Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Paris 2024 Olimpiyatları’nın kapanışını 70 bin kişilik Stade de France’de Trendyol yöneticileri ile birlikte izliyorum.

İşte kapanış töreninden notlar…

- 3 saatlik kapanış töreninin başından sonuna herkesin beklediği an Tom Cruise’un stadın çatısından sahaya atlamasıydı. ‘Görevimiz Tehlike’ filmlerinde dublör kullanmamasıyla bilinen Tom Cruise çıtayı daha da yükseltip Olimpiyatlar’da sporcuları bile geride bıraktı.

Olimpiyatların yıldızı: Tom Cruise

Tabii bu sadece Tom Cruise’u öne çıkarmak için değildi, Paris’ten sonra Los Angeles’ta gerçekleşecek 2028 Olimpiyatları’nın bayrak teslimiydi aynı zamanda.

Haberin Devamı

- ABD’li altın madalyalı jimnastikçi Simone Biles ile Paris sahnesine çıkan Los Angeles belediye başkanı Karen Bass, Olimpiyat bayrağını alan ilk siyahi kadın belediye başkanı oldu.

- Tom Cruise’un ‘Görevimiz Tehlike’ gösterisinden sonra motosikletine atlamasıyla Paris sokaklarından Los Angeles’a uzanıldı. Venice Beach’te sahneye çıkanlar arasında Billie Eilish, Red Hot Chili Peppers, rapçi ve Paris Olimpiyatları’nın en çok konuşulan isimlerinden Snoop Dogg ve uzun süredir birlikte çalıştığı Dr. Dre gibi isimler vardı.

- Pazar akşamki tören, Fransız şarkıcı Zaho de Sagazan ve beraberindeki koronun 1951 yapımı aynı adlı filminden ‘Paris Gökyüzünün Altında’ adlı eserinin yorumuyla açıldı.

- Dansçılar, sporcular, gönüllüler ve izleyiciler, Freed from Desire ve ardından We are the Champions’ı hep bir ağızdan söyledi.

- Kapanış töreninde izleyicilere verilen ışıklı bileklikler ise stadyumdaki koreografinin bir parçasıydı, bilim kurgudan ilham alan muhteşem bir ışık gösterisi gerçekleşti.

- Dansçılar ve akrobatlar, Stade de France stadyumunun çatısından inip dev Olimpiyat halkalarına atlarken, İsviçreli müzisyen Alain Roche, dikey olarak asılı bir piyano çalarak havada süzüldü.

- Fransız şarkıcı Yseult, Frank Sinatra için İngilizce olarak yeniden düzenlenen bir Fransız şarkısı olan, Fransa-ABD ilişkilerinin altını çizen ‘My Way’i nefes kesici bir performansla sergiledi.

- Fransız elektro-pop grubu Phoenix, sahneye koşan sporcuların eşlik ettiği, Belçikalı şarkıcı Angèle ve Kamboçyalı rapçi VannDa’nın da yer aldığı bir müzik setinin açılışını yaptı.

Haberin Devamı

- Paris, çatışmaların parçaladığı belirsiz bir dünyada oyunların ruhunu korumanın önemine ilişkin bir mesaj verdi Olimpiyatlar’ın kapanışında. Tiyatro ve opera yönetmeni Thomas Jolly, “saygı ve hoşgörüyü” kutlamayı konu alan stadyum gösterisinde “İnsanlık bir araya geldiğinde güzeldir” dedi. Olimpiyatları ve kapanış performansını “paylaşmak, uzlaşmak ve onarmak için eşsiz bir fırsat” olarak nitelendirdi.

Gerçekten de kapanış töreni farklı ülkelerden birçok izleyiciyi stadyumda hep birlikte şarkı söyleyip dans ederek bir araya getirdi.

- Paris’te iki haftadan fazla süren Olimpiyat etkinliklerinin her ayrıntısı görsel bir şölen olarak tasarlandı. Paris, sporu stadyumdan şehir merkezine taşıdı. Eyfel Kulesi’nin altındaki plaj voleybolu ve Versay Şatosu’ndaki binicilik etkinlikleri gibi mekanlar harika bir arka fon oluşturdu.

- Kapanış töreni lojistik olarak çok başarılıydı. Provalar stadyumdaki atletizm seansları arasında sabah 1 ile sabah 5 arasında yapılmasına rağmen. Stadyuma giriş çıkışlar da çok düzenliydi.

Haberin Devamı

- Yönetmen Jolly’nin de aralarında bulunduğu törenin yaratıcı ekibinden bazıları, açılış töreninin ardından çevrimiçi ölüm tehditleri nedeniyle özel koruma altına alınsa da kapanış töreniyle Paris 2024 çıtayı yükseltti, şimdi bakalım Los Angeles 2028’de neler olacak…