Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Geçen hafta Scorpios Bodrum’da Londra’dan gelen uluslararası bir çağdaş sanat kitlesi vardı.

Bu kitleyi bir araya getiren Random International’ın ‘When Tomorrow Comes’ (‘Yarın Geldiğinde’) başlıklı sergisinin açılışı ve sanatçı konuşmasıydı.

Random International, Londra ve Stockholm’de çalışmalarını sürdüren bir Alman ikili.

‘Yarın Geldiğinde’ başlıklı çalışma, teknolojiyi insan algısı ve etkileşimiyle harmanlayan etkileşimli bir dijital heykel yaratmak için özel bir izleme sistemi ve sürükleyici algoritma içeriyor.

Haberin Devamı

‘Yarın Geldiğinde’ kitabının 3 setlik 150 sınırlı imzalı baskısı da satışa sunuluyor.

“Rain Room” (Yağmur Odası) ve prömiyerini 2022’deki Art Basel Miami’de yaptıkları “Living Room” (Oturma Odası) gibi eserleriyle tanınıyorlar.

Aynı zamanda insan ve makine arasındaki koreografiyi sergileyen, koreograf Wayne McGregor işbirliğiyle yaptıkları “No One Is An Island” (Hiç Kimse Bir Ada Değil) çalışmalarıyla da öne çıkıyorlar.

Şu anda Amsterdam’daki Nxt Müzesi’nde Random International’ın eserlerinden oluşan bir retrospektif sergileniyor. Aynı zamanda MoMA, Victoria & Albert Müzesi ve LACMA gibi birçok sanat kurumunun kalıcı koleksiyonlarında yer alıyorlar.

Londra çağdaş sanat dünyası Bodrum’da

Bu, aslında Scorpios’un ilk sergisi değil.

Sanat ve teknoloji işbirlikleriyle öne çıkan HOFA Gallery ile birlikte geçen yıl başlattıkları Encounters yaz sanat programının ikinci edisyonu ‘Gelişen Perspektifler’.

Geçen yıl Refik Anadol ile Mikonos’ta başlatılan program Refik Anadol’un Brezilya’nın Amazon bölgesindeki Yawanawa yerli topluluklarıyla yaptığı özel işbirliği, insan bilinci ile doğa arasındaki ilişkinin derinlemesine bir keşfi olarak kabul edildi.

Geçen yılki programa yarım milyondan fazla kişi katılarak 3 milyon dolarlık sanat eseri satışı elde edildi, Refik Anadol’un Yawanawa miras projesinin biletleri saatler içinde tükenerek koruma kampanyası için 1,5 milyon dolar toplandı.

18 Temmuz’da başlayan 18 Eylül’e kadar devam edecek olan serinin ikinci edisyonu bu yaz, Scorpios’un hem Mikonos hem de Bodrum’daki mekanlarında gerçekleşiyor.

Haberin Devamı

Enstalasyonlar ve canlı müzik performanslarının yer aldığı programda, Joseph Klibansky, Random International ve Sougwen Chung’un eserleri dikkat çekiyor.

İnsan-makine iş birliğinde küresel bir isim ve çok sayıda ödül kazanan Çinli-Kanadalı sanatçı Sougwen Chung, robotik sistem D.O.U.G. ile 5-8 Eylül tarihlerinde Scorpios Bodrum’da canlı bir gösteri gerçekleştirecek.

Chung’un insan sanatını yapay zeka teknolojisiyle birleştirmeye yönelik yenilikçi yaklaşımı, TIME Dergisi’nin TIME100 Yapay Zeka listesinde, yapay zeka alanında dünyanın en etkili kişilerinden biri olarak yer almasına ve 2024 TIME Etki Ödülü’ne layık görülmesine neden oldu.

“Bu yılki ‘Gelişen Perspektifler’ programı, sınırları zorlamaya devam ederek onu görsel sanat ve kültürel etkileşimin en heyecan verici senkronizasyonu haline getirirken, aynı zamanda daha uyumlu bir ortaklığa ulaşmamıza yardımcı olmak için yapay zeka ve insan-makine işbirliğinin gücüne dair doğayla bir arada yaşamak konusunda çok güçlü bir mesaj veriyor” diye özetliyorlar.

Haberin Devamı

Scorpios’un kurucusu Thomas Heyne ise şöyle diyor: “Bütünsel deneyimler yaratmak için dijital sanatı kullanıyoruz. Etkileşim ve sürükleyicilik genel deneyimi geliştirerek konukları ilham aldıkları bir yolculuğa çıkarıyor.”