İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV), Dokuz Eylül Üniversitesi işbirliğiyle 4-8 Kasım günleri arasında düzenlediği 4. Uluslararası Çalgı Yapım Atölyesi ve sergisi sona erdi. İKSEV Karataş binasındaki atölyede iki grup çalıştı. Bir grup, geçen yıl başlanan viyola yapımını bitirerek konser vermeye hazır hale getirdi. Diğer grup, kendi getirdikleri işler üzerinde çalışmalarını sürdürdü.
Etkinliğe eşlik eden sergide, atölye çalışmasında yer alan çalgılarla birlikte, Türkiye ve yurtdışından katılan çalgı yapımcılarının ürettiği keman, viyola ve viyolonseller yer aldı. Enstrümanları deneme fırsatı da sunulan serginin yanı sıra Öğretim Görevlisi Ufuk Güler’in çalgı yapımı konulu semineri, yaylı çalgı eğitimi alan öğrenci ve akademisyenler tarafından ilgiyle izlendi.
Devlet Konservatuvarı Çalgı Yapımı Ana Sanat Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye’nin Batı tarzı ilk ve tek yay yapımcısı Murat Ufuk Güler ile koleksiyoner Andy Lim’in öncülüğünde
Uzun zamandır görmek istediğim Eskişehir beni çok etkiledi. Başkan Yılmaz Büyükerşen, bir dünya kenti yaratmış. Kentin verilerine ve geçmişine bakıldığında, bugünkü haliyle kıyaslayıp yoktan var olmanın heyecanına kapılıyorsunuz. Ve doğal olarak yaşadığınız kent İzmir’i mercek altına alıyorsunuz. Tarih ve tabiat zengini bir kentin nasıl tahrip edildiğini görünce, kent insanının nelerden mahrum olduğu gerçeğiyle yüzleşiyorsunuz.
Eskişehir; mükemmel parkları, müzeleri, ıslah edilen Porsuk Çayı, plajları, yeşili, temizliği, düzgün kaldırımlarıyla tam bir ‘örnek şehir’... Yeni açılan Odunpazarı Modern Müze’si de Eskişehir’i taçlandırıyor.
Eskişehir doğumlu mimar, inşaat sektörünün başarılı isimlerinden Erol Tabanca, doğduğu kente bir müze armağan etmiş ve özel sanat koleksiyonundan bir seçkiyi de daimi sergi olarak müzeye bağışlamış. Eskişehir’in bu müzeyle dünyanın ilgisini çekeceğini düşünüyor... 8 Eylül 2019’da açılışı yapılan müze, kentin
Çeşme Açıkhava Tiyatrosu’ndayız... 3 Ağustos 2019 akşamında olağanüstü bir kalabalıkla beraber kapıda sıradayız... Az sonra Livaneli ile Sevdalım Hayat (Şarkıları&Öyküleri) adlı konseri dinleyeceğiz. Aslında gece için konser kelimesi yetersiz...
Sahnede 45 kişilik Livaneli Filarmoni Orkestrası yerini alıyor, Maestro Rengim Gökmen, bagetiyle hazır... Müzik başlıyor, çok yönlü bir hikâyenin içine giriyoruz... Sıcak bir Çeşme akşamında, gökyüzünde hilal ve yıldızlar ile izleyicilerden oluşan koro, Livaneli şarkılarına eşlik ediyor... Müzikle beraber barkovizyonda Livaneli’nin yaşamından kesitler sunulurken, bir insanın, bir kuşağın bir ülkenin yakın tarihini izliyoruz... Anlatıcı Zülfü Livaneli, Orkestra Şefi Rengim Gökmen, solistler Teyfik Rodos ve Zeynep Halvaşi, başarılı icraatlarıyla eşlik ediyorlar Livaneli’ye.
Müzisyen, politikacı, yazar ve film yapımcısı Livaneli; yaşamındaki özellikleriyle de müstesna bir insan. Alçakgönüllü, kültürlü ve de hak etmediği haksızlıklarla
İzmir’de yaz geceleri, 33 yıldan bu yana, Uluslararası İzmir Festivali’yle anlam kazanıyor, güzelleşiyor... Festival, kalitesini her yıl biraz daha yukarılara taşıyor. Bu yıl iki büyük orkestra; Luxemburg Filarmoni ve Şanghay Filarmoni Orkestrası yer alıyor programda...
14 Haziran Cuma akşamı Luxemburg Filarmoni Orkestrası, maestro Gustavo Gimene ve piyanist Yuja Wang sahnedeydi... Olağanüstü bir icraatın tesiri, uzun zaman hafızalarımızdan silinmeyecek. Bu seçkin orkestra ve şefin, yüksek müzik kalitesiyle beraber, zarafeti ve disiplini de dikkat çekiciydi.
17 Haziran Pazartesi akşamı Elhamra Salonu’nda ‘Leyla Gencer: La Diva Turca’ adlı film izleyiciyle buluştu. İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV), ünlü soprano Leyla Gencer’in vefatının 10. yılında ‘Leyla Gencer’i; La Diva Turca’ adlı belgeselle anıyor. Belgeselin çekimleri, Milano, Roma, Napoli ve İstanbul’da yapılmış. Yönetmeni Selçuk Metin. Halit Ergenç’in seslendirdiği, Selçuk Yöntem, Bergüzar Korel ve Mehmet Günsur’un katkı sağladığı belgeselin senaryosu, gazeteci, yazar Zeynep Oral’ın imzasını taşıyor.
18 Haziran Salı akşamı Efes Odeon’da Boulanger Trio sahne alıyor... Oda müziği dünyasının seçkin gruplarından olan Trio,
İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir Festivali, 25 Mayıs-1Temmuz 2019 tarihleri arasında kentin kültür ve sanat hayatında iz bırakmayı sürdürecek.
Festivalin açılışı, ‘En İyi Chopin Yorumcusu’ madalyasının sahibi, piyanist Gülsin Onay’ın 25 Mayıs 2019 Cumartesi gecesi Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AAASM) vereceği resitalle yapılacak... Onay, Chopin’le ilgili duygularını şöyle ifade ediyor: “Chopin... O doğuştan ruh ikizim. Ben elimi sürmeden piyanoyu kucaklayan kalbime ses veren besteci. Issız adaya götüreceğim eserlerin yaratıcısı... En kötü piyanoda bile parmaklarıma şarkı söyletebilecek güce sahip.” Polonya devlet nişanına sahip olan Onay, ‘Bir Chopin Akşamı’ için özel bir seçki hazırladı.
Hollanda’nın en etkileyici Big Band’i Concertgebouw Caz Orkestrası, 28 Mayıs Salı akşamı DEÜ Sabancı Kültür Merkezi’nde son albümlerinden eserler seslendirecek.
‘Carmen By Merimee’... Opera literatürünün en sevilen eserlerinden Carmen, Flamenko yorumuyla 30 Mayıs Perşembe akşamı AASSM sahnesinde olacak… Günümüzün en iyi flamenko topluluklarından biri olan De Sangre Y Raza Flamenco Company, Juan Manuel Prieto koreografisiyle Carmen
İstanbul kalabalık, İstanbul kaotik, yorucu... Ben bizi eleştirmekten vazgeçtim. Vazgeçtiğim an rahatladım. İstanbul bitti diyoruz, ama her şeye rağmen arada bir İstanbul’u yaşamak lazım. Kent ve kasabalarımız genel olarak tarihe saygısı olmayan, şehircilik kriterlerine uymayan, bakımsız yaşam alanları... Kabul ettim, huzura kavuştum. Kent silueti bozulmuş, yapılaşma kötüymüş gibi sorunları sorun olarak görmeyip sebeplerine odaklandım. Biz böyleyiz, böyle seviyoruz diyerek teselli buldum.
Bu defa Galata’da kaldım... Sanat ve kültür maratonu yaptım.
İstanbul Modern’de ‘İplikten Çözülenler’ adlı sergide 25 çağdaş sanatçı, tekstil malzemesi kullanarak estetik ve kültürel anlatılar meydana getirmiş. Tekstilin yaşamın farklı yönleri ile ne kadar ilişkili olduğunu açığa seren sergi, “Kumaş, malzeme olarak bize kökenleri, anlamı ve toplumsal rolüne dair neler söyleyebilir?” gibi soruları konu alıyor.
Yine İstanbul Modern’de; Türkiye’nin akademik eğitim almış ilk profesyonel kadın fotoğraf sanatçısı Yıldız Moran’ın ‘Bir Dağ Masalı’ adlı sergisinde Anadolu, İstanbul, yurt dışı, doğa, soyut ve portre gibi farklı konularda 1950-1962 yılları arasındaki fotoğrafları sergileniyor.
Mürekkepten Çin
Geçenlerde Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) çok özel bir konser düzenlendi... Organizasyonda, Barış Çocuk Orkestrası ile devlet sanatçılarımız Orkestra Şefi Gürer Aykal ve piyanist İdil Biret gönüllü olarak sahnedeydi.
2016 yılının başında opera sanatçısı Selmin Günöz tarafından bir sosyal sorumluluk projesi olarak başlatılan proje; bugün çocuğa, eğitime ve müziğe gönül verenlerin bağışlarıyla 20 minik kemancıyla hayata geçirildi... İlerleyen süreçte projeyi duyan gönüllülerin bağışlarıyla çello ve kontrbaslar eklenerek, ilk yılın sonunda Rotary’nin ‘Barış’ alanındaki ‘En İyi Proje’ ödülüne layık görüldü. 2018 yılında TUSEV’in bir çalışmasında ‘En İyi 3 Projeden Biri’ olarak ödüllendirildi. Zamanla projeye gönül veren dostlar ve bazı değerli sanatçılarımızın (Gülsin Onay, Borusan Quartet, İzmir’in Hanımları Korosu gibi) proje yararına yaptıkları konserler sayesinde orkestra daha da büyümeye başladı.
Bugün orkestrada bu eğitimden yararlanan 75 çocuk ve onların eğitimiyle görevli 5 eğitmen bulunuyor. 2017 yılında kurulan ‘Barış Çocuk Orkestrası Koruma ve Geliştirme Derneği’ de bu konudaki gönüllüleri bir çatı altında toplayarak mümkün olduğu kadar çok sayıda çocuğun bu
26. Avrupa Caz Festivali, İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından; Büyükşehir Belediyesi, Konsolosluk ve Kültür Ofisleri’nin katkılarıyla 2-20 Mart günleri arasında düzenleniyor. Ferit Odman Quartet’in konseriyle başlayan festival; Jazz Virtuoso Duo, Irina Sarbu Band, Marion Rampal Trio, Nu Bass, Christoph Irginerm Pilgrim, Purple is The Color ve Timo Vollbrecht konserleriyle devam ediyor. İzmirliler cazı seviyorlar... 26 yıldan bu yana Avrupa cazının ilginç ve kaliteli müzisyenleri festival kapsamında İzmirlilerle buluşuyor. Yan etkinlikler; caz atölyeleri, seminer ve film gösterimleri festivali zengin-leştiriyor...Program ve bilet için: https://goo. gl/WJEMZ
Yaşayan Tablolar
28 Şubat’ta başlayan ve 17 Mart’a kadar sürecek olan Uluslararası İzmir Kukla Günleri’nin açılışında, tabloların canlandırılması yöntemiyle sunulan dramatik performans etkileyiciydi. 17. yüzyılın ilk yarısında Napoli’de yaşayan ünlü ressam Caravaggio’nun tabloları canlandırıldı... Yumuşak giysiler ve gerilmiş kaslar, bıçaklar, meyveler, tütsü kokusu, sallanan tüyler ve rengârenk kumaşlar; mistik ve duygusal deneyimle seyircinin gözleri önünde yeniden yaratıldı... İtalya’dan gelen ‘Teatri 35’