Uluslararası sanat fuarı Frieze, ABD’nin önemli sanat fuarları New York’taki Armory Show ve Chicago Expo’yu satın aldığını açıkladı.
Fuarların adlarını ve ekiplerini koruyacaklarını da ekleyerek.
Frieze New York ve Frieze Los Angeles’ı yöneten Londra merkezli Frieze’in ABD’deki en uzun soluklu sanat fuarlarından ikisini satın alması cesur bir hareket.
Özellikle de Brexit sonrası sanat piyasasının büyük bir kısmının Londra’dan uzaklaştığı göz önüne alınınca.
Frieze CEO’su Simon Fox yaptığı açıklamada, “Bu satın almalar Frieze’in büyümesinde bir dönüşüm anını işaret ediyor ve dünyanın önde gelen sanat pazarı olan ABD’deki varlığımızın derinliğini ve nefesini genişletmemize izin veriyor. New York ve Chicago’nun her birinin kendine özgü sanatçı, galeri, müze ve koleksiyoncu ekosistemi var. Her iki şehirdeki varlığımızı genişleterek, ABD’de Frieze New York ve Frieze Los Angeles’ta oluşturduğumuz güçlü performansımızı daha da geliştireceğiz” dedi.
Bu, aslında fuarlar ve yayınlar da dâhil olmak üzere Frieze’in ana şirketinin yüzde 70 hissesini Hollywood ajansı Endeavour’un almasından sonra Kuzey Amerika’daki hâkimiyetini çok iyi bir noktaya taşıyan stratejik bir hamle.
Bu arada Frieze New York’a da elbette devam edecekler.
Hatırlatalım, Armory Show her yıl eylülde, Expo Chicago ise nisanda gerçekleşiyor.
ABD’de yalnızca Frieze tarafından düzenlenen dört büyük fuarla, Art Basel Miami Beach üzerindeki baskı belli ki artacak.
Diğer fuar organizatörleri için ABD’de rekabet etmek çok zor olacak.
Uluslararası sanat fuarı işletmecileri son yıllarda küresel hâkimiyet için büyük hamleler yapıyor. Örneğin, Frieze, eylül ayında ikinci edisyonu için geri dönecek olan Frieze Seoul’ün açılış edisyonuyla 2022’de Asya’ya giriş yaptı.
Aynı yıl Art Basel, Paris+’ı başlattı.
Her iki yeni girişim de olumlu tepkiler aldı.
Art Basel’in ana şirketi İsviçreli fuar devi MCH, 2017-2022 yılları arasında parça parça satın aldığı, uzun süredir devam eden Masterpiece London’ı bu yıl Brexit sonrası artan maliyetler ve prosedürler nedeniyle Avrupalı katılımcıların fuara geri dönmemesini gerekçe göstererek iptal etti.
ABD’nin sanat piyasasındaki önemli yeri düşünülünce Avrupa’daki fuarlar için de zor bir dönem başlayacak.
Çünkü Amerikalı koleksiyonerlerin ya da galerilerin artık Avrupa’daki fuarlara katılmak için çok da geçerli bir nedeni kalmayacak.
Avrupalı fuarların el değiştirmesi ya da güç birliğine gitmesi kaçınılmaz.
Tüm bunlar da demek oluyor ki Frieze’in iki Amerikalı sanat fuarına yatırım yapması global sanat dünyasında sanıldığından çok daha fazla şey değiştirecek.