Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Sıcak ve nem oranının her geçen gün arttığı bugünlerde vücudunuzun sıvı ihtiyacının da paralel olarak arttığını hatırlamak gerekiyor. Yaz sebze ve meyveleri ise bu konuda adeta yardımımıza koşuyor. Salatalık, kabak, kavun, karpuz gibi mevsim sebze meyveleri yüksek sıvı içeriğiyle sofranızda yer alması gereken alternatifler arasında. Temmuz ayı demek yaz sofralarının vazgeçilmezi kavun ve karpuz demek iken gelin bu ikiliyi yakından inceleyelim. 

Doğal ferahlatıcı 

Yüksek su içeriğiyle yaz aylarında sofralarımızı renklendiren karpuzun bir ince dilimi (150-200 g) ortalama 50-60 kalori içeriyor. Özellikle kırmızı renkli iç kısmının likopen içeriği yüksek olduğunu hatırlatmakta fayda var. Likopen çok güçlü bir antioksidandır; hücrelerin korunmasında ve toksinlerin atılmasına yardımcı olur. American Cancer Society (ACS) Journals’ın yaptığı bir çalışmada, karpuz, domates gibi besinlerin içeriğinde bulunan likopenin, bir böbrek kanseri türü olan renal hücreli karsinom riskini azaltabileceği belirtiliyor. Ayrıca, likopen sağlıklı bir cilt görünümünün korunmasına da yardımcı. 

Haberin Devamı

C vitamini deposu 

Kavun da mis gibi kokusuyla yaz aylarının en sevilen meyvelerinden biri... Peki sağlık için ne gibi faydaları var? C vitamini denince aklınıza portakal, mandalina gibi kış meyveleri geliyor olabilir. Bu konuda kavunu da göz ardı etmeyin. 100 gramı günlük C vitamini ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 60’ını karşılayabiliyor. Bir porsiyonu ortalama 150-200 gram yani C vitamini ihtiyacınızın tamamına denk geliyor. Karpuz gibi neredeyse yüzde 90 oranında su içeriğine sahip kavun da, sıvı ihtiyacınızın karşılanmasına yardımcı olur. Aman dikkat, ferahlamak için tükettiğiniz bu ikiliyi çok soğuk yer ve iyi çiğnemezseniz sindirim ve bağırsak problemlerine yol açabilir. 

Çekirdekleri de faydalı 

Çiğ veya kurutulmuş olarak tüketilen karpuz ve kavun çekirdeklerinin magnezyum desteği sağladığını biliyor muydunuz? Magnezyumun enerji üretimi, sinir fonksiyonu, DNA ve hücre sağlığı, kan basıncı düzenlemesi gibi pek çok alanda önemli bir rol oynadığını hatırlatmakta fayda var. 

Haberin Devamı

Sporculara tavsiye 

Sporcular ve beslenmesine dikkat edenler için de iyi bir haberim var. Journal of Agricultural and Food Chemisry dergisinde yayımlanan araştırmaya göre karpuz suyu içen sporcuların kas ağrılarının 24 saate kadar azaldığı bulunmuş. Araştırmacılar karpuz suyunun kas hasarını azaltmaya yardımcı olan bir amino asit olan L-sitrülin içeriği ile ilişkilendiriyor. 

Karpuz ile yapabileceğiniz bazı içecek alternatifleri;

Karpuzlu, buzlu smoothie

İki parmak kalınlığında bir dilim karpuz

Bir şeftali

Bir yemek kaşığı limon suyu

Taze nane yaprakları

Buz parçaları

Maden suyu

Karpuz ve şeftali doğranır ve iki, üç saat buzlukta bekletilir. Donmuş meyveler nane yapraklarıyla beraber blenderdan geçirilir. Üzerine maden suyu ve buz parçaları ekleyerek tüketebilirsiniz.

Bağırsak dostu içecek

 İki parmak kalınlığında bir dilim karpuz

Yedi, sekiz adet çilek

Bir bardak kefir

Taze nane

Taze Fesleğen

Buz

Bütün malzemeleri blendera atın, pürüzsüz olana kadar karıştırın. Afiyet ve sevgiyle...