Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

Maçakızı ailesi bu kez mutfağından geçmiş eski şeflerle yaptığı Gastronomi Hafta Sonu ve Ayla restoranı ile gündemde.

Ustalık dönemi Ayla’da

Maçakızı Bodrum için her zaman öncü ve belirleyici bir rol oynamıştır. Her yıl lahmacun fiyatlarıyla bir anlamda Bodrum lahmacun borsasının açılışını yapsa da, Türk mutfağını ve Akdeniz lezzetlerini en üst düzeyde sunan mutfağıyla her zaman gündemde olmuş, kendi müdavim kitlesini oluşturmuş, müşterileri ve çalışanlarıyla adeta bir aile hâline gelmiştir. 

Her şey kapkara kıvırcık saçlı bir kadının cesur adımlarıyla başladı. Kadının adı yıllarca “Maça Kızı” olarak bilindi. Bir gün kâğıt oynarken kocaman kapkara saçları iskambil kartlarındaki ters dönmüş kalp şeklindeki Maça’yı andırdığı için şair bir arkadaşının taktığı lakap yıllarca tek adı olacaktı. Bodrum’da açtığı tüm mekânların adı da ister istemez Maçakızı adını aldı. Çevresi her zaman sanatçılar, yazarlar, şairler, entelektüellerle doluydu. Yemeklerinin nefaseti kadar sanat eserleri ile dolu mekânları kaliteyi arayanların uğrak yeri oldu. Bodrum’da turizmin rengini değiştiren, pek çok ilke imza atan bu kadının adı Ayla Emiroğlu idi.

Haberin Devamı

Ustalık dönemi Ayla’da

Aradan yıllar geçti, Amerika’da yaşayan oğlu Sahir Erozan Türkiye’ye dönünce Bodrum’daki Maçakızı’na sahip çıktı, daha da geliştirdi. Doğa ile sanat eserlerinin kucaklaştığı ilmek ilmek işlenmiş bir butik otel yarattı. Yemek işini Amerika’da birlikte çalıştığı şef Aret Sahakyan’ın maharetli ellerine teslim etti. Artık Maçakızı her şeyden önce lezzetli yemekleriyle anılıyordu. Tam çeyrek asır boyunca Erozan ve Sahakyan’ın ortaklığı sürdü.

Özgürlüğüm…

Bu yıl ise yepyeni bir gelişme var. Maçakızı’na adını veren Ayla’nın adı geri geldi. Artık Maçakızı bünyesinde çok özel apayrı bir restoran var: Ayla by Aret Sahakyan. Ayla çok özel bir fine-dining restoranı. Mutfakta yıllarca Maçakızı’nda çalışan Yunan şef Kyrkos Zisis de var. Aret Sahakyan gözetimini sürdürmekle birlikte Maçakızı mutfağını Ali Ronay’ın yönetimine emanet etmiş. Mekânın girişinde Ayla Emiroğlu’nun 1977 yılında söylediği söz yazılı: “Maçakızı benim özgürlüğüm oldu.” Bu söz bugün Aret Sahakyan için geçerli. 18 yıl Washington Cities ve 25 yıl Maçakızı mutfağından sonra artık kendi mutfağında ustalık dönemi tabaklarını yapıyor. Aret Sahakyan aynı cümleyi şöyle kurabilir: “Ayla benim özgürlüğüm oldu!”

Haberin Devamı

Cities: Efsanevi kentler

Sahir Erozan ile Aret Sahakyan, Washington’da öğrencilik yıllarında tanışmış. Aret o zamanlar kız arkadaşının ailesinin İtalyan lokantasında çalışıyor. Sahir ile kafa dengi arkadaşlıkları ve ortak seyahat tutkuları Türkçesi “Kentler” olan “Cities” fikrinin doğmasına neden oluyor. Her altı ayda dekorasyondan menüye tüm konsept bir kente adanıyor. Buenos Aires ile başlayan bu dünya kentleri yolculuğu İstanbul’u da iki kez ziyaret ediyor. Mekân Washington’da politikacılar, diplomatlar ve gazetecilerin vazgeçilmez uğrak yeri oluyor. Bugün Maçakızı mutfağına dönen Ali Ronay, henüz 19 yaşında öğrenciyken mutfağa adımını burada atıyor. Sahir ve Aret fikir toplamak için dünyanın altını üstüne getiriyor, konu edinecekleri kentleri bizzat geziyorlar. Amerika macerası ve 18 yıllık yolculuk bitince son durakları Bodrum Maçakızı oluyor.

Haberin Devamı

Ustalık dönemi Ayla’da

12 yıldızlı bir gece

Maçakızı zaman zaman konuk şeflerle gastronomi etkinlikleri düzenliyor. Sezon kapanışında yaptıkları son etkinlik ise yıldız koleksiyonu gibiydi. Türkiye’nin Michelin yıldızlı şeflerinden yedisi bir arada tek bir menüde buluştu. Şeflerin yıldız toplamlarını saymak zor oldu. Osman Sezener iki mekânı OD Urla ve Bodrum Kitchen ile birer yıldız almıştı, üç şefin ayrıca yeşil yıldızı vardı. İstanbul’dan Türkiye’nin ilk Michelin yıldızlı kadın şefi Araka’dan Zeynep Pınar Taşdemir’in yanı sıra Arkestra şefi Cenk Debensason ve Neolokal şefi Maksut Aşkar gelmişti. Urla ise artık neredeyse ikonik trio hâline gelen hepsi 1’er yıldızlı OD Urla’dan Osman Sezener, Teruar Urla’dan Osman Serdaroğlu, Vino Locale’den Ozan Kumbasar ile temsil edildi. Aret Sahakyan’ın Maçakızı ile aldığı yıldız ve yeşil yıldızlı Neolokal, OD Urla ve Vino Locale ile toplamda 12 yıldızlı bir gece oldu. Rahatsızlığı nedeniyle gelemeyen Nicole’den Serkan Aksoy ise ne yazık ki eksik kaldı. Maçakızı mutfaklarında yetişmiş bir şef olarak özellikle özlendi.