Didem Özel Tümer

Didem Özel Tümer

didem.tumer@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Gaziantep’teki açılışlara Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan çeşitli konularda sıcak mesajlar verdi

Gaziantep

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hayata geçen tedbirlerle salgının artış hızını kestiklerini belirterek, “Vaka ve ağır hasta sayılarının, hedeflediğimiz seviyelerin altına düşmesi ile sınırlamaları peyderpey kaldırmaya başlayacağız” dedi. Yerli aşının devreye gireceği tarihe kadar, ihtiyaç olan aşıların bağlantılarını tamamladıklarını kaydeden Erdoğan, bir de müjde vererek, “Kiralarda düzenlemeye gidiyoruz. Kabine toplantısının ardından açıklayacağız” dedi.

Erdoğan’dan ‘kira desteği’ müjdesi



Erdoğan dün Gaziantep Düzbağ İçme Suyu İsale Hattı ve Doğanpınar Barajı Açılış Töreni’ne Vahdettin Köşkü’nden canlı bağlantıyla katıldı. Erdoğan, özetle şu mesajları verdi:

KISITLAMA KALKACAK: Koronavirüs salgınının dünya ile birlikte ülkemizi de etkilediği bir dönemde ne sağlık hizmetlerimizden ne de yatırımlarımızdan taviz veriyoruz. Hayata geçirdiğimiz tedbirlerle salgının artış hızını kestik. İnşallah vaka ve ağır hasta sayılarının, hedeflediğimiz seviyelerin altına düşmesiyle sınırlamaları peyderpey kaldırmaya başlayacağız.

KİRA DESTEĞİ: Üretimi ve istihdamı sürdürmek için gereken her türlü tedbiri aldık, her desteği sağladık. Sosyal koruma kalkanı kapsamında kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, işsizlik ödeneği, normalleşme desteği ve hane bazlı sosyal destek programı başlığı altında 45 milyar liralık bir kaynağı karşılıksız olarak milletimizin emrine sunduk. Böylece hiçbir vatandaşımızın işsiz ve aşsız kalmamasını temin etmeye çalıştık. Çiftçiyi, esnafı asla unutmadık. Bunun yanında kiralarda vesaire düzenlemelere gidiyoruz. Onları da kısa zamanda Hazine ve Maliye Bakanlığımız olarak büyük ihtimalle Kabine toplantımızın ardından açıklayacağız. Sanayimizin, küçük ve orta ölçekli işletmelerimizin, esnafımızın, finansman ihtiyacını karşılamaya yönelik pek çok destek programını hayata geçirdik.

ÇALIŞIYORUZ: Aşı çalışmalarında gelinen seviye itibariyle inşallah önümüzdeki döneme çok daha umutla bakıyoruz. Yerli aşımızın devreye gireceği tarihe kadar, ihtiyacımız olan aşıların bağlantılarını büyük ölçüde tamamladık. Önümüzdeki bahar aylarından itibaren her şeyi salgın gerçeği çerçevesinde olabilecek en iyi seviyesine getirmek için tüm gücümüzle çalışıyoruz. Çıkış yolunun yatırım, üretim, ihracat, istihdam olduğu inancıyla ülkemizi yeniden cazibe merkezi yapacak reformların hazırlıkları içindeyiz.

SU TASARRUFU: Su hayattır. Ülkemiz zengin su kaynaklarına sahip olmadığı için mevcut imkanlarımızı en verimli şekilde kullanmamız şarttır. Bilindiği gibi oldukça kurak bir yıl geçiriyoruz. Yağış oranlarının neredeyse yarı yarıya azaldığı şu dönemde hep birlikte su tasarrufuna önem vermemiz gerekiyor.

Salgın tehdidi sebebiyle, temizlik amaçlı su kullanımında ciddi artış yaşandı. Kurumlar ve vatandaşlar olarak el ele vererek hem etkili, hem tasarruflu bir su yönetimine ihtiyacımız bulunuyor. Sağlıkta olduğu gibi su kaynaklarının değerlendirilmesi hususunda da böyle sıkıntılı dönemleri düşünerek, çok ciddi yatırımlar yaptık. Son 18 yılda inşa ettiğimiz 585 baraj, 584 hidroelektirik santrali, 385 gölet, bin 382 sulama tesisi, 247 içme suyu tesisi, 5 bine yakın taşkın koruma tesisi ile bu alanda adeta destan yazdık. Elimizdeki imkanları, küçük tedbirlerle destekleyerek, barajlarımız yeniden suyla dolana kadar dikkatle hareket etmeliyiz.

‘ÜLKEMİZİN İKİNCİ BÜYÜK SU PROJESİ’

“Gaziantep’in 2050 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak Düzbağ İçme Suyu Projesi ülkemizin, ikinci büyük içme suyu projesidir. Bu eser Fırat’ın kollarından biri olan Göksu Çayı’nın suyunu Gaziantep’e naklediyor. Suyun doğal eğimle temini sayesinde tek kuruş enerji masrafı yapılmadan şu ana kadar şehrimize 110 milyon metreküp su sağlandı. Böylece belediyemiz içme suyunda yüzde 27 indirim yaparak bu avantajı halkımıza hemen sağlamıştır.

İlk etap yıllık 100 milyon metreküpe yakın suyu aktarma kapasitesine sahiptir. Diğer etapta devreye girdiğinde bu rakam 174 milyon metreküpe çıkacaktır. Doğantepe Barajı ise 153 milyon metreküp su depolama kapasitesiyle 80 bin dekar alanı sulayacak bereket kaynağı bir projedir. Bu baraj tamamlandığında ülkemize yılda 51 milyon lira katkı ve 28 bin kişiye istihdam sağlayacaktır.”

‘Gaziantep’e bir kuru liman kazandıracağız’

“Gaziantep ve Kilis arasındaki bölgeyi ülkemizin en önemli tarım üretim merkezlerinden biri haline dönüştürüyoruz. Halen ön hazırlıkları yürütülen 500 hektarlık bir alanda kurulacak lojistik köy projesiyle Gaziantep’e, Mersin ve İskenderun limanlarıyla irtibatlı bir kuru liman kazandıracağız. Havalimanımıza yeni ve modern bir terminal binası ve otopark kazandırıyoruz. Hızlı tren hattının Bahçe-Nurdağı kısmında yüzde 25’lik, Nurdağı-Başpınar kısmında yüzde 50’lik ilerleme sağlanmış durumdadır. Gaziantep’e bin 875 yataklı bir şehir hastanesi inşa ediyoruz. Hastanenin inşaatının biraz yavaş gittiğini görüyorum. Hem bölgenin potansiyeli hem küresel sağlık krizlerinin ortaya çıkardığı ihtiyaçlar neticesinde şehir hastanemizin bir an önce tamamlanmasını sağlayacağız.”