MASAMIN üzerinde iki kitap konuk bu hafta. Zaman zaman; hatta çok bunaldığımda, mola vermek üzere, gazetedeki masamda mutlaka bir kitap durur. Çok canım sıkıldığında sayfaların arasından, uzaklara göç ederim. Masamın üzerinde iki kitap var bu hafta. Biri; “Aşk Halim” diğeri “Benim Şairlerim...”
Halim Yazıcı’nın şairleri
“Aşk Halim”, Halim Yazıcı’nın. Halim Yazıcı, Konak Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevini sürdürüyor. Ama biz onunla 1998’de Denizli’de tanışmıştık. Denizli Belediyesi, Uluslararası Tiyatro Festivali düzenliyordu. Halim Yazıcı, belediyenin Basın Halkla İlişkiler ve Kültür Müdürü’ydü. Ben mesleğe yeni başlamıştım. İki yıl üst üste gitme şansım oldu festivale. Yanıma kar kalanlardan birisi de tanıştığım dostlar olmuştu. Halim Yazıcı da onlardan biriydi. Sonra İzmir’e döndüğünü duyunca, sevinmiştim. Karşılaşmaların dışında, yazılardan sonra arayıp düşüncelerini söyleme, beğenisini dile getirme inceliğiyle her zaman yeri ayrıdır. Ama şairliği de ayrıdır... Son şiir kitabı “Aşk Halim”in giriş bölümünde; şairler, dostları onu öyle güzel anlatmış ki! Bana pek söz düşmüyor. Veysel Çolak’ın cümleleri en çok hatırımda kalan: “Halim Yazıcı, yaşamın sessiz, uslu tarafıdır, durgun bir akarsu gibi yaşam biçimine de sindirmiştir bunu. Özellikle Cevahir Kalbiyle Dolunay (1984), Aşk Cazdır (1991), Beyaz Atların Yelesinde (1997), Açıkhava Sineması (2005), İpek Tin’deki (2008) şiirleri, bu konumun açıklayıcı örneklerinden oluşur.”
İkinci kitap “Benim Şairlerim” de Bülent Akkurt’un... Bülent Akkurt da Halim Yazıcı gibi... Yazılarındaki sessiz uslu taraf, ses tonuna da yansır. Tıpkı Yazıcı gibi; o da usul usul konuşur. Sizi sakinleştiren, dinlendiren bir ses tonu vardır. Anlattıklarını dinlerken, uzaklara dalıp gidersiniz. Sanırım yazarları, şairleri ayıran özelliklerden biri de bu... Yazılarında haykırsalar da konuşurlarken bağırarak değil usul usuldur sesleri. Akkurt’un son anı-anlatı ve şiir kitabı “Benim Şairlerim” geçen hafta piyasaya çıktı. Ancak kitabın macerasına o kadar yakınım ki... Yaşamını sürdürdüğü Bodrum’dan İzmir’e her geldiğinde uğrar ve uzun sohbetleriyle kısa bir mola vermemizi sağlar. O geliş gidişler de hep konuştuğumuz kitap şimdi masamda! Mehmet Akif Ersoy’dan, Orhan Veli Kanık’a, Nazım Hikmet Ran’dan Oktay Rıfat’a, Aziz Nesin’e, İlhan Berk’e, Ferit Edgü’ye, Hüseyin Yurttaş’a kadar Akkurt’un şairleri ve şiirleri var kitapta. Akkurt, anılarına, notlarına, anlatılarına yer vermiş. Şiirsel anlatımı okuru bir soluğa sürüklüyor. Son bölümde de kendi şiirlerine yer vermiş. Bu haftayı şiirle tamamladık! Size de tavsiye edilir...