidan özellik gösterdiği gibi kan ve lenf damarlarının sızdırmasını engelleyip, yağ yakımını da hızlandırır.
Kahve lipogenezi baskıladığı gibi lipolizisi arttırır. Ancak fazla tüketimine dikkat edilmelidir.
Yeşil yapraklı sebzeler: bu besinlerde bulunan lutein antioksidan özellik gösterir.
Muz: içersinde bulunan potasyum kan basıncı ve dolaşımını düzenlemeye yardımcıdır.
Balık: omega-3 ile damarların genişletir ve kan dolaşımını hızlandırıp vücudun rahatlamasını sağlar. Haftada 2 gün balık tüketilmelidir.
Ananas: Bromelain enzimi sayesinde sindirimi kolaylaştırır. Bunun yanında şişkinliği önleyici, ödem atıcı özelliği bulunmaktadır.
Zencefil: Kanı sulandırıcı etkisi vardır. Aynı zamanda anti-inflamatuar özellik gösterir.
Tabiki hiçbir besin tek başına mucize değildir. Ancak; yeterli ve dengeli beslenme ile özellikle saydığımız besinleri tüketmek, A,C,E vitaminlerinden zengin, posa içeriği yüksek, ödem atıcı özelliği olan besinleri diyetimize eklemek biz kadınların büyük korkularından biri olan selülitten koruyucu bir etkiye sahip olacaktır.
Bu besinler dışında selülit lerinizden kurtulmanın yolunun arıyorsanız uzman kişiler tarafından yapılan medikal yöntemlere de başvurabilirsiniz.
Diyetisyen Şeyma BAHAR