Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hatırlayacaksınız, Damien Hirst’ün sanat deneyi geçen ekim ayında Frieze haftasına damga vurmuştu.

İngiliz çağdaş sanatçı Damien Hirst gündemde kalmayı zaten hep başarıyor.

Önce HENI Leviathan iş birliğiyle sınırlı sayıda bir baskı serisi satışa çıkardı.

Artık kendi Damien Hirst eserinizi yapmak mümkün

Damien Hirst, sosyal medya hesaplarında da paylaştığı kiraz çiçekleri resimlerini Bushido’nun sekiz değer yargısından ilham alarak yaptığını açıkladı ve bu değer yargılarının adlarını eserlerine verdi.

Bu sekiz değer yargısını hatırlayalım: Adalet, cesaret, merhamet, kibarlık, dürüstlük, onur, sadakat ve kontrol.

Haberin Devamı

Damien Hirst’ün bir hafta boyunca 3 bin sterline satışa çıkan sınırlı sayıda baskı eserinin kaç adetle sınırlı olduğu hakkında bir fikrimiz yoktu.

Gelen siparişlere, alınan ödemelere göre kaç adet üretileceğine karar vereceklerdi.

Hirst, bu eserleri için kripto parayla yapılan ödemeleri de kabul etti ve kripto para birimlerine ne kadar sıcak baktığını da söyledi.

Hatta daha da ileri giderek, Bitcoin ve Ether’in adını da verdi.

Sonuç, 7481 adet baskı tam 22.4 milyon dolara satıldı.

Daha sonra ise Damien Hirst sanat eseri ve para arasındaki ilişkiyi sorgulamaya başladı.

Çok sayıda eserini tanıdıklarına hediye verdiğini ama umduğundan çok daha kısa sürede tanıdıklarının eserleri müzayedelerde satışa çıkardığını görüp şaşırdığını ve üzüldüğünü anlatıyor önce.

“Öyle çocuklarının ya da annelerinin kanser tedavisi için para gerektiği için falan değil, yeni bir çanta almak için eserlerimi satışa çıkarıyorlardı. Bu da sanat ve para arasındaki ilişkiyi uzun yıllar sorgulamama neden oldu” diyor Damien Hirst.

Bu arada hatırlatalım, kendisi İngiltere’nin en çok para kazanan sanatçısı unvanını da taşıyor.

‘Currency (Para Birimi)’ başlıklı yeni bir NFT projesiyle karşımıza çıktı, eserleri 2000’er sterlin karşılığında kripto para ya da kredi kartıyla satın almak mümkündü.

HENI Palm adlı dijital platformda satışa çıkan 10 bin adet eserin özelliği ister NFT olarak, ister sanatçının 2016’da kâğıt üzerinde yaptığı eseri satın alma şansıydı.

Tamamen koleksiyonerin tercihine bıraktı Damien Hirst, koleksiyonerlere bir yıl süre verdi, kararlarını değiştirebilmeleri için.

Haberin Devamı

Daha sonra ise, tam bir yıl sonra NFT edisyonu tercih edenlerin kâğıt üzerindeki eserlerini Frieze haftasında sanatseverlerin önünde yakarak yok etti, böylece her eserin tek orijinali kaldı.

“Bu, aynı zamanda bir sanat eseri deneyi” diyor Damien Hirst, NFT’ler hakkındaki olumsuz düşüncelerini paylaşırken tam 5 bin 149 koleksiyonerinin kâğıt üzerindeki eserlerini, 4 bin 851 koleksiyonerin ise NFT’leri tercih ettiğini de eklemeyi unutmuyor tabii.

Şimdi ise Damien Hirst, artık kendi imzasını taşıyan 1990’lara damga vuran ‘Spin’ resimleri kendi yapmıyor, bunun yerine yeni bir yapay zekâ algoritmasıyla koleksiyonerlerin yapabilmesi için karşımıza çıkıyor.

Yapay zekâ ile üretilen sanat eserleri, fiziksel bir eser, NFT veya her ikisi olarak satın alınabiliyor.

HENI’deki uygulama kullanıcıların 12 renge kadar, 25 döndürme stilinden birini, bulanıklaştırmayı ve tuval şeklini (kare veya yuvarlak) seçmesine olanak tanıyor.

Haberin Devamı

Fiziksel çalışmalar 24 cm’den 100 cm çapa kadar değişen dört boyutta.

Üstelik Damien Hirst’ün boya kalemiyle karalanmış imzasını da taşıyor.

Tuvallerin fiyatları 1500 ile 6 bin dolar arasında değişiyor ve Ether blok zincirinde basılan bir NFT’nin maliyeti 2 bin dolar.

Damien Hirst yaptığı açıklamada, “Her zaman iyi yapılan her şeyin sanat olduğuna ve sınır olmadığına inandım. Benim için bu resimler bununla ilgili. Sınırsız. Vay canına!’ dedirten sanat ve içinde kaybolabilirsin. Tamamen üretken olan bir şey yapmak istedim. Boya, kanvas ya da kalem ve kâğıt kullanmadan, gerçek dünyada olmayan, güzel görünümlü Spin Tabloları oluşturabilecek bir şey yapıp yapamayacağımızı görmek beni heyecanlandırdı” diye özetliyor.