*2014’ten beri kalıcı bir Türkiye Pavyonu’nun da yer aldığı Venedik Mimarlık Bienali bugün ön izlemeyle açılıyor.
*Türkiye Pavyonu’nun açılış resepsiyonu da bu akşam Hotel Metropole’de İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı ev sahipliğinde gerçekleşecek.
*Bienal sergisi, 20 Mayıs-26 Kasım tarihlerinde ziyaret edilebilecek.
*Venedik Bienali 18. Uluslararası Mimarlık Sergisi mimar, akademisyen ve yazar Lesley Lokko’nun küratörlüğünde, “Geleceğin Laboratuvarı / The Laboratory of the Future” başlığıyla düzenleniyor.
*Bienalde Arsenale ve Giardini bölgelerinde yer alan ana sergilerin yanı sıra Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 63 ülkenin pavyon sergileri yer alıyor.
*Bienalin ana mekânlarından Arsenale’de yer alan Türkiye Pavyonu’nda, küratörler Sevince Bayrak ve Oral Göktaş’ın “Hayalet Hikayeleri: Mimarlığın Çuval Teorisi” adlı projesi sergileniyor.
*Venedik Mimarlık Bienali’nin küratörü akademisyen, eğitimci ve roman yazarı Lesley Lokko, 2020’de Gana’nın Accra kentinde bir mimarlık okulu ve etkinlikler platformu olan African Futures Institute’un kurucusu.
Hedefleri ortak olarak daha eşitlikçi ve iyimser bir gelecek hayal etmemize yardımcı olan iddialı ve yaratıcı fikirler geliştirmek.
Lesley Lokko, 2015 yılında Johannesburg’da Mimarlık Enstitüsü’nü kurdu.
Birleşik Krallık’ta, ABD’de, Avrupa’da, Avustralya’da ve Afrika’da öğretmenlik yaptı.
Mimarlık eğitimine katkılarından dolayı birçok ödül kazandı.
*”Umut güçlü bir para birimi. Umutlu olmak, insan olmaktır. Modern, çeşitli ve kapsayıcı bir toplum vizyonu baştan çıkarıcı ve ikna edici, ancak bir görüntü olarak kaldığı sürece bir ütopyadır. Temsilden daha fazlasına ihtiyaç vardır ve tarihsel olarak mimarlar, görüntüleri gerçeğe dönüştürmede kilit oyuncular” diyor bienalin küratörü Lesley Lokko. ”Sergimizi, geniş bir yaratıcı disiplinler alanındaki mimarların ve uygulayıcıların, izleyicinin içinden geçeceği bir yol çizen ve geleceğin neler getirebileceğini kendileri için hayal eden çağdaş uygulamalarından örnekler çıkardığı bir tür atölye, bir laboratuvar olarak tasavvur ediyoruz” diye özetliyor bienalin 18. edisyonunu.
*Bu yılki bienalde Yaşam Boyu Başarı için Altın Aslan ödülü çoktan açıklandı. Nijerya doğumlu sanatçı, tasarımcı ve mimar Demas Nwoko ödüle layık görüldü.
*Mimar Norman Foster, Norman Foster Vakfı’nın yapı malzemeleri şirketi Holcim ile birlikte geliştirdiği evini kaybeden afetzedeler için bir konut prototipi olan “The Essential Homes Research Project”i tanıttı.Proje, doğal ve insan kaynaklı afetler nedeniyle evini kaybeden insanların genellikle on yıldan fazla bir süre geçici barınaklarda yaşamak zorunda kaldığı gerçeğine çözüm üretiyor.Çadırlı barınaklara dayanıklı bir alternatif oluşturacak şekilde tasarlanan evler, acil durumlarda inşaatı hızlandırmak için yerinde inşa edilebiliyor.