Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Uzun kış gecelerinde bir şeyler yeme isteğimiz artıyor. Böyle anlarda evde hazırlayabileceğiniz ilave şekersiz, doğal içerikler aklımıza gelmeli. Ben de bugün sizlerle kışın rahatlıkla tüketebileceğiniz 4 mevsim meyvesi ve onlarla yapabileceğiniz 4 tarif paylaşıyorum

Kışa hazırlık reçetesi

Kış aylarına doğru evde geçirilen vakit artınca atıştırmalıkların, ara öğünlerin de sayısı artabiliyor. Siz de evde geçirdiğiniz süre boyunca “Acaba ne yesem, tatlı mı söylesek?” gibi soruları kendinize soruyorsunuzdur. Böyle zamanlarda pratik ara öğünler, evde hazırlayabileceğiniz ilave şekersiz, doğal içerikler her zaman kurtarıcınız olsun. Ben de bugün size kışın rahatlıkla tüketebileceğiniz 4 mevsim meyvesi, faydası ve onlarla yapabileceğiniz     4 tarif paylaşmak istiyorum.

Haberin Devamı

Kışa hazırlık reçetesi

Kestane

Kış denilince akla ilk gelen atıştırmalıklardan biri kestanedir. Kestane, başta nişasta olmak üzere iyi kalitede sindirilebilen lifli bir karbonhidrat kaynağıdır. Bu nedenle ekmek yerine geçen besinler arasındadır. Yaklaşık 3-4 kestane, bir dilim ekmeğe eşittir. B1, B2, B3, B6 gibi B grubu vitaminlerini; kalsiyum, demir, magnezyum ve bakır gibi mineralleri de içerir. Yüksek lif ve tekli doymamış yağ içeriğiyle yüksek kolesterol ve kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu etkilerinden de bahsetmek mümkün.

Kışa hazırlık reçetesi

Cennet hurması

Trabzon hurması olarak da bilinen cennet hurmasının en güzel zamanları; kendisi A vitamini, betakaroten, lutein, likopen ve kriptoksantin içeriği ile sağlığınıza pek çok fayda sağlar. Cennet hurmasıyla tatlı ihtiyacınızı giderecek birçok ara öğün hazırlayabilirsiniz. Olgunlaşmış cennet hurmalarını kullanmaya özen gösterin ve tariflerinizde doğal şeker içerikli, lif ve antioksidan deposu alternatifler yaratın.

Portakal

C vitamini; hastalıklardan korunmanıza yardımcı ve bağışıklık sistemine destek olan vitaminlerden biri. Kış meyveleri de özellikle C vitamini açısından daha zengin. Yani doğa bu dengeye uygun bir şekilde kış aylarında bize mandalina, portakal, greyfurt gibi C vitamini kaynaklarını sunuyor. Örneğin, bir orta boy portakal ya da bir adet kivi veya iki adet mandalina, günlük ihtiyacınızı karşılar. Benim en sevdiğim ara öğün tercihlerimden birisi portakal ve tahin. Hatta bu ikiliyi çok güzel bir tarifte buluşturdum, mutlaka deneyin…

Haberin Devamı

Kışa hazırlık reçetesi

Balkabağı

Balkabağı bilimsel olarak aslında bir meyve olmasına rağmen besin değerleri açısından sebzelere daha çok benzediğini söylemek mümkün. Kendisi vücudumuzun A vitaminine dönüştürdüğü betakaroten içeriyor. Hücrelerimizi serbest oksijen radikallerinden koruyan betakriptokzantin gibi antioksidanları da içerisinde bulunduruyor. Potasyum, magnezyum gibi minerallerin yanı sıra göz sağlığı için önemli olan lutein ve zeaksantin antioksidanları içeriğini de hatırlatmakta fayda var. Hem çorbası ile şifasından faydalanabilir hem de yapacağınız ara öğünlerde ilave şekersiz, lezzetli alternatifler yaratabilirsiniz.

Özetle rengârenk tabaklar her zaman ilk hedef. Mevsiminde, yerel sebze-meyve tüketimi antioksidan içeriğiyle bağışıklık sistemine destek olurken lif içeriği ile de bağırsak dostu rol oynar. En çok sevilen tariflerimden; birbirinden lezzetli, ilave şekersiz ara öğün alternatiflerini denemeyi unutmayın! Afiyet ve sevgiyle…

Haberin Devamı

Kışa hazırlık reçetesi

PORTAKALLI TAHİNLİ KEK

Malzemesi: l 3 yumurta l 1 su bardağı süt l Yarım çay bardağı tahin l 1-1.5 su bardağı tam buğday unu l 1 çay bardağı dut kurusu (blenderdan geçirilip toz hâline getirilir) l 1 paket kabartma tozu l 1 paket vanilya l 2 adet portakal (iyice yıkanarak kabuklarıyla birlikte küçük parçalar hâline getirilir) l1’er çay kaşığı yenibahar, tarçın ve zerdeçal.

Yapılışı: Tüm malzeme blenderdan geçirilir. 180 derece önceden ısıtılmış fırında 35-40 dakika pişirilir.

PİŞMEYEN CENNET HURMALI PUDİNG

Malzemesi: l 2 cennet hurması l 1 olgun muz l 1 yemek kaşığı kakao l 1 çay kaşığı bal. Yapılışı: Tüm malzeme blenderdan geçirilir,

4 porsiyona bölünür; üzeri nar ve dövülmüş ceviz veya fındıkla süslenir.

Kışa hazırlık reçetesi

BALKABAKLI DİYET TRÜF

Malzemesi: l 2 su bardağı balkabağı püresi l 5-6 yemek kaşığı yulaf unu ezmesi l Tarçın l 2 yemek kaşığı bal (kuru meyvelerden de faydalanabilirsiniz) l Kakao.

Yapılışı: Kabaklar haşlanır, çatal yardımıyla ya da robottan geçirilerek püre hâline getirilir. Yulaf ve tarçın eklenerek karıştırılır. Küçük toplar hâlinde şekil verilir kakaoya batırılır. Daha iyi kıvam alsın diye buzdolabında bekletilir. Dilerseniz Hindistan cevizine de batırabilirsiniz.

Kışa hazırlık reçetesi

KESTANELİ NARLI MUHALLEBİ (6 Porsiyon)

Malzemesi: l 3 yemek kaşığı yulaf kepeği l 2 su bardağı az yağlı süt l 1 tatlı kaşığı vanilya l 1 yemek kaşığı bal l 10 adet haşlanmış kestane l 1 adet nar.

Yapılışı: Kestaneler üzeri çizilerek haşlanır ve kabukları soyulur. Kestaneler sütle birlikte robottan geçirilir. Daha sonra kestane ve süt karışımı, yulaf ezmesi ve vanilya ocakta pişirilir. Muhallebi kıvamına gelince altı kapatılır ve bal ile nar taneleri eklenerek karıştırılır. Üzeri yine narla süslenerek 2-3 saat buzdolabında bekletilerek tüketilebilir.