İŞÇİNİN MÜŞTERİ İLE İLİŞKİSİ VE İŞTEN ÇIKARILMA
İşçi ile işveren arasında kurulan hizmet sözleşmesi gereği, işçinin bir kısım yükümlülükleri olduğu gibi işçinin, işyerindeki kurallara uyma zorunluluğu bulunmaktadır. İşçi, işyerindeki işlerin akışını bozması halinde işverenin bir kısım hakları söz konusu olacaktır. İşçinin davranışlarının ağırlığına göre değişen bir durum olan fesih sebepleri, işveren ve Mahkemeler tarafından çok iyi bir biçimde değerlendirilmesi gerekir. İşçinin bazı davranışı tazminatsız işten çıkarılmayı gerektirirken bazı davranışlar ise tazminat ödenerek işten çıkarılmayı gerektirmektedir. Bu durumlardan biri de İŞÇİNİN MÜŞTERİLERLE İLİŞKİ YAŞAMASI halidir.
Kural olarak, işçinin özel yaşamı ve ilişkileri işverenin ilgi alanında değildir ve işvereni ilgilendirmez. Fakat işçinin, yaşamış olduğu ilişki, işyerinin iş akışını bozması ve işveren açısından normal ölçülerde sürdürülemez olduğunda işveren tarafından işçiyi işten çıkarılması geçerli fesih söz konusu olmaktadır. Verilen bu kriter her olay için ayrı şekilde değerlendiriğinden yaşanan her işten çıkarılma durumu titizlikle incelenmesi gerekir. Bu nedenle feshin haklı veya geçerli olup olmadığının tespit edilmesi için, işyerinde tanıkların dinlenmesi, yazılı şekilde verilen savunmaların irdelenmesi ve yazılı olan tüm delllerin değerlendirilmesi gerekir.
Somut olaya dayanarak konuyu uyarlayalım. On yıllık çalışan banka işçisi, banka müşterisi olan evli bir kişiyle özel ilişkiye giriyor. Yaşanan ilişki olumsuz yöne gitmesi sonucu işçi, ilişki kurduğu müşterisini ve eşini tehdit etmeye başlıyor ve tehdit edilen kişiler, bu durumu işverene yani banka yönetimine haber veriyor. İşveren, şikayet üzerine iç soruşturmaya başlatıyor, işçi ve ilgililerin beyanlarına başvuruyor. Bankacılık piyasası ve müşteri çevresinde olay bilinmese de bu olay karşısında işyerinde bu olay bilinir hale geliyor. Artık işçinin yapmış olduğu davranış varsayımsal değil somut hale gelmiştir. Müşteri tarafından verilen bir şikayet, ikrarlar ve sunulan sms kayıtları gibi somut deliller işçinin olumsuz davranışı ve işveren açısından iş sözleşmesinin sürdürülemez olduğu açıkça tespit etmektedir.
İşverenin yukarıdaki şekilde işçiyi işten çıkarması İş Kanunu 18/1 maddesi gereği geçerli fesihtir. Bu durumda işverenin, işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödemesi gerekir. Feshin geçerli fesih olması, işçinin açmış olduğu işe iade davasının reddedilmesi sonucu doğuracaktır, kıdem ve ihbar tazminatını ödenmemesi sonucu doğurmamaktadır.
İşçi olarak haklı olduğunuzu düşünüyorsanız, dava uzun sürer, işveren güçlü kazanamam, zaten adalet yok, Mahkemeler güçlüden yana gibi olumsuz bahaneleri ve kaygıları bir kenara bırakıp hakkınızı arayınız. Hakkınızı aradığınız her olay, sonucu ne olursa olsun size, özgüven ve tecrübe katabileceğini unutmayınız.
http://www.suatyurdseven.com.tr
suatyurdseven@gmail.com