Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul yiyecek-içecek dünyasında son zamanlarda beni en çok heyecanlandıran işbirliği İtalyan şef Carlo Bernardini’nin Bankalar Caddesi’ndeki Vault Karaköy’ün terasında açtığı pop-up restoran Karletto.

Bu yazın  en heyecan verici işbirliği


Akdeniz ve Türk mutfağından lezzetleri, İtalyan usulü meze “cichetti” seçenekleriyle sunan bir menü var. Menüde soğuk cichetti’ler arasında trüflü bal ve ricotta, pancar topları, kimyon ve yeşil elma cipsi gibi tatlar dikkat çekiyor. Sıcaklarda Karletto’nun taglioni’si öne çıkıyor. Tatlılarda ise bir Kuzey İtalya klasiği olan Aperol Spritz sorbe halinde yorumlanıyor ve balzamik içinde bekletilmiş çileklerle birlikte sunuluyor.
Restoran bu hafta sessiz sedasız açıldı ama açılış kutlaması, After Eight Party, 12 Mayıs Perşembe akşamı yapılacak. Her hafta yerli ve yabancı misafir DJ’ler de olacak.

Venedik’ten Circus’a
Bu yazın  en heyecan verici işbirliği

Eğlenceden çok yemeğe meraklılar için önemli bir haber bu. Zaten iyi yemekle az çok ilgili herkesin yakından tanıdığı bir isim Carlo Bernardini. 20 yıldır İstanbul’da yaşıyor. Four Seasons Sultanahmet’in açılışında executive şef olarak Uzakdoğu’dan İstanbul’a geliyor. Daha önce Venedik’teki Cipriani’den New York’taki meşhur Le Cirque’e tecrübesi çok.

İstanbul’a gelme fikri ilk gündeme geldiğinde onu çok heyecanlandırmıyor, Boğaz’dan bile etkilenmiyor başta. Ama sonra ne oluyorsa oluyor, eşiyle tanışıyor, İstanbul’da müthiş bir çevre ediniyor ve biraz da yabancı şef olmanın tadını çıkarıyor. Yabancılara daha saygılı davranıldığını düşünüyor.

İstanbul’daki ilk restoranını üç ortakla birlikte kasım 2000’de açıyor. Nişantaşı’nda, Abdi İpekçi Caddesi’nde Circus ilk açıldığında haberler çıkıyor, “Papermoon’un pabucu dama atılır” diye. Gerçekten de ilk birkaç ay Circus’ta yer bulmak neredeyse imkansız. Bütün işadamları araya tanıdık sokup rezervasyon yaptırmaya çalışıyor. Ama 2001 kriziyle birlikte Circus’ı kapatmak zorunda kalıyorlar. Daha sonra Aksel Goldenberg ve Jeremie Trigano’nun Ortaköy’de şimdiki The House Café’nin yerinde açtığı Dada’da bir dönem çalışıyor Bernardini. Dada da uzun ömürlü olmuyor. Sonunda kendi catering ve danışmanlık şirketini kuruyor. Kısa sürede en çok konuşulan davetler ondan sorulur hale geliyor.

“İstanbul çok hızlı tüketiyor”
“İstanbul inanılmaz bir değişim hızına sahip. Benim başka yerlerde hiç görmediğim kadar hızlı tüketiyor her şeyi, özellikle de ‘yeni’ olan her şeyi. ‘Daha ne var, getirin, onu da yiyelim/tüketelim’ tavrı var. Ama hiç de durup bir soluklanalım denmiyor. Özümsemeye çalışılmıyor. Buna yetişmeye çalışan işletmeci de en hızlı nasıl yeni trende ayak uydururum diyor, onun üzerinden kısa vadede nasıl kâr ederim noktasına bakıyor. Uzun vadede nasıl kendimi vazgeçilmez kılabilirim diye sormuyor hiç. O nedenle de mekanlar açılıp kapanıyor durmadan.” Uzun yıllardır Türkiye’de yaşayan Bernardini işte böyle özetliyor durumumuzu.

İstanbul’da yiyecek-içecek sektöründe her şey çok hızlı tüketilirken Carlo Bernardini kadar iyi bir şefin Karaköy’de bir pop-up restoran açması sevindirici. En azından bu yaz iyi geçecek.

Beyoğlu’nda yeni normal

Beyoğlu’nda sıradan bir akşamüstü. Soho House’dan çıkarken kapının üstünde anahtarı görüyorum, içeriden kilitlemek için hazır. Bir anahtarımız eksikti diye söylenirken “Tünel’de yürüyüş var, önlem almak gerekiyor” diye açıklama yapıyorlar. Peki ya ne yürüyüşü varmış diye soruyorum, kimse bilmiyor. Hemen arkasından Asmalımescit’te doğup büyüyen bir arkadaşımla karşılaşıyorum. “Yürüyüş var, dikkatli ol” diyor. Ne yürüyüşü diyorum, yine cevap yok. Sosyal medyada da bir şey yok. Tünel Geçidi’nde bir masaya kuruluyoruz. Havada gaz kokusu var. Tünel’de TOMA ilerliyor. Gazdan, sudan kaçanlar demir parmaklıklı kapıdan içeri sığınıyor. Biz hiçbir şey olmamış gibi kahvemizi içiyoruz, kalan birkaç turiste nazır. İşte sıradan bir gün daha.

Soho House’un partisi

Soho House’un 14 Mart’ta gerçekleşmesi planlanan kutlaması Ankara’daki terör saldırısı nedeniyle ertelenmişti, kurucusu Nick Jones ve ekibi tam kadro o gece İstanbul’da olsa da. Ertelenen 1. yıl partisi bu çarşamba gerçekleşecek. Üyeliklerin ne kadarının yenilenip yenilenmediği de belli olacak.