Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Londra’da gerçekleşen sanat fuarı Frieze’in ardından koleksiyonerler ve sanat galerilerinin yöneticileri soluğu Paris’te Art Basel açılışında aldı.

Art Basel Paris, ikonik Grand Palais’deki ilk edisyonuyla Paris’te ve ötesinde önde gelen bir kültürel merkez olarak konumunu güçlendirdi.

Sanatseverler Londra’dan Paris’e koştu

Art Basel Paris, Fransa’dan 65 galeri dahil olmak üzere 42 ülke ve bölgeden 195 galeriyi bir araya getirdi.

Fuarı bu yıl tam 65 bin kişi ziyaret etti.

Galericiler satışlardan son derece memnundu, hatta Paris’in Londra’nın yerini aldığı konuşulmaya başlandı.

Haberin Devamı

Galerilerde Louise Bourgeois, Julie Mehretu, Willem de Kooning, Lee Ufan, Olga de Amaral, Paulina Olowska, Camille Henrot, Lungiswa Gqunta, Juliette Roche gibi dünyanın önde gelen çağdaş sanatçılarının, 20. yüzyılın ustalarının ve yeni isimlerin eserleri yer aldı.

Art Basel Paris, Grand Palais’ye gelişini kutlamak için dokuz galeriyi bir araya getiren, farklı küratöryel önerilere adanmış yeni bir bölüm olan Premise’ı tanıttı.

16 katılımcının yer aldığı Emergence’da ise gelecek vaat eden sanatçılar ve galeriler ön plana çıkarıldı.

Miu Miu’nun Resmi Ortağı olduğu Kamu Programı, Art Basel’in Paris tarihi mirasıyla olan derin bağını daha da güçlendirdi ve diğer yaratıcı endüstrilerle köprü kurma yeteneğini sergiledi.

Art Basel’in Paris başarısından sonra Miami’deki edisyonu da heyecanla bekleniyor.

Ve tabii kültür-sanat başkentlerinden Londra’nın Paris’in bu sanat atağı karşısında nasıl bir yol izleyeceği de merak ediliyor.

Sanatseverler Londra’dan Paris’e koştu

Contemporary Istanbul başlıyor

Dile kolay, Contemporary İstanbul’un bu yıl 19. edisyonu gerçekleşiyor.

Türkiye’de 19 yıl istikrarla bir sanat fuarı sürdürebilmek müthiş bir başarı. Tabii bunda Ali-Rabia Güreli’nin emeği çok. Yarın ön izleme günü ile açılacak olan fuar 27 Ekim’e kadar Tersane İstanbul’da devam edecek.

Akbank ana partnerliğindeki CI 19, 14 ülkeden 50 çağdaş sanat galerisinin temsil ettiği sanatçıların eserlerine ev sahipliği yapıyor.

Contemporary Istanbul 19, bu yıl Tersane Istanbul Event Hall, Rixos Tersane İstanbul’un balo salonu ve Haliç kıyısındaki teraslarda bulunan açık alanlar olmak üzere Tersane İstanbul’un farklı noktalarında yer alıyor.

Haberin Devamı

Contemporary Istanbul’un bu yılki konuk ülke programı İspanyolca konuşulan ülkelere ve Latin Amerika ülkelerine odaklanıyor. Türkiye-İspanya ticari ilişkilerinde önemli rol oynayan firmaların yer aldığı Corporate Club partnerlerinin katkıda bulunduğu Spain & Latin America Focus Section programı kapsamında, JORGE LÓPEZ Galería (Valencia), Galería José de la Mano (Madrid), W-Galeria (Buenos Aires), Berlín Galería (Sevilla) ve Andrea Rehder Gallery (São Paulo) gibi galeriler yer alıyor.

Born in the Seventies (Yetmişli Yıllarda Doğanlar) sergisinde İspanya’nın dört bir yanından 15 farklı galeri tarafından seçilen 21 sanat eseri var.

Fuarın gelenekselleşen The Yard Açık Hava Sergisi, Cenevre’deki Musee d’Art et d’Histoire’ın (Sanat ve Tarih Müzesi) direktörü ve Contemporary Istanbul’un sanat danışmanı Marc Olivier Wahler’in küratörlüğünde yapılıyor.

The Yard Açık Hava Sergisi’nde Anselm Reyle, Bilal Hakan Karakaya, Bilal Yılmaz, Ebru Döşekçi, Erdil Yaşaroğlu, Etienne Krahenbul, Franco Guerzoni, Giulio Paolini, Georg Herold, Gözde Can Köroğlu, Kemal Tufan, Metin Alper Kurt, Onur Mansız, Semih Zeki ve Ugo Rondinone gibi sanatçıların eserleri sergileniyor.

Haberin Devamı

Ayrıca İGA Art iş birliği ile yapılacak CIF Dialogues kapsamında farklı disiplinlerde uzman isimlerin yer alacağı konuşmalar var. Artsy’nin desteğiyle Sarp Kerem Yavuz’un moderatörlüğünde düzenlenen CIF Dialogues programı bu yıl uluslararası konuşmacıları iki gün boyunca katılımcılarla bir araya getiriyor.

Kaçırmamakta fayda var.