Saadet Partisi’nin 24 Kasım’daki 9. Olağan Büyük Kongresi’nde Genel Başkanlığa seçilen Mahmut Arıkan, Teşkilat Başkanlığı yaptığı için parti tabanında tanınıyor ancak basın dahil genel kamuoyunda pek bilindiği söylenemez. Geçmiş genel başkanlarla arasındaki görünür ilk fark ise saçı ve boyu. Saadet geleneği dikkate alındığında, kendisine dair kurulabilecek ilk cümle, şimdiye kadar saçları siyah ilk genel başkan olduğu. Arıkan 47 yaşında. Bugüne dek ak saçlıların ağırlığının hissedildiği partide bunun dikkat çekici olması yadırganmamalı. Arıkan aynı zamanda bugüne kadarki genel başkanların en uzun boylusu.
Aralarında Milliyet’in de bulunduğu bir grup gazeteciyle bir araya gelen Arıkan’a yöneltilen ilk sorulardan biri, kongreye AK Partiyi temsilen gelen Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ile Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz’un salonu terk etmesine neden olan sloganlardı. AK Parti ile SP arasındaki limoni ilişki durumu hatırlandığında bu yeni bir başlangıç için bir göstergeydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da tepki gösterdiği sloganlar için Arıkan “20 yıldır atılan sloganlar. Önümüzdeki süreçte bir araya geldiğimizde bu hususlarla oturup konuşabiliriz” dedi.
Arıkan’ın seçilmesinin üzerinden bir hafta geçti. Henüz Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tebrik telefonu almadığını ama kongreye katılan tüm partileri arayıp teşekkür edeceğini söyledi. O telefon ile AK Parti ile tekrar bir kanal açılması mümkün olabilir.
SP’nin önceki genel başkanı Temel Karamollaoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe’de 3 saatlik bir görüşme yapmıştı. Gözlerin çevrildiği bir görüşmeydi. Ancak Karamollaoğlu’nun görüşmeye ilişkin “Cumhurbaşkanıyla birçok konuyu konuştuk. Birçok yerde anlaşmamakta anlaştık” açıklaması iki parti arasında iplerin baştan atılmasına neden olmuştu. O dönemde bazı SP’lilerin bile bu açıklamayı eleştirdiğini hatırlıyorum. Arıkan’ın, seçilir seçilmez AK Parti’ye yeşil ışık yaktığını söyleyemem ama “Yanlışa en sert muhalefeti yaparak, nadiren de olsa yapılan doğru işlerde tebrik edilmeli. Önyargısız ve bagajsız bir X süreç yürüteceğiz” demesi not edilmeli.
Yeni nesil siyaset vurgusu
Kararsız seçmenin oyunu almak için çalışacaklarını söyleyen Arıkan’a, ittifaklar hakkındaki görüşünü sorduk. Cevabı; “Yüzde 50 artı bir olduğu müddetçe bir siyasi partinin ‘ittifak yapmayacağım, ben tek başıma yürüyeceğim’ demesi, siyasette bir iddiası olmayacağı anlamına gelir. Eğer ülke yönetimine talipseniz mutlaka ittifak yapmak durumundasınız” şeklinde oldu. ‘AK Parti ile ittifak yapar mısınız?’ sorusuna ise Arıkan “Ne konuşacağız, ne ile ittifak yapacağız bunlar önemli. Sembolik 20-30 maddeyi alıp, biz bunlarla mutabakata vardık, bunlar üzerine ittifak yapıyoruz cümlesini çok doğru bulmam” cevabını verdi. Arıkan “kayıtsız, şartsız bir teslimiyet varsa bu mümkün değil” cümlesinin altını çizdi.
Bu arada Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı Fatih Erbakan’ın aradığını, partiden bir heyetin de tebrik ziyaretinde bulunduğunu aktarmak da önemli. İki parti aynı mirasa sahip çıkarken geçmişte birbirlerini de çok hırpaladılar. Geçtiğimiz günlerde Erbakan birlikte hareket etmek konusunda bir açık kapı bırakmıştı, Arıkan’ın da benzer bir yaklaşımda olduğu izlenimi edindim.
Arıkan’ın konuşmasında sık sık kullandığı bir ifade ‘yeni nesil siyaset’ti. “Siyasette yeni bir şeyler yapmamız lazım. Geçmişte yapılanlarla başarının gelemeyeceğini gördük” diyen Arıkan, muhalefetin yüzde 48’e ulaşan başarısını önemsediğini ancak iktidarın yüzde 52’de durduğunu vurgulayarak, “Yüzde 52’yi, yüzde 49 yapmanın yollarını bulmamız gerekiyor. Yüzde 52’lik bloğun oyunu alabilecek bir dil geliştireceğiz” ifadesini kullandı.