Dilara Koçak

Dilara Koçak

bilgi@mezurasaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Herkesin metabolizmasının tıpkı parmak izi gibi farklı olduğunun ve genetik, cinsiyet, yaşam tarzı gibi faktörlere göre de değişiklik gösterebileceğini daha önce duymuşsunuzdur. Örneğin erkekler kadınlara göre daha hızlı metabolizmaya sahip olma eğilimindedirler, çünkü fizyolojik olarak daha fazla kas kütlesi ve daha az vücut yağ oranına sahiptirler. Kas hücreleri yağ hücrelerine göre daha fazla enerji gerektirir, bu nedenle kas kütlesi daha fazla olan insanların metabolizma hızı daha yüksektir.

Haberin Devamı

Kilo vermede kahvaltı ve cinsiyet ilişkisi

Konu metabolizma hızını desteklemek ve kilo kaybı olduğunda aralıklı oruç, öğün atlama veya ketojenik beslenme gibi seçenekler de popülerliğini koruyor. Computers in Biology and Medicine dergisinde geçtiğimiz günlerde yayınlanan araştırma kilo verme sürecinde tercih edilen kahvaltı alternatiflerinin cinsiyete göre değişiklik gösterebileceğini belirtiyor. Waterloo Üniversitesi’nde yapılan çalışmada oluşturulan matematiksel model ile kahvaltıdaki besin tercihlerinin erkek ve kadınların sağlık ve enerji seviyelerini nasıl etkilediği gözlemlenmiş.

Erkeklerin metabolizmalarının birkaç saat açlıktan sonra yulaf ve tam tahıllar gibi karbonhidrat oranı daha yüksek olan bir öğüne ortalama olarak daha iyi yanıt verdiği, kadınların ise omlet ve avokado gibi yağ ve protein açısından dengeli bir öğüne daha iyi yanıt verdiği sonuçlar arasında. Araştırmacılar bu tür besin seçimlerinin enerjiyi yüksek tutmak, yağ oranını azaltmak ve kan şekeri seviyelerini düzenlemek için daha uygun olabileceğini; ancak kahvaltının elbette genel resmin yalnızca bir parçası olduğunun altını çiziyor.

Kahvaltı tek çözüm mü?

Yaşam tarzı genel sağlığımız üzerinde en büyük etkenlerden biri. Günümüz çalışma düzeninde yoğun ve tempolu hayatlar yaşıyoruz, bu yüzden kahvaltı için zaman yaratmakta zorlanıyor olabilirsiniz. İster kilo vermeye, ister kilonuzu korumaya veya sadece enerjinizi korumaya çalışın, beslenme planınızın metabolizmanız üzerindeki etkisini anlamaya özen gösterin. Kahvaltı alışkanlığınız yoksa bu konuda kendinizi şartlamanıza gerek yok. Beslenmede tek bir altın kural yok. Her bireyin beslenme çözümü kendisine özel, tıpkı her parmak izinin farklı olması gibi, metabolizma ve yaşam şekilleri de birbirinden farklılık gösterebiliyor. Bu noktada gün içerisinde yeterli besin ögesi aldığınızdan emin olmanızı öneririm. Örneğin, yumurta aklınıza sadece kahvaltıda gelmesin, gün içerisinde salatalarınıza ekleyebilir, akşam yemeklerinizde omlet veya menemene yer verebilirsiniz. Yeter ki günlük almanız gereken besin ögelerini dengeli bir şekilde planlamış olun.

Haberin Devamı

Sürdürülebilir seçimler

Kilo kontrolündeki etkisine bakacak olursak ise kahvaltı etmek veya atlamak, vücutta iştah metabolizmasını etkileyebiliyor ve gün boyu kan şekeri dengesinde de rol oynuyor. Kahvaltıyı atlayan veya geçiştirenlerin öğle saatlerinde sağlıksız yemek seçme eğiliminde oldukları ve gün içinde daha fazla besin tükettiğine dair çalışmalar var. Ancak burada bireylerin gün içerisinde tükettiği öğünleri bir arada değerlendirmek gerekiyor. Her geçen gün bilim kendini yeniliyor, güncel literatür ve raporlar vücudunuza iyi gelen bir beslenme düzenini benimsemenizi ve bunu yaparken vücudunuzu dinlemenizi belirtiyor. Öyle ki size uygun, kendinizi iyi hissettiğiniz sürdürülebilir bir beslenme planı ile hem kilo verme sürecinize hem de hastalık riskini azaltmaya destek oluyorsunuz.