Milliyet’teki ilk yazılarımdan birinde, size Kemalpaşa tarihi ile ilgili araştırmalar yapan değerli dostum Rahim Sağ’ın yazdığı ‘Nif’ten Kemalpaşa’ya’ adlı kitabı anlatmıştım.
400 sayfalık dopdolu bir kitaptır. Bir dönem Kemalpaşa ve bir dönem de Bornova Kaymakamı olarak görev yapan Reşat Bey’in, Yahya Kemal Beyatlı’nın kardeşi olduğunu ve babaları Nişli İbrahim Bey’in mezarının Kemalpaşa’da olduğunu o kitaptan öğrenmiştim.
Eflak Beyi 2. Vlad Dragulios’un koltuğunu kaybetmemek için ve beyliği süresince herhangi bir taşkınlık yapmayacağının teminatı olarak Osmanlı’ya rehin olarak bıraktığı büyük oğlu 3. Vlad Dragulios’un, yani bütün dünyanın ‘Kont Drakula’ olarak tanıdığı Kazıklı Voyvoda’nın, çocukluğunda bir dönem Kemalpaşa’da yaşadığı da bu kitap sayesinde ortaya çıktı.
Kısacası bu kitap, Kemalpaşa kent tarihi için bir hazine...
Ama işin ilginç olan tarafı ne, biliyor musunuz? Kemalpaşa tarihi için yayımlanmış en önemli belge durumundaki o kitaba, o dönemde hiç kimse destek olmamış, benim sevgili dostum Rahim Sağ o kitabı banka kredisiyle bastırmış.
6 Ekim 2017’de yayımlanan o yazımı, “Umarım, Kemalpaşa’da görev yapan ilgili ve yetkililer ellerini uzatsalar ulaşabilecekleri bu kitaba şöyle bir göz gezdirir de Kemalpaşa’yı tarihsel ve turistik anlamda hak ettiği yere doğru kımıldatır” cümlesiyle tamamlamışım.
Rahim Sağ kardeşim, geçen günlerde yepyeni ve muhteşem bir kitap çalışmasına daha imza attı. Kitabın adı ‘Kemalpaşa (Nif) Tarihi Mezar Taşları’...
Tamamı renkli baskı, tamamı kuşe kâğıttan oluşmuş, 768 sayfalık, 4 kilo ağırlığında, tam bir prestij kitap.
Rahim Sağ ile birlikte Celal Bayar Üniversitesi’nden İlker Mümin Çağlar, Hasancan Eralaca ve Mustafa Altınbaş’tan oluşan yazım ve araştırma ekibi, kitabın hazırlık aşamasında 2 yıl birlikte çalışmışlar. Kitabın editörlüğünü de yine aynı üniversiteden Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya yapmış. Kemalpaşa sınırları içindeki 50 mezarlık gezilerek, içinde Osmanlı dönemine ait mezarlar bulunan 32 mezarlıktaki 1344 mezarın tamamı temizlenip fotoğraflanmış ve okunarak kayda geçirilmiş. Kemalpaşa Belediyesi Kültür Yayınları’ndan çıkan kitabın yayımlanması aşamasında acı bir olay da yaşanmış. Kitaba büyük emek veren Başkan Yardımcısı Ramazan Coşkun, prova baskıları görmüş ama ne yazık ki kitabın matbaadan çıkışını göremeden vefat etmiş. Nurlarda uyusun.
Çok büyük emekler verilmiş. Rahim Sağ’ın ve birlikte çalıştığı arkadaşlarının ellerine sağlık. Bu değerli kitaba sahip çıkan ve yayımlanmasını sağlayan Kemalpaşa Belediye Başkanı Rıdvan Karakayalı’ya da teşekkür etmenin gerekli olduğunu düşünüyorum.
Rahim Sağ kardeşim, kitabın ne kadar önemli bir çalışma olduğunu, “Bu, şimdiye kadar mezar taşları ile ilgili yapılan kitaplaşmış çalışmaların en büyüğü. Kemalpaşa, ciddi anlamda eski yazılı, tarihi nitelikli, estetik özelliklere sahip mezar taşına sahip. İstanbul ve Bursa gibi tarihsel yerleşimler dışında Kemalpaşa’nın da bu açıdan önemli bir yer tuttuğunu, listenin üst sıralarında yer aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bulduğumuz en eski yazılı mezar taşı, 1699 yılına ait” sözleriyle anlatmış.
Her şehirde böyle insanlar var mıdır bilmem, ama bilinsin ki Rahim Sağ gibi yaşadığı şehri merak eden, o toprakların tarihini öğrenmek ve öğretmek için emek veren insanlara sahip olan şehirler çok şanslıdır. Bu şansı fark etmeyen ya da fark etse de değerlendirmeyen idarecilerimiz de, görev dönemleri bittiğinde “Kaldırım döşedik, beton döktük” diye icraatlarını anlatırlar artık.