DİRENDİ, HAKKINI ALDI ve ŞİMDİ İSE İŞVERENİ YARGILATIYOR
İşçinin görev ve ünvanı olumsuz yönde değiştirildiğinde işçi, yeni verilmiş bu görevi ve ünvanı kabul etmeme hakkına sahiptir. Kötü niyetli olan işverenler tarafından genellikle sözlü şekilde yapılan işçinin görev ve unvan değişikliğinde işçi, derhal yazılı olarak karşı tarafa bu değişikliğini kabul etmediğini açıkça bildirmelidir. İşçinin, işverene yazılı bildirimi mail olabileceği gibi noter ihtarı şeklinde de olabilir. İşçinin yazılı beyanına rağmen, işveren ısrarla kendi kararlarını, emir ve talimatlarını işçiye karşı emrivaki şekilde uygulamaya kalkışıyorsa, işçi yeni görevine gitmeden işi bırakabilir. Bu durumda işçi, haklı olduğu ve sonucunda hak etmiş olacağı feshe bağlı olan alacaklarını, zaman aşımı süreleri içinde her zaman işverenden talep edebilir.
Yukarıda belirttiğim örneğe benzer bir olay yaşayan N.O isimli bayan işçi, işveren tarafından mail yoluyla müdürlük görevinden müdür yardımcılığı görevine emrivaki bir şekilde atanmıştır. İşçinin rızası dahi alınmadan yapılan bu olumsuz işlemde, derhal noter ihtarı çeken N.O, “yeni atanan görev tanımını kabul etmediğini, müdürlük görevinden müdür yardımcılığı görevine atanmayı statüsünden alt bir iş olduğunu ve kariyerin geriye doğru gitmesinin kabul edilemez olduğunu” yazılı olarak işverene açıkça bildirmiştir. İşçinin ihtarına rağmen kendi kurallarını tek taraflı olarak uygulamayı normal gören işveren, işçinin direnişi karşısında şaşkınlık ve kızgınlık içinde bulunmaktadır. İşveren, işçilerin kendisine karşı direnç göstermediği ve her dediğini uyguladıkları için bu yöndeki hak arayan işçileri, hain olarak görmektedir. Halbuki işçi, İş Kanununda yer alan yasal haklarını aramaktadır.
Hakkını arayan N.O, işveren ile yapmış olduğu telefon konuşmasında işveren tarafından ağza alınmayacak küfür ve hakaretlere maruz kalmıştır. Bu durumu ses kaydı ile ispatlayan N.O, üç yüze yakın işçi istihdam eden işvereni, Cumhuriyet Savcılığına şikayet etmiştir. İşveren, N.O’ya hakaretinden dolayı İstanbul Asliye Ceza Mahkemelerinde Türk Ceza Kanunu uyarınca hakaret suçundan halen yargılanmaktadır. Ayrıca N.O, işçilik alacakları ile ilgili tüm tazminat talepleri İş Mahkemelerinde olumlu sonuçlanmıştır.
Sizlerde hakkınızı arayın, hayatınız boyunca mağdur olmayın.