HER defasında aynı şey oluyor... Ne zaman uzak yere bir görev çıksa, aynı şeyleri yaşıyorum. Aklımdan; ‘İnşallah vize alamam.’, ‘ Gezi bir iptal olsa...’, ‘Başka bir iş çıksa...’, ‘Hastalansam?’ ‘Gemi ya da başka araçla gitme şansı olur mu acaba?’ gibi saçma sapan düşünceler geçiyor. Ama grupla, heyetle gidilen tüm seyahatler genelde uçakla oluyor. Ve ben uçaktan korkuyorum!
Yani, benim uçuş fobim var.
Yoksa ben de istemez miyim 8 saatlik yere 50 dakikada gitmeyi? 11 saatte kendimi dünyanın öbür ucunda bulmayı? Ben korkmak ister miydim; çekçekli bavulları, apoletleri, şapkalarıyla film yıldızlarını aratmayan uçuş ekiplerinden?
Aslında ben böyle değildim. Sonradan oldum.
Bu korku bana musallat olana kadar sayısını hatırlamadığım kadar uçağa bindim. Hem de bundan 25-30 yıl önce. Uçakların daha ilkel, hava şartlarının daha zor olduğu dönemlerde üstelik.
Ancak ne olduysa oldu...
13-14 yaşındaydım. Fırtınanın tozu dumana kattığı, yıldırım ve şimşeklerin ortalığı aydınlattığı bir günde kötü bir deneyim yaşadık. O gün bu gündür, ‘Uçaklar benden uzak olsun’ modundayım.
Çok zorda kalınca biniyorum ama...
Binene kadar yanımdakilerin kafası şişiyor. Hostesler, ekmek kızartırken, ‘Yanık kokuyor’ diye ortalığı karıştırıyor, bulut olduklarını bile bile, ‘Bu duman nereden geliyor?’ diye yanımdakileri bile panikletiyorum. İniş biraz gecikse, ‘Bir problem mi var?’ diye hostes aranıyorum. Binmeden önce sakinleştirici, içki, ne önerilirse içiyorum. Kokpite giriyorum, uçak mühendisinin yanına oturuyorum, eş dosttan Reiki rica ediyorum... Ama olmuyor.
Bu durumu son zamanlarda biraz daha abartıp, yakınlarımın bile uçağa binmesine müdahil oluyorum. Kızım uçaktayken ben aşağıda ecel terleri döküyorum. Kardeşimin iniş saati geciktiyse, havayolu şirketini arayıp duruyorum.
Anlıyorum... Biliyorum. Tüm bunlar çok saçma. Ben de köpek görünce çığlık çığlığa koşanlara, hastaneye girince bayılanlara, teknede benzi atıp çıkaranlara, yılan görünce kıvrananlara, penceresi açılmayan yerde kalamayanlara anlam veremiyorum. Ama fobi denen şey de böyle işte.
Freud, fobiyi ‘bilinçaltı çatışmaları’ olarak tanımlıyor. Watson’a göre ise, şartlı reflekse dayanıyor. Neye dayanırsa dayansın uzmanlar fobinin üzerine gitmenin doğru olduğunu söylüyor. Ama tedaviyle birlikte. Fobiler, halk arasında hastalıktan ziyade huy ya da kişilik özelliği olarak düşünüldüğünden tedaviye başvuranların sayısının az olduğu söyleniyor.
Bu arada, kadınlarda erkeklere oranla iki buçuk kat daha fazla görüldüğü saptanmış (!)
Ben de bu hafta yaşadıklarımdan sonra fobimden kurtulmaya karar verdim. Yoksa size şu an İzmir Sanayi ve İşadamları Derneği’nin Atina gezisinden, bildiriyor olacaktım. Havanın bozacağını öğrenip, panik atak geçirip, o güzel geziye gitmekten son anda vazgeçmeseydim eğer...
Atina’ya ben gidemedim. Ama söz, bu gezi sayesinde fobimden hemen kurtulacağım. Bir uzman bulup tedavi olacağım. Belki sonra uçak kullanmayı öğrenip, bröve bile alırım. Kimbilir?
İşte size bazı ‘yok artık’ diyeceğiniz ilginç fobiler:
Ablütofobi (Yıkanmadan korkma)
Arakibutirofobi (Yer fıstığı ezmesini yerken damağa yapışmasından korkma)
Filemafobi (Öpmekten ya da öpüşmekten korkma)
Filofobi (Sevmekten, aşık olmaktan korkma)
Koulrofobi (Palyaçodan korkma)
Politikofobi (Politikacılardan korkma)
Pupafobi (Kuklalardan korkma)
Venüstrafobi (Güzel kadınlardan korkma)