Dünyanın birçok farklı köşesinden önde gelen isimler bu hafta İsviçre’de Davos’ta buluşuyor.
Davos Zirvesi olarak da bilinen 53. Dünya Ekonomik Forumu’nun bu yılki teması “Parçalanmış Bir Dünyada İş Birliği”.
Forum, 30 ülkeden 50’si devlet ya da hükümet başkanı 2 bin 700’den fazla katılımcıyı bir araya getiriyor.
İşte zirvede bu yıl kendisinden en çok söz ettiren Türk isim ise bir devlet büyüğü değil, sanatçı Refik Anadol.
Refik Anadol, Değişimin Katalizörü Olarak Kültür Liderleri arasında yer alıyor.
Dünya Ekonomik Forumu’nun kültür-sanat direktörü Joseph Fowler, Refik Anadol’un Makine Halüsinasyonları eserlerini beğenmiş ve Refik Anadol’un Davos’a özel bir çalışma yapmasını istemiş.
Refik Anadol ve ekibi, mercanlara verilen zararlardan etkilenerek halka açık sosyal medya platformlarından 1.742.772 mercan görselini kullanarak doğa temalı veriler toplamış.
Fowler, yaklaşık 1 milyar mercan görselinin kullanıldığı büyük bir veri heykeli olan ‘Yapay Gerçek: Mercan’ başlıklı eserin, küresel iklim değişikliği sorunlarını metaverse ve blockchain ekonomilerinde gündeme getirmeyi amaçladığını söylüyor.
“Anadol’un çalışmalarında özellikle büyüleyici olan şey, algılarımızı nasıl esnettiği ve verileri yorumlarken yeni yollar sağlamanın yanı sıra biçim, renk, şekil ve hareket hakkında alternatif görme ve düşünme yolları sağlaması” diye ekliyor.
Başka hangi eserler öne çıkıyor?
Davos’ta diğer ilgi çeken sanat eserlerinden biri de dünya çapındaki mülteci kamplarında bulunan gençlerin yarattığı Dayanıklılığın Rengi adlı büyük ölçekli bir duvar resmi.
Proje, Ürdün, Uganda, Bangladeş ve Kolombiya’daki mülteci kamplarındaki dört ayrı grupla çalışan, New York merkezli, kâr amacı gütmeyen Artolution ile birlikte hayata geçirilmiş.
Davos’un yine çok konuşulan diğer sanat projesi ise Immy Humes’ın Phaidon tarafından yayımlanan ‘The Only Woman In The Room’ kitabından görüntüler içeren bir sergi.
Sergi, erkeklerin dünyasına adım atan yalnız kadınları öne çıkarıyor.
Davos’ta bu yıl sanatta da öne çıkan konular değişmiyor, iklim krizi, mülteci sorunu ve cinsiyet eşit(siz)liği.
Şaşırıyor muyuz?
Hayır.