Perde pilavı gizli bir dünyadır. Siirt mutfağının en önemli yemeklerinden olan perde pilavı aslen bir düğün yemeğidir. Sadece lezzetiyle değil verdiği mesajlarla da düğünlerin olmazsa olmazıdır. Kalıp gibi olan özel perde pilavı tenceresinde pişer, kalıbın içine hamur döşenir, içine pilav doldurulur, nar gibi kızaran perdeli pilav siniye ters yüz edilir. Pilavı örten hamur evin mahremiyetini temsil eder. Perde evin hem koruyucusu hem de sır perdesidir. Hanede olan hanede kalır, mahremiyet bir evin en önemli unsurudur. Pilavın ana maddesi olan pirinç, bolluk, bereket ve zenginliği temsil eder. Pilavın içine katılan keklik, horoz veya tavuk eti av ve kurban karşılığıdır. Genelde damadı temsil eder. Pilavı çeşnilendiren bademler oğlan çocukları, dolmalık fıstık kız çocukları, dolmalık üzüm ise tatlılık, mutluluk ve sıhhati simgeler. Pilava katılan baharatlar ise tatlısıyla acısıyla hayatın tadı tuzudur. Ama bu pilavın olmazsa olmaz baharatı karabiberdir. Karabiber kaynanayı temsil eder. Evliliğin her anında varlığı hissedilir, ancak dozunu ayarlamak önemlidir, fazlası tat kaçırır, o pilav yenmez olur, ama kararında olursa da tadına doyulmaz.
MALZEMELER
Pilavı için: * 1 tavuk * 4 su bardağı pirinç * 125 g tereyağı * 1 soğan * ½ bardak dolmalık fıstık * ½ bardak badem * 2 çorba kaşığı kuş üzümü * 2 tatlı kaşığı 5-türlü baharat Karabiber (ayarı size kalmış) * 6 bardak tavuk suyu (tavuğun haşlama suyu) (bulamazsanız yenibahar, tarçın, karanfil, kişniş, kimyon karışımı) * Dilerseniz dereotu * Tuz
Perde hamuru için: *200 g un * 2 yumurta * 100 g tereyağı * ½ bardak badem * Tuz
YAPILIŞI: Önce tavuğu 2 tatlı kaşığı tuz ile haşlayın. Tavuğu haşlarken haşlama suyuna üzerine karanfil saplanmış bir soğan koyarsanız daha da lezzetli olacaktır. Tavuk kemiğinden ayrılacak gibi haşlanınca suyunu bir kaba süzün ve ılınmaya bırakın. El yakmayacak kadar ılınınca tavuk etini iri parçalar halinde ayıklayın.
Diğer tarafta perdeli pilavın perdesini yani hamurunu hazırlayın. Un, yumurta, oda sıcaklığındaki tereyağı ve tuzu karıştırıp yoğurarak bir hamur elde edin. Hamuru örterek bir kenarda yaklaşık yarım saat bekletin.
Pilav için malzemeleri hazırlayın. Pirinci 2 tatlı kaşığı tuzla sıcak suda ıslatın. Bademleri suda bir taşım kaynatıp soğutun ve zarlarını soyun. Soğanı ince doğrayın. Tencerede yağ ve soğanı birlikte kavurun. Soğanlar biraz ölünce üzerine iri lokmalar halinde parçalanmış tavuk etini ilâve edip kızartın. Dolmalık fıstık ve bademleri ekleyin, birkaç kere alt üst edip renk almaya başlayınca süzülmüş pirinci de ilave edin. Karabiber, kuş üzümü ve baharatları ekleyin, 6 bardak kadar sıcak tavuk suyunu koyun ve pirinç suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. Demlenmeye bırakın.
Perde pilav kalıbı, eski usul bir bakır tencereyi ya da derin bir metal kabının içini kalın bir şekilde tereyağı ile yağlayın. Tencerenin tabanı ve kenarlarına bademleri şekilli bir şekilde dizin. Hamuru merdane yardımıyla açın. Açılan hamuru dizilen bademlerin üzerine yerleştirin. Demlenmiş pilavı hamurun içine yerleştirin. Kenarlardaki hamuru pilavın üzerine örtecek şekilde kapatın. 250 derecede yaklaşık 15-20 dakika pişirin. Perde pilavı servis tabağına ters çevirerek servis edin.