Banu Şen

Banu Şen

banu.sen@dogangazetecilik.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

BİR konserlerinde, yaşlıca bir sensei’in (Japonca’da öncü, öğretmen, hoca, usta anlamına gelen saygı ifadesi), pamuk tebessümlü yüzüyle, “davul, ritm hepimizin içinde, kalbimiz hep atıyor” deyip, seyircinin tüylerini diken diken etmesi anlatılıyor. Ya da alkışlanma rekorunu Atina’daki gösterilerinde tam 55 dakikayla ellerinde tuttukları... Dünyada üç bini geçen gösteriyle rekora sahip oldukları bir de...
Kodo Topluluğu, “Taiko” adlı geleneksel Japon davullarını kullanarak, Japon gösteri sanatlarına getirdikleri yeni yorumlarıyla tanınıyor. 25 kişilik topluluğun nefes kesici gösterilerinde davulların titreşimiyle yer yerinden oynuyor ve her gösteri dakikalarca ayakta alkışlanıyor. Taiko, geleneksel Japon savaş davullarına verilen isim... Savaşlarda askerlerin moralini yüksek tutmak ve aynı zamanda ordu safları arasındaki iletişimi sağlamak için kullanılırlarmış. Taiko, köken olarak tekvando, karate, judo gibi bir savaş sanatı... Davulların günümüzdeki işlevi ise tümüyle sanatsal... Çalınma biçimi ise büyük oranda dayanıklılık ve atletizm gerektiriyor. Turne öncesi her taiko grup üyesinin günlük çalışmasına ek olarak yarım maraton, yani 22 kilometre koştuğu biliniyor. “Kodo” ve “Ondekoza” da; dünyaca ünlü taiko grupları. Büyük İzmit depremi sonrasında Kodo grubunun 2000 yılında Türkiye`ye gelerek, İstanbul ve Ankara’da destek konserleri verdiği biliniyor. 

Sahne sanatları adası Sado...
Geleneksel Japon gösteri sanatlarını etkileyici bir görsellik ve yaratıcılıkla yeniden yorumlayan Kodo, Japonca’da hem “kalp atışı” hem de “davulun çocukları” anlamına geliyor. Kodo üyeleri, denizaşırı turneler ve Japonya’nın çeşitli kentlerindeki gösterilerden kalan yılın geri kalan kısmını Sado Adası’nda, beş kıtadan taşıdıkları deneyimleriyle yeni gösteriler hazırlayarak geçiriyor. Japon Denizi’nde yer alan Sado Adası, 38 yıldır topluluğun evi gibi... Kodo Topluluğu’nun kurucu üyeleri yani bir grup meslek sahibi genç adam, çağdaş Japon kültürünün gidişatından memnun olmayarak bundan tam 38 yıl önce, Sado Adası’na yerleşmişler ve ada o günden beri topluluğa ev sahipliği yapıyor. Japonya’nın baskıcı politik rejimi döneminde politikacılar, entelektüeller ve sanatçıların sürgüne gönderildiği Sado Adası, zamanla Japonya’nın “sahne sanatları adası” olarak ün kazanmış. Sado Adası, tüm yıl boyunca taiko, dans ve şarkıları barındıran yerel festivallerin yanı sıra 22 yıldır Kodo Topluluğu’nun düzenlediği “Earth Celebrations” isimli bir müzik festivaline de ev sahipliği yapıyor. Adada ayrıca Kodo’ya katılmak isteyenler için mini bir üniversite işlevi gören bir merkez de bulunuyor. İki yıllık eğitim veren Kodo Apprentice Centre’da taiko çalmanın yanı sıra bölgesel bitki örtüsünü tanımaktan tarih ve kaligrafi gibi birçok konuya uzanan yelpazede eğitim veriliyor. Adanın kültürel ve çevre bakımından korunması için kurulan The Kodo Cultural Foundation ise buradaki tiyatroların yenilenmesinden, bölgesel bitki örtüsünün korunmasına kadar pek çok çalışmada bulunuyor. 

Yarın akşam İzmir’de
Bu yaz yirmiden fazla Avrupa ülkesinde sahne alacak Kodo, “One Earth- Tek Dünya” turnesi kapsamında gösterilerine 14 Mayıs’ta İtalya’da başladı. Japonya dışında hiç sahnelenmemiş bu yeni gösterisi ile Kodo; bize de uğrayacak. İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın bu yıl 24’üncüsü düzenlediği Uluslararası İzmir Festivali’nin açılışını gerçekleştirecek olan topluluk, 13 Haziran (yarın) saat 21.30’da Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki gösterisi ile biraz da İzmir’deki duvarları sarsacak...(Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin ilk kez ev sahipliği yapacağı festivalle ilgili detaylı bir yazıya da önümüzdeki hafta yer vereceğim...)