Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, “İstanbul’un, hiç su gelmemesi halinde bile 3,5 aylık ihtiyacı karşılayabilecek bir su rezervi var. Ankara’da 6 aydan fazla, İzmir’de de 7 aydan fazla su ihtiyacını karşılayabilecek kapasite var” dedi.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci et fiyatlarındaki spekülatif hareketleri gözlemledikleri ve gerekli önlemleri aldıklarını söyledi. Tedbir amaçlı kasaplık hayvan bağlantılarının yapıldığını belirten Kirişci, fiyatlarda normalleşme beklediklerini kaydetti. Süt fiyatlarını sanayicilerin tahrik ettiğini söyleyen Kirişci, fiyat konusunda bakanlığın telkinlerinin dikkate alınmadığını belirterek, “Kendi aralarında anlaşıp bir fiyat indirimine gidemedikleri için bize diyorlar ki ‘Siz sütün Ulusal Süt Konseyi olarak fiyatını artırın’, biz niye artıralım.” ifadelerini kullandı.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci bakanlığının 2022 yılı gerçekleşmelerini ve 2023 hedeflerini medya kuruluşlarının Ankara temsilcilerine anlattı. Hafta sonunda Kızılcahamam’da ilki düzenlenen Tarım ve Orman Gençlik Konseyinde gençlerin tarımda inovatif girişimlerini konuştuklarını belirten Bakan Kirişci, Cumhurbaşkanı’nın uygun bulması halinde genç çiftçilere yönelik Uzman Eller Projesi’nde verilen desteklerin de 100 bin TL’den 250 bin TL’ye çıkarılacağını açıkladı. “Biz ‘gençlerimizi kırsala çekelim, onları eğitim gördükleri tarım, su ürünleri, veterinerlik ve ormancılık alanlarında kendi iş yerlerinde istihdam edelim’ deyince, anlamadan dinlemeden karşı çıkıyorlar. ‘Çocuklarımızı çoban mı yapmak istiyorsunuz?’ diye kutsal bir mesleğe adeta hakaret ediliyor, bu da bizi çok üzüyor. Gençlerimizi tarımsal üretime çekemezsek gelecekte kim üretim yapacak, 100 milyonu aşacak nüfusumuzu kim doyuracak? Sayısı 100 milyonu bulacak turist için dışarıdan yemek siparişinde mi bulunacağız?” diyen Kirişci kuraklık, barajların doluluk oranı, et ve süt fiyatları konusunda özetle şunları söyledi:
BARAJ DOLULUK ORANLARI: İstanbul aktif doluluk oranı geçen yıl aynı tarihtekinden, yüzde 16,5 oranından daha az. Şu anki doluluk oranı yüzde 33,3. Hiç su gelmemesi halinde bile 3,5 aylık ihtiyacı karşılayabilecek bir su rezervi var. Ankara, daha şanslı. Geçen yıla göre yüzde 10,7 oranında daha fazla su var, doluluk oranı yüzde 18,9. Barajlara hiç su gelmemesi halinde tüm içme suyu talebini 6 aydan fazla da karşılayabilecek bir kapasitemiz var. İzmir’de barajlara hiç su gelmemesi halinde talebi 7 aydan fazla karşılayabilecek kapasitesi var. Bursa, aktif doluluk oranı geçen yılın aynı tarihinden yüzde 15,1 oranında daha az ve doluluk oranı yüzde 16,5 maalesef. İki aylık karşılayabilme kapasitesi var.
ŞANSLI KARADENİZ: 2050 yılına geldiğimizde nüfustur, turizmdir, sanayidir bunlardaki artıştan dolayı şu an 58 milyar metreküp olan su tüketimi yüzde 55 artarak 90 milyar metreküpe çıkacak. Doğu Karadeniz en şanslı bölge, kısmen Orta Karadeniz, biraz İstanbul, biraz da Akdeniz bölgesinin batı tarafı. Buraların hiçbir tedbir alınmasa bile su konusunda bir stres yaşamayacağı, sıkıntı yaşamayacağı bir durum var.
KURAKLIĞIN ÜRETİME ETKİSİ: Önümüzdeki günlerde başlayacak yağışla birlikte, ihtiyacımız olan yağış konusunda bunun verime olumsuz yansımaları hususunda şu anda elimizde bir netlik yok. İlerleyen aylarda telafi edebilecek bir yağış diye değerlendirelim. Ekim ayı adı üzerinde ekim zamanını ifade ediyor. Fakat aralıkta da ekmiş olsanız neredeyse yetiştirilebilecek bir ürün var.
11 ÜLKE MASASI: Sudan başta olmak üzere, Venezuela, Kazakistan, Azerbaycan, Cezayir, Nijer, Demokratik Kongo, Özbekistan, Türkmenistan bunların hepsiyle ilgili çalışmalarımız, ülke masaları noktasında devam ediyor. Amacımız müteşebbislerimize rehberlik hizmeti vermek, onların güvenlik de dahil her türlü ihtiyaçlarını karşılamak.
‘Ette tedbirleri aldık’
NORMALLEŞME BEKLİYORUZ: Et ile ilgili normalleşme bekliyoruz. Etin üreticiye kilogram başına maliyeti 115 TL. Uzunca bir dönem bu maliyetin altında satıldı. Şu anda bir denge oluştu. Ette spekülatif hareketleri gözlemliyoruz. Gerekli önlemleri aldık, almaya devam edeceğiz. Tedbiren kasaplık hayvan bağlantıları yapıldı. Bosna Hersek’ten gelecek olan hayvanlar büyük rakamlar değil, bin ton. Et ve Süt Kurumu’nun 18 bin 500 hayvana ulaşan sözleşmesi var. 3 bin 400 çiftçi ile de sözleşme görüşmeleri devam ediyor. Ramazan ayıyla ete olan ilgi artar ama büyük bir iştahın olmadığını tespit ettik.
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci’nin medya temsilcileriyle buluşmasına Milliyet Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer de katıldı.
‘Sütte sanayici yarışa girdi’
SANAYİCİLERİ UYARDIK: Bir kilogram sütün Süt Konseyi tarafından açıklanan fiyatı 8,5 lira, süte verilen primle 9 lira. Buradan sanayicilere seslenmek istiyorum, herhangi bir şekilde bir sütü satmayıp bunu elinde tutup bir stokçuluk yapıp bir fırsatçılığa dönüştüren bir süt üreticisi olabilir mi? Burada sanayicilerimize biraz iş düşüyor. Bu fiyatları kendileri belirlemeye çalıştıklarını gördük ve zamanında da uyardık. ‘Bu yaptığınız doğru değil, Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı fiyatı dikkate alın’ dedik. Onlar adete yarışa girdi. Bu yarış doğal olarak sütün fiyatını yukarı çekti. Şimdi de kendi aralında anlaşıp bir fiyat indirimine gidemedikleri için bize diyorlar ki ‘siz sütün Ulusal Süt Konseyi olarak fiyatını artırın’ biz niye artıralım. Biz bunu zamanında yaptık o zaman gereken ilgiyi göstermediler. Şu an bulunurluk konusunda et ve sütte bir eksiğimiz yok. Gerekirse gerekli tedbirler alınır, biz üreticimizi mağdur etmeyiz.