Hatırlayacaksınız, dünyanın önde gelen sanat koleksiyonerlerinden İngiltere kraliyet ailesinin başına gelenleri.
Kral Charles henüz prensken, kendi vakfı ‘The Prince’s Foundation’ın Ayrshire’daki merkezinde sergilenmek üzere, Formula 1’in patronu Bernie Eclestone’un kızı Petra Ecclestone’un eski eşi James Stunt’tan ödünç olarak tam 16 eser kabul etti.
Toplam değeri 105 milyon sterline varan, Monet, Picasso ve Dali gibi büyük sanatçıların eserlerinin yaklaşık 30 yıldır dünyanın en önemli eserlerini yeniden resmeden ABD’li ‘sahteci ressam’ Tony Tetro tarafından yapıldığı ortaya çıkınca ise resimleri geri göndermek zorunda kaldı.
Oysa sahte resimler Prens Charles’ın vakfına girmeyi başardıkları için aslında tescillenmiş bile sayılırdı.
En azından resimleri yapan Tony Tetro’nun suçunu kabul ettiği açıklamalarına kadar.
Şimdi ise İspanyol ünlü bir koleksiyoner Guillermo Chamorro; Eduardo Chillida, Roy Lichtenstein ve Edvard Munch’un sanat eserlerini taklit etmek ve sonra sahte resimleri müzayede evlerinde satışa çıkarmaktan yargılanıyor.
Eserlerin arasında Edvard Munch’un “Çığlık” adlı eserinin edisyonları da dikkat çekiyor.
67 yaşındaki Guillermo Chamorro, fikri mülkiyet hırsızlığı ve en az 15 sanat eserinin tahrif edilmesiyle ilgili dolandırıcılıktan altı yıl hapis cezasına çarptırılabilir.
Bir zamanlar saygın bir koleksiyoner olan ve zaman zaman da sanatçı kimliğiyle ortaya çıkan Chamorro, şimdi birkaç yıl öncesine dayanan düzinelerce şüpheli sahtecilikle bağlantılı bulunuyor.
Chamorro’nun sahtecilik yapmakla suçlandığı 15 parçadan 10’unu İspanyol polisi kurtardı.
Dördü İspanyol ressam José Guerrero’ya atfedilen ve biri Saul Steinberg’e atfedilen kalan beş sanat eseri Aralık 2018’de Setdart tarafından koleksiyonerlere satıldı.
Sanat eserlerinin orijinal olduğundan şüphelenilmesi konusunda sahiplerine bilgi verilip verilmediği henüz belli değil.
Chamorro ise, bu yapıtları Setdart’a satış için değil, yalnızca çalışma için taşıdığını iddia ediyor.
Müzayede evi yetkileri ise bu durumda açıklama yapmak yerine sessiz kalmayı tercih ediyor.
Başka galeri ve müzayede evleri de Chamorro ile benzer sorunlarla karşı karşıya.
Reina Sofia Ulusal Sanat Müzesi’nden bir uzman olan José Manuel Lara, Chamorro ile bağlantılı birçok sanat eserinin şüpheli durumunu doğrulamaya yardımcı oldu.
Sanat eserlerinin imzalarındaki düzensizlikleri tespit etti ve resimlerin çoğunun inkjet baskı işlemleri kullanılarak yapıldığına dikkat çekti.
Şimdi gelişmeler heyecanla bekleniyor.
İşin ilginci, resim sahtecilik davalarının arkasında nedense hep bir zamanlar çok saygı duyulan bir sanat koleksiyonerinin çıkması.