14 Şubat Sevgililer Günü geride kaldı.
“En etkileyici etkinlik neydi?“ diye sorarsanız bana sizi şaşırtacak bir cevap verebilirim.
14 Şubat Sevgililer Günü’nde beni etkileyen, bambaşka bir aşkla ilgiliydi.
Yaşadığın, para kazandığın kente olan sevgiyle ilgiliydi.
İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş’ın iki yıllık çalışmalarını değerlendirdiği toplantı bana kalırsa İzmir’de Sevgililer Günü’nde büyükçe bir iz bıraktı.
Demirtaş’ın “Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Bizim en büyük sevgimiz ise İzmir’e. Güzel İzmir’i bir dünya kenti yapmak için bu iki yıl boyunca projeler geliştirdik...” diye başlayan 10 sayfalık konuşma metni insanın başını döndürüyor...
Bir solukta okumak zor. Siyasilerin, belediye başkanlarının “Neler yaptık?” kitapçıklarına bile sığamayacak onlarca proje var.
Toplantının ardından yapılan haberlerde de bir bölümünü görmüşsünüzdür. İzmir’in değerlerini markalaştırmak, turizmle ilgili çalışmalar gibi öne çıkanlar oldu.
Bense, metnin satır aralarına bakıyorum...
Bakıyorum ve daha gazete sayfalarında yer bulacağına inandığım öyle çok haber malzemesi var ki!
Ayrı ayrı ele alınacak konular... Ayrı ayrı haber malzemeleri...
Satır aralarında kalmış ayrıntılardan biri... İTO’nun kent turizminin geliştirilmesi adına Smyrna Antik Kenti Kazıları’na 2003 yılından bu yana verdiği destek mesela....
İTO, kazılara son iki yılda 420 bin TL maddi destek verirken, 2003 yılından bu yana destek iki milyon TL’yi aşmış!
2009 Kasım ayında Kadifekale’nin tarihinde başlatılan ilk kazılar var bir de...
Türk Bayrağı’nın gönderde tutulmasından, aydınlatmaya, sur içindeki tuvaletlerin işletmesi ve bakımından, stantların yenilenmesine, ücretsiz broşür dağıtımına kadar yapılan çalışmalar için iki yılda 400 bin TL’ye yakın harcama yapılmış. Tuvaletleri yıkık dökük, gezmeye korkulan Kadifekale’yi son iki yılda 110 bin turist gezmiş...
İTO’nun İzmir’in tanıtımı için yaptığı önemli çalışmalardan biri de “Fransa’da Türk Mevsimi” kapsamında Louvre Müzesi’nde düzenlenen İzmir Sergisi’ne yaptığı sponsorluk. Sergiyi dünyanın dört bir yanından binlerce kişi gezdi.
Kültür ve tarih yayınları da İTO’nun önemli bir çalışması... İşte Geliyor Kurtuluş, Kemeraltı, İzmir 1856, Evvel Zaman İçinde İzmir, 1. Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi Kitabı kent için önemli kaynaklar arasına girdi.
Bunlar; 10 sayfalık metinde yarım sayfa tutan ve sadece benim ilgimi çeken kentin tarihiyle ilgili projeler... Alt alta konulunca hem rakamsal hem de tanıtıma katkı anlamında büyük bir sayısal değer çıkıyor ortaya!
Kentin ticaretiyle ilgili yapılanların yanında İTO’nun bir de planladığı ve takip projeler var ama:
2011’de 10. kez düzenlenecek olan Türkiye Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi, Spor Federasyonları Toplantısı, Nobel Ödüllü Ekonomist Toplantısı, Uluslararası Akdeniz Ticareti ve Liman Kentleri Kongresi Yürütme Kurulu Toplantısı fena halde ilgimi çekti...
“Sevgilim İzmir” bu demek olsa gerek...