Siz de farkında mısınız? Son on, on beş yıldan bu yana tarihe olan ilgimizde fark edilebilir bir artış var…
Bunda büyük kitleler tarafından takip edilen Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal paylaşım sitelerindeki tarih temalı sayfalar da önemli rol oynadı. İzmirliler de internet ortamındaki tarih temalı sayfalara büyük ilgi gösteriyorlar.
“İzmir Tarih”, “Bir Nefes İzmir”, “Eskimeyen İzmir Fotoğrafları”, “Küllerinden Doğan Şehir İzmir”, “İzmir ve Tarihi Mekanları” ve “Fotoğraflarla Eski Bornova” adlı sayfalar bunlardan sadece birkaçı… Yüz binlere varan takipçileri var.
Bu grupların bir kısmı İzmir’in geçmişine dair fotoğraf paylaşıp nostalji yapmaktan daha fazla bir işlev görmeseler bile kentin tarihine olan ilgiyi diri tutmak gibi çok önemli bir fayda sağlıyorlar.
Ama kent tarihine dair araştırmalar yapılmasına vesile olan, tespitler ortaya koyan ve hatta yarattığı sinerji ve cesaretle yeni kitapların basılmasına, ya da yeni internet sitelerinin oluşturulmasına katkı koyan sayfalar da var.
“Küllerinden Doğan Şehir İzmir” grubu bu sayfalardan biri. Grubun 30 bine yakın takipçisi var. Kurucusu değerli dostum Sertaç Sezer, neredeyse mesai yapar gibi emek veriyor sayfaya. İnternet üzerinde Dünyanın her yerindeki kişisel ve kurumsal arşivlere üye oluyor ve o arşivlerdeki İzmir fotoğraflarını gruba aktarıyor. Bu yoğun emek sayesinde sayfa dev bir arşiv durumuna gelmiş.
Grupta adeta bir çalışma sistemi oluşturulmuş. Önce fotoğraf paylaşılıyor, ardından fotoğrafın İzmir’in neresi olduğuna ve tarihine dair yorumlar yapılıyor ve en sonunda İzmir tarihi konusunda grubun yetkin üyeleri tarafından son nokta konuluyor. Hatta bazen fotoğraftaki ya da çevresindeki mekânlarda yaşanan tarihi olaylar da paylaşıma ilave edilerek parça halindeki bilgi kırıntılarından toplu bilgiye ulaşılıyor.
“İzmir ve Tarihi Mekânları” grubu da sevgili dostum Erol Şaşmaz’ın çok büyük fedakârlıklarla yapmakta olduğu çalışmaların neticesinde ortaya çıkan bir sayfa… Erol Şaşmaz, kasaba kasaba ve hatta köy köy dolaşıp ne kadar tarihi yapı varsa hepsini fotoğraflayıp sayfasında paylaşıyor. Tam bir dijital ansiklopedi. Alkışlanması gereken bir emek…
Tabii ki bu sayfalara bilgileri, araştırmaları, koleksiyonları ve anılarıyla katkı koyanlar da var. Hepsini sayamayız belki ama aktif olan birkaç tanesini de saymadan geçemeyiz. Yıllardan bu yana İzmir tarihine büyük emekler veren ve zaman ayırıp sabırla grup takipçilerini bilgilendirmeye uğraşan Yaşar Ürük ve Orhan Beşikçi’nin yanı sıra, Abdülkadir Hazman, Prof. Yavuz Çorapçıoğlu, Prof. Eser Gültekin, Kaptan Mustafa Üzel, Dr. Osman Koçanaoğlu, Kemal Bagtaş, George Paulimenos, Muzaffer Ceyhan Yerlikaya, Mehmet Bir, Rahim Sağ, Reha Korkut, Cemile Türkan Duman, Gökhan Caşgır ve Cemal Çetin bunlardan sadece bir kaçı...
Adını sayamadıklarım, tanıdıklarım, tanımadıklarım… Sosyal medyada İzmir tarihi için verdiğiniz emekler nedeniyle hepiniz iyi dostumsunuz.
Emek veren herkes sağ olsun.