Dikkat müdahale var sergisi ismini, sergilediği işlerden bir tanesi vatandaş tarafından şikayet edilince Kesin Bilgi: Müdahale var ismiyle değiştirdi. Böylelikle bir ilk yaşandı. Sürece göre isim değiştiren sergi olarak tarihe geçti. TÜYAP sanat fuarında sergiyi gören bir vatandaşa göre Nova Kozmikova’nın Akıyordu! adlı kolaj çalışması, Başbakan’a hakaret içeriyordu. Vatandaş, hiç vakit kaybetmeden metrobüse atladığı gibi soluğu Çağlayan durağında almış olacak, savcılığa suç duyurusunda bulundu. Yapıtla ilgili hukuki süreç başlatıldı. Şimdi buradan sonrası önemli... Herhangi bir yapıtla ilgili herhangi bir vatandaşın suç duyurusunda bulunması, o yapıta müdahale edilmesi anlamını taşımaz. O yapıtın hukuki olarak sergiden kaldırılması anlamına da gelmez. Savcılık önce ona gelen suç duyurusunu değerlendirir. Ardından gerek duyarsa, ortada bir suç olduğu kanaatine varırsa, bir iddianame hazırlar. Bu iddianameyi hazırlarken objektif nedenlerden yola çıkar; bu arada vakit geçer, muhtemelen sergi de biter. Dolayısıyla bir vatandaşın adliyeye gitmesiyle herhangi bir iş gösterimden alıkonamaz. Bu, yapıtın yaratıcısının hukuken birçok hakkının, ifade ve düşünce özgürlüğünün ihlaline girer. Sanatçının yapıtının gösterimden kaldırılması aynı zamanda sanatçının temel hak ve özgürlüklerinin de rafa kaldırılmasıdır. Dolayısıyla kesin olan bilgi, o yapıta müdahale edilmemesi gerektiğidir. Böyle bir suç duyurusunun ardından ise yapılması gereken “müdahale vardır” diyerek ve resimlere poşet takarak hukuki olarak meşru olmayan bir süreci, sosyal olarak meşrulaştırmamaktır. İşte bu vahimdir.
Dubai fuarı da “Ustalar” dedi
Çağdaş sanat, şimdiye sığmıyor demiştim. Frieze’in ustalar açılımını değerlendirirken... Bu açılım benimsenmiş. İşte Dubai fuarı. Bu yıl Modern diye yeni bir bölüm açılmış. Marttaki fuarda modern bölümünde çağdaş bölümün yanı sıra modernler ama Güney Asya ve Ortadoğulu modernler de satışa çıkacak. Fuar yetkilileri modernden “20. yüzyılın sanatına yön veren günün sanatçıları üzerinde iz bırakan sanatçılar”ı kastediyorlar. Bu bölüme katılacak galeri ve sanatçıları, aralarında bir zamanların ünlü Alman küratörü yaklaşık on yıldır kendini Arap sanatçılara adayan Catherine David, Lübnanlı Kristine Khouri, sanat tarihçi Savita Ape gibi isimlerin bulunduğu bir komite belirledi. Galeriler ve katılacakları sanatçılar açıklandı. Hindistan’dan Sadequain, Lübnan’dan Huguette Caland gibi 20. yüzyılın ilk yarısından önce doğmuş sanatçıların arasında Türkiye’den kimse yok maalesef. Şükriye Dikmen, Aliye Berger, Fahrünnissa Zeid ve hatta Seyhun Topuz yakışırdı doğrusu!
2013 genç fotoğrafçı ödülü kimin?
Haluk Soykan tarafından Türkiye’de fotoğraf dalında lisans eğitimi gören öğrencileri teşvik etmek amacıyla Amerika’da kurulan dernek ve The American Turkish Society (ATS-Amerikan Türk Cemiyeti)’ye bağlı Moon and Stars Project tarafından düzenlenen yarışmaya katılan herkes ve ödül sahipleri bu sergide. Boston müzesinden Anne Havinga, fotoğraf küratörleri Yousuf ve Estrellita Karsh ve Lane koleksiyonu fotoğraf küratörü Karen Haas, büyük ödülü MSGSÜ’nden Osman Demir’e vermişler. Mansiyonları ise Akdeniz Üniversitesi’nden Cağın Coşkunırmak ve Kocaeli Üniversitesi’nden Melih Cevdet Teksen’e. Fotoğraf meraklılarına duyurulur ve Elipsis galerideki sergiyi görmeleri acil tavsiye edilir!