Ramazan sofrası börek olmadan olmaz. Börek iftar sofrasını zenginleştirdiği gibi sahurda da doyurucu bir lezzet olarak çay yanında yerini alır. Türk mutfağının en önemli kalemlerden biri kuşkusuz börekler. Türk mutfağındaki börek türleri gerek elde açma hamur gerekse de hazır yufkayla yapılan olsun çok çeşitlidir. Öyle ki bütün bir Ramazan boyunca kıymalı, peynirli, ıspanaklı, otlu, kabaklı, pırasalı, patlıcanlı derken çeşit çeşit harcıyla, türlü türlü şekliyle her güne başka bir börek yapmak mümkündür. Tepsi böreği, tava böreği, gül börek, fincan böreği derken börek şekilden şekle girer. Elde açma veya hazır yufka kâh kat kat tepsiye döşenir, kâh rulo yapılır ister kol gibi kalın kol böreği, ister burgu burgu burma börek olur, kâh bohça gibi katlanır, gül gibi yuvarlanır, nar gibi kızarınca gül gibi açar. Bu özelliğiyle börek içine konan harcıyla olsun, şekliyle olsun son derece yaratıcılığa açık, sonsuz çeşitlemeye olanak sağlayan bir yemektir.
Malzemeler
4 yufka harcı için:
■ 750 g ıspanak
■ 1 adet büyük boy soğan
■ 4-5 çorba kaşığı zeytinyağı
■ ½ tatlı kaşığı tuz Sosu için:
■ 1 küçük şişe maden suyu
■ 2 yumurta
■ 2 yemek kaşığı yoğurt
■ ½ bardak zeytinyağı
YAPILIŞI: Ispanakları iyice yıkayın, hiç kumu toprağı kalmasın. İyice süzerek fazla suyunu almak için temiz bir mutfak bezine alın. Soğanı zar gibi doğrayın. Bir tavada zeytinyağını ısıtın, soğan ve tuzu ekleyin. Soğan tuzdan ötürü önce biraz suyunu salacaktır ama bu sayede daha iyi pişerek iyice yumuşayacaktır. Soğanlar şeffaflaşıp tamamen suyunu çekinceye ve hafif renk değiştirmeye başlayıncaya kadar kavurun. Ispanakları kabaca doğrayın ve geniş bir kâsede kavrulmuş soğanla karıştırıp iyice alt üst edin. Bir başka kâsede maden suyu, yoğurt, zeytinyağı ve yumurtayı pürüzsüz olana kadar karıştırın.
Yufkaları iki eşit parçaya bölün. Bir yarısına hazırladığınız sos karışımından birkaç kaşığı elinizde iyice bütün yüzeye eşit dağılacak şekilde sürün. İkinci yufkayı üzerine kapatın. Ispanaklı harcın dörtte birini yufkanın uzun kesik kenarına boydan boya koya döşeyin. Yufkayı harcın etrafında rulo yaparak sarın ve kendi etrafında hafif burarak yuvarlak spiral bir şekil verin.
Önceden zeytinyağı ile yağladığınız yuvarlak bir fırın tepsisinin en ortasına yerleştirin. İşlemi bütün yufkalarla tekrarlayın ve en ortaya yerleştirdiğiniz spiralin etrafında fırdolayı saracak şekilde her bir yufka rulosunu hafif kendi etrafında burarak yerleştirin. Kalan sosu böreğin üzerine dökün ve bütün yüzeye dağılacak şekilde elinizle dağıtın. Önceden alt üst ayarda 180 dereceye ısıttığınız fırında 40-45 dakika nar gibi kızarana kadar pişirin.
Bu tarifi dilerseniz pek çok yörede tam da mevsimi olan karışık böreklik ot veya pazıyla da yapabilirsiniz. Tarifte yok ama dilerseniz ıspanak harcına bir kâse kadar yaklaşık 200-250 g taze lor peyniri de koyabilirsiniz.