Aylin Öney Tan

Aylin Öney Tan

aylinoneytan@gmail.com

Tüm Yazıları

Çok Çok Thai, Az Çok Thai ve Çok Çok Pera İstanbul’da her bütçeye göre Thai mutfağı sunan, aynı çatı altında üç mekan. Şimdi bu üç mekân birden Tayland Kraliyet Hükümeti tarafından verilen Thai Select ödülünü aldı.

Tayland’dan İstanbul’a 3 ödül

Thai Select ödülleri kılı kırk yarılarak, uzun incelemelerden sonra zor verilen bir ödül sistemi. Tayland Kraliyet Hükümeti tarafından sadece özüne sadık kalınarak otantik Tayland mutfağı sunan yerlere veriliyor. Malzemelerin kalitesi ve özgünlüğünden nereden geldiğine kadar, mutfakta çalışan şeflerin Tayland mutfağına hâkimiyetine, yemeklerin özünden sapmamış otantik olmasına kadar her nokta inceleniyor. Bir dizi sorgulamadan sonra mekânın gerçek Thai mutfağı verdiğine inanılırsa çok prestijli kabul edilen bu ödül veriliyor. İstanbul’da Homage Hospitality çatısı altında hizmet veren 3 farklı mekân birden bu ödüle layık görüldü. Yıllardır sessiz sedasız varlığını sürdüren Çok Çok Thai “Classic” yani “Klasik” kategoride ödüllendirildi. 2016 yılında açılan ve açık mutfağıyla daha çok sokak yemeği tarzı yemekler sunan Az Çok Thai ise “Casual” yani bizim esnaf lokantaları gibi “Hazır Günlük Yemek” kategorisinde ödüle layık görüldü. Üçlemeyi tamamlayan 2021’de açılan Çok Çok Pera ise daha üst düzey rafine bir mutfak sunuyor, bir anlamda Tayland’ın kraliyet seviyesindeki mutfağını yansıtıyor. Zaten şef Khun Nuch yıllarca ülkesini temsil etmiş, Japonya, İspanya, Meksika ve Hindistan’da büyükelçiliklerde baş aşçı olarak görev yapmış, World Expo fuarında Tayland kültürünü ve yemeklerini tanıtmış. Böyle bir şefin sorumluluğundaki mutfak ise en üst düzey yerlere verilen “Signature” yani “İmza” mekanlara verilen ödülü almış. Aynı idare ve şef altında üç ayrı kategoride ödül almak dünyada ilk kez gerçekleşmiş. Üstelik her bütçeye göre seçenek var.

Haberin Devamı

Mimarı yılın tasarımcısı seçildi

Bu üç işletmenin en yenisi Çok Çok Pera, Pera Palas ve Soho House arasında bir zamanlar Amerikan Konsolosluğu olan binanın köşesinde yer alıyor. Bu mekânı binanın ruhuna ve klasik Tayland stiline uygun bir şekilde dönüştüren ise Singapurlu mimar Kay Ngee Tan. Geçen hafta bu üç işletmenin sahibi Bekir Kaya ve mimarı Tan Singapur’da biraz daha ödül topladılar. Kay Ngee Tan Architects olarak Singapur Mimarlar Birliği’nin verdiği yılın ödüllerinde iki ödül aldı, ama en önemlisi President’s Design Award olarak anılan yılın tasarımcısı özel ödülünü alması. Peki Singapur’da Singapurlu mimara verilen ödülden bize ne diyebilirsiniz. Aksine mimar Tan sık sık Türkiye’ye geliyor ve Van’da önümüzdeki bahar aylarında açılacak bir Gastronomi, Sanat ve Kültür merkezinin de mimarı. Elbette bu da bir Bekir Kaya projesi.

Haberin Devamı

Tayland’dan İstanbul’a 3 ödül

Ali Karaman, Kay Ngee Tan, Khun Nuch, Bekir Kaya

Almanya’da 48 yıl çalışmış

İstanbul’a Tayland mutfağını getiren Bekir Kaya aslen Vanlı ve bu proje onun memleketine bir gönül borcunu ödeme projesi. Bekir Kaya’nın hikayesi apayrı ama doğru insanları toplayan ekibini kapsayıcı ve kollayıcı bir terbiyesi ve iş ahlakı var ve bu attığı her adımda hissediliyor. Bekir Kaya’nın pandemi dönemi keşfi ve hareketi ise barmenlerin barmeni Fatih Akerdem’i tekrar Türkiye’ye kazandırmak. Almanya’da Frankfurt’ta 48 yıl çalıştıktan sonra geçen yıl Almanya’nın en büyük miksoloji ödüllerinde “Yaşam Boyu Başarı” ödülü alan Akerdem Çok Çok Pera içindeki barı yaratmış. Adını burada içkisini yudumlamış ünlü Amerikalı yazar Ernest Hemingway’den alan Ernest’s Bar ona emanet.

Haberin Devamı

Tayland’dan İstanbul’a 3 ödül

Acı soslu İstiridye

Van’dan başlayan yolculuk

Peki yakın çevresi tarafından Khun Nuch ya da sadece Şef Nuch olarak anılan Nutjarin Plasri’nin yolu nasıl İstanbul’a düştü? Hatta biraz daha eskiye gidelim. Bekir Kaya’nın memleketi Van’da başlayıp oradan Londra’ya, ardından da Bangkok ve Singapur’a uzanan ve İstanbul’a Tayland Kraliyet ödülü getiren yolculuğu nasıl gelişti? Türkiye’de Turizm Otelcilik okuyup önce Kıbrıs’ta sonra Londra’ya çalışmaya giden Bekir Kaya 90’lı yıllarda lokantacılık konusunda deneyim kazanmış. Londra’da kurduğu şirketin ortağı ise Çok Çok Pera ve Van’ın mimarı Kay Ngee Tan. Ailenin Tayland ile güçlü bağları var. Bekir Kaya’nın Tayland mutfağına olan ilgisi o şekilde başlıyor, İstanbul’da bir Thai lokantası açmak istiyor ve işte o aile pek çok aşçı arasındaki uzun elemelerden sonra Şef Nuch’u seçiyor.