İnsanın aklından her gün birçok düşünce geçer. Bu düşüncelerin birçoğunun farkına bile varmayız. Gelin, bugün neler düşündüğümüze birlikte bakalım.
Buna, düşünce sistemimizde bir tadilat da diyebiliriz. Ruh dünyamızda da onarıma ihtiyaç duyulan yerler vardır ve bakım ister.
Sabah gözümüzü açtığımız andan itibaren düşünceler zihnimize doluşmaya başlar. Hatta uykudayken bile bilinçaltı çalışmaya devam eder.
Şimdi sizi kendinizi incelemeye davet ediyorum. Yataktan kalktığınızda aklınıza gelen ilk düşünceler neler? Mesela, kahvaltı ederken aklınıza neler geliyor?
Bu düşüncelerin günden güne değişmesi tabii ki normal... Kimi sabahlar daha enerjik ve neşeli oluruz, kimi sabahlar da yataktan çıkmak istemeyecek kadar üşengeç!
Hiç değişmeden, sürekli aklınıza gelen düşünceler varsa, bunları da not edin. Olumsuz düşünceler ağır basıyor mu, yoksa gün içi planlarınıza odaklanabiliyor musunuz?
Tekrarlayan düşüncelerinizi bulun. Onları elden geçirmek önemlidir. İşinize yaramıyorsa temizlemek gerekir.
Sonra duygularınıza bakın. Sürekli bir duygunun etkisi altında kalıyor musunuz, yoksa duruma uygun duygularınız değişebiliyor mu?
İşinize yaramayan ve işlevsel olmayan duygu ve düşüncelerden arının. Ancak, iyi bir temizlik yapabilmek için önce onların farkında olmanız gerekir. Bu farkındalık çalışmasını yaparken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de işinize yaramadığı halde düşünmekten alıkoyamadığınız düşüncelerdir.
Hangi davranışları yapmak istemediğiniz halde, bile bile yapıyorsunuz? Hangi duygunun sıklıkla etkisinde kalıyorsunuz?
Alışkanlığı bırakabilmek
Kendinizi hangi düşüncelerle şartlıyorsunuz? Ve ne tarz düşünmek size iyi geliyor? Düşünce alışkanlıklarınızı fark etmeye çalışın.
Duygu ve düşüncelerinizi sağlıklı bir şekilde kullanmak için harekete geçmek gerekir. Alışkanlıkları değiştirmek belki zordur. Alıştığınızın dışına çıkmak zor gelir.
Alışkanlıklarımızın dışına çıktığımızda konfor alanımızın dışına çıkmış oluruz. Ancak konfor alanımızın dışına çıkmadan, kendimizi zorlamadan değişmemiz mümkün değildir.
Eğer düşünme şeklinizin farkında değilseniz ve sorun çözme yöntemi olarak yok saymayı kullanıyorsanız, sorunlarınızı görmezden geliyorsanız, bir müddet sonra başa çıkamaz hale gelirsiniz.
Düşünme alışkanlıklarınızı inceledikten sonra nasıl bir tutum içinde olacağınız önemlidir.İşinize yarayan kalıpları kullanıp işlevsel olmayanları ayıklamak isterseniz, bu tutumunuzu sürdürebilmek ve hemen pes etmemek gerekir.
Önemli olan, şimdi ve anda kalmayı başarmaktır. Geçmiş ve gelecek arasında dans eden zihninizi tutup şimdiki ana çekmek ve şimdinin içine odaklanmak, kendinizi ve yaşadığınız anları daha çok hissetmenizi sağlayacaktır.