Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

New York, Londra, Milano ve Paris moda haftaları maratonu bitti. Bizim moda haftamız Mercedes-Benz Fashion Week İstanbul’un yedinci sezonu ise yarın başlıyor ve 19 Mart’a kadar devam edecek. Bu sezon birçok yenilik var.

13 defile yapılacak

- İstanbul Moda Haftası neredeyse bütün İstanbul’u gezdikten sonra şimdi yine başka bir adresle karşımıza çıkıyor. Beklendiği gibi Bomontiada’da değil, bu kez Zorlu Center’da kurulacak olan çadır alanında. Neden bir AVM seçildi? Moda haftasının son tüketiciyi de kapsayacak şekilde genişlemesi ve özellikle ilkbahar-yaz 2016 koleksiyonlarının da sergileneceği “In-Season” dedikleri bu sezon etkinliklerine de yer vermek.

Haberin Devamı

- Daha önce Ortaköy’de satın almacılara yönelik kurulan showroom The Core İstanbul bu sefer 17-18-19 Mart’ta Zorlu Center’da. 24 marka ve 23 tasarımcının sonbahar/kış 2016 koleksiyonları sergilenecek burada. Sadece yerli satın almacıları değil, tam 40 ülkeden 250 satın almacıyı ağırlaması bekleniyor.

- 12 sunum ve 13 defile yapılacak. Peki ama hangi marka ve tasarımcılar katılıyor? Bora Aksu, Dice Kayek, Mehtap Elaidi, Zeynep Tosun, Deniz Berdan, Raissa Vanessa, Çiğdem Akın, Raşit Bağzıbağlı, Başak Cankeş, Meltem Özbek, Tuba Ergin, Deniz Marşan, 5th Position, Cihan Nacar, Şafak Tokur, Murat Aytulum, Selma State, Can Yunus Çetinkaya, Şansım Adalı, Özlem Erkan, Salih Balta, Outkast People, Brand Who, Affair, Beymen Collection.

Çıtayı yükselten marka

- Londra Moda Haftası’nın daimi isimlerinden Bora Aksu’nun İstanbul Moda Haftası’nda defile yapması elbette önemli. Tabii bu koleksiyonu daha önce Londra’da gösterdiğini unutmamak lazım. Aynı şekilde, Ayşe-Ece Ege’nin Paris merkezli markası Dice Kayek’in yapacağı sunum da daha önce Paris’te sergilendi. Moda haftalarında daha önce gösterilmiş koleksiyonların tekrar tekrar gösterilmesi aslında olacak iş değil. Yine de moda haftamızda uluslararası olabilmeyi başarmış markalar görmek güzel.

- Bu sezon moda haftasına ilk kez katılan diğer önemli marka ise Beymen Collection. Beymen Collection’ın katılımı moda haftasının çıtasını yükseltmek için önemli bir adım. İyi değerlendirilirse ve devamı gelirse, moda haftasının bir döneme damga vuran Vizon Show’lar kadar etkili olmasını sağlayabilir.

Haberin Devamı

- Moda haftasında ilk kez bir koleksiyon hazırlayan tanıdık bir isim daha var: Deniz Marşan. Ortağı Başak Dizer Tatlıtuğ’la birlikte kurduğu Room ile TV dizilerine styling yapan Deniz Marşan şimdi bir mayo markası yarattı, adı Direct Message. Koleksiyonun adı ise “Spirited Away” (Ruhların Kaçısı).

Defilenin sponsoru lensleriyle tanıdığımız Amerikan markası Bausch+Lomb Eyewear. Bausch+Lomb kendi kurduğu gözlük markası Ray-Ban’i İtalyan Luxottica Grubu’na sattıktan sonra ilk defa bir güneş gözlüğü koleksiyonuyla karşımıza çıkıyor. Ve bu koleksiyonun arkasında da bir Türk tasarımcı, Can Yalman var. Can Yalman Design imzalı Bausch+Lomb güneş gözlükleri İtalya’dan sonra Türkiye’de ilk kez bu defilede sergilenecek.

- İlk defa koleksiyon sunacak diğer isimler: Şansım Adalı, Can Yunus Çetinkaya, Derya Açıkgöz ve Cihan Nacar. Derya Açıkgöz tanıdık gelebilir: Hadise’nin kardeşi ve modacısı.

Haberin Devamı

Partiler de konuşulacak

- Bu sezon Mercedes-Benz, Mehtap Elaidi defilesini destekliyor. Elaidi, “Claim your white” isimli sonbahar/kış 2016 koleksiyonunda kadını fiziki özelliklerinden öte; varlığı ve gücüyle öne çıkarıyor. Hatta bu sezon koleksiyondaki gömleklere bile tarihe yön vermiş, başarılı ve öncü kadınların isimlerini koymuş.

- Her zaman olduğu gibi bu sefer de defileler kadar partiler de konuşulacak. Yarın akşam Mercedes-Benz’in kick off partisiyle başlıyor, Beymen Morini’de her akşam happy hour’lar düzenleniyor ve hafta boyunca farklı mekanlarda partilerle devam ediliyor.

Öne çıkanlar, Türkiye’de yayın hayatına bu ay başlayan Glamour Türkiye’nin lansmanı, Lucca’da Les Benjamins, Soho House’da Brand Who ve 5 Cocktails&More’daki Adam in Town partileri...