İzmir basını, ulusal basın tarihimizin temel taşlarından biridir.
1821’de İzmir’de yayın hayatına başlayan Le Spectateur Oriental adlı Fransızca gazeteden bu yana tam 201 yıl geçmiş. Bu 201 yıllık süreç içinde tam 61 yıldan bu yana Bornova’da tevazuyla, ama aynı zamanda azimle ayakta kalmayı başaran bir gazete var: Yeşil Bornova gazetesi...
Ege Üniversitesi matbaasında çalışan ve Bornova’da matbaacılık yapan merhum Teoman Sındır’ın (Eski Bornova Belediye Baskanı ve Milletvekili Kamil Okyay Sındır’ın babası) kurduğu Yeşil Bornova gazetesi, ilk kez 11 Aralık 1961 tarihinde 4 sayfa olarak Bornovalılarla buluştu. Eski adı Ceylan Sokak olan, şimdiki 555 Sokak’ta Cafer Arıcan’dan kiralanan küçücük bir dükkânda Teoman Sındır’la başlayan gazetenin macerası, yaklaşık 1 yıl sonra Bornova’nın tanınmış esnafından zahireci Mehmet Hepşen’in ortak olarak katılımıyla güçlenerek devam etti... Hepşen, Yeni Asır’da sermürettip (başdizgici) olarak çalışırken, gözlerinden rahatsızlanınca gazeteyi bırakıp Bornova’da zahireciliğe başlamıştı, ama mürekkep kokusu onu bırakmadı ve Yeşil Bornova’yla mesleğe döndü.
Yeşil Bornova, televizyonun çok az, radyonun çok önemli olduğu yıllarda büyük bir boşluğu doldurmuştu. Teoman Sındır ile Mehmet Hepşen, hem muhabir hem mürettip olarak birlikte uyum içinde çalışıyorlardı.
1965 yılında Bornova, Konak, Karşıyaka ve Buca’nın metropol ilçe olmasıyla, yasal nedenlerle yerel gazetelerin resmi ilanları kesildi. Gelirleri düşen Yeşil Bornova gazetesi, haftalık olarak yayımlanmaya başlandı.
Aynı yıl Teoman Sındır, gazetedeki ortaklığını bırakarak üniversitenin matbaasına döndü. Mehmet Hepşen’in yükü artmıştı. Yine 1965’te henüz 12-13 yaşlarında bir çocuk olan Aziz Talas, okuldan kalan zamanlarında Yeşil Bornova’da çalışmaya başladı. 1968’de ortaokulu bitiren Talas, bundan sonra matbaanın daimi elemanı oldu. Fotoğraf çekti, haber yaptı, köşe yazdı ve yıllar yılları kovaladı...
İmtiyaz sahibi Mehmet Hepşen’in 1979 yılında vefatından sonra, Aziz Talas iki yıl daha gazeteyi ayakta tutmaya devam etti. Merhum Hepşen’in ailesinin “Babamız seni çok severdi, bu gazete yaşamalı, artık bayrağı sen devral” teklifi üzerine, Aziz Talas 1965 yılında çırak olarak girdiği gazetenin 1981’de sahibi oldu.
Kâğıt fiyatlarının artması, maliyetlerin yükselmesi sebebiyle zaman zaman sıkıntılar yaşasa da Aziz Talas kendi cebinden yaptığı desteklerle gazeteyi ayakta tutmayı başarıyordu. 2016 yılında Yeşil Bornova ekibine tecrübeli gazeteci Ahmet Çetinkaya da katıldı. Güncel baskı teknolojileri konusunda deneyimi olan Çetinkaya’nın da desteğiyle gazete 12 sayfa ve renkli olarak yayın hayatına devam ediyor.
Unutmamak lazım, İzmir’de gazetecilik mesleği için büyük çabalar sarf etmiş olan Milletvekili Atila Sertel’in, yine kendisi gibi gazeteci olan merhum eşi Ziynet Sertel de bir dönem Yeşil Bornova’ya emek verenler arasındadır.
Yeşil Bornova, tam 61 yıllık bir gazete... Sevgili dostum Aziz Talas, bu 61 yılın kendisine kazandırdığı en önemli şeyin, cebinde taşıdığı Sürekli Basın Kartı’nın onuru olduğunu söylüyor.
Teoman Sındır, Mehmet Hepşen, Ziynet Sertel ve gazeteye emek veren tüm vefat edenler nurlarda uyusun. Aziz Talas ve Ahmet Çetinkaya, sizin de ömrünüz uzun olsun.
Çok yaşa Yeşil Bornova.