Çağdaş Ertuna

Çağdaş Ertuna

cagdas.ertuna@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

* Art Basel, Miami Beach Kongre Merkezi’nde 29 ve 30 Kasım’da ön gösterim günleri olmak üzere 1-3 Aralık tarihleri ​​arasında gerçekleşti.

* Miami Beach’te 20. yılını kutlayan Art Basel, yüksek satış oranları, uluslararası koleksiyonerler ve kurumların güçlü katılımı ile 3 Aralık Cumartesi günü sona erdi.

* Basel’in VIP günleri ve halka açık günleri boyunca 88 ülkeden 76 bin ziyaretçi fuarı gezdi.

*Art Basel, misyonu Miami Beach şehrinin yedi devlet okuluna aktif sanatçılar getirmek olan STEAM + programına bu yıl bir bağış kampanyası başlattı.

Haberin Devamı

*Fuara 38 ülke ve bölgeden 282 önde gelen galeri katıldı.

25 galeri ise fuara ilk kez katılmalarıyla dikkat çekti.

* 18. Design Miami, Art Basel Miami Beach ile eş zamanlı olarak gerçekleşti.

*Art Basel’in son yıllarda en çok tartışma yaratan eserlerinden biri duvara bantlanmış bir muzdu. Bu yıl ise fuarın en tartışmalı eseri bir ATM makinesi oldu.

Brooklyn sanat kolektifi MSCHF’in eseri gösterişli zenginlik gösterileriyle dalga geçiyor. “ATM Leaderboard, servetle gösteriş yapan dürtülerin son derece gerçek bir damıtılmasıdır” diye özetliyorlar.

* Art Basel ile eş zamanlı yapılan Scope Art Show’da ise yine en çok tartışmalı eser tamamen keçeden yapılan bir McDonald’s oldu. Sosyal medyada bol bol paylaşıldı. “Miami Beach’in en trendy yeni restoranı, ama orada yemek yiyemezsiniz, çünkü bu sanattır” diye özetlediler. İngiliz sanatçı Lucy Sparrow, fast food restoranından ilham alan enstalasyonuyla çok ses getirdi. Çok sayıda ‘Happy Meal’ başlıklı eser satıldı. Fast food yemek kültürünü sağlıksız bulanlar tarafından eleştirilerin hedefi oldu. Sanatçı ise kendisini “Benim işim bir çocukluk anısı ve nostaljiyle ilgili” diye savundu.

*Fuarla eş zamanlı olarak Miami Beach’te gerçekleşen ve konuşulan sergilerden biri de Madonna’nın ikonik “Seks” kitabının sergisiydi. Saint Laurent Rive Droite tarafından 30 yıl sonra yeniden basılan kitap Steven Meisel ve Fabien Baron’un provokatif fotoğraflarının yanı sıra Madonna’nın kendi yazdığı metinlere de yer veriyor.

Haberin Devamı

Madonna ve Anthony Vaccarello, 30 yıl önce piyasaya sürülen kitabı bir galeri sergisine dönüştürerek kutladı.

“Bu noktada kendimi bir bakıma devrimci olarak görüyorum. Bazı insanların zihnini olumlu yönde açacağını düşünüyorum ve bana göre bu kadarı yeterli” açıklamasıyla özetledi Madonna sergiyi.

Madonna tarafından imzalanan sınırlı sayıda kitap ise açık artırmayla satışa çıkıyor ve Madonna’nın kurduğu Raising Malawi adlı vakfa bağışlanıyor.

*Art Basel için Miami’de bulunanların favori adreslerinden biri, dünya çapındaki değerli mücevher tasarımcımız Sevan Bıçakçı’nın Design District’teki mağazası oldu. Bu arada Sevan Bıçakçı’nın kitabı Miami Beach’teki birçok lüks otelin lobisinde de dikkat çekiyordu.

*Art Basel fuarlarının 2023 takvimiyle bitirelim. Art Basel Hong Kong 23-25 Mart’ta, Art Basel 15-18 Haziran, Paris+ par Art Basel 19-22 Ekim’de, Art Basel Miami Beach, 7-9 Aralık’ta gerçekleşecek.