DEĞERLİ okurlarım, bu sene Yüksek Öğrenime Geçiş Sınavı’nda (YGS) uygulanan yöntem de sınav cevap formları ile soru kitapçıkları öğrenci isimi belirliyerek kişiye özel dağıtılmıştır. Yani Ali Nail Kubalı’nın sınava gireceği salona Ali Nail Kubalı’nın soru kitapçığı ile cevapların işaretleneceği form, üzerinde Ali Nail Kubalı yazılı olarak gönderilmiştir. Halbuki soru kitapçıkları üzerinde isim olmaksızın gelse ve her sınav salonunda karışık biçimde dağıtılsa. adaylar da kendi cevap formları üzerine kendisine isabet eden soru kitapçığının numarasını ya da harfini yazdıktan sonra soruları cevaplandırsa kimsenin özel olarak kayırılması mümkün olmaz.
İsme özel soru kitapçıkları ise hile ve kayırmaya olanak sağlar. İlk önce sınava girecek öğrencilerin tüm özlük bilgilerinin, özellikle de mezun oldukları okulların ve de nüfus kimlik numaralarının, merkezi bilgisayarda bulunduğunu hatırlayalım.
* * *
1) Diyelim ki Diyarbakır, Hakkari, Bitlis, Van’dan gelen öğrencilere zorluk çıkartmak istediniz. Sınavın her bölümünü o öğrencilerin soru kitapçıklarında en zor sorulardan başlayarak kolaya doğru sıralarsınız. Öğrenciler, peş peşe yapamadıkları sorular üzerinde zaman kaybedecek, moralleri bozulacak, kafaları karışacak, kolay soruları çözmekte de zorlanacaklar.
Nüfus kimlik numaraları, nüfus kayıtları bu illerde olan öğrencileri kolayca ayırt edebilecek ve onlara zordan kolaya dizilen soruların olduğu soru kağıtlarını yönlendirecektir. Yok bu öğrencilere avantaj sağlamak istiyorsanız bu sefer de onlara kolaydan başlayıp zora doğru sıralanan soruların bulunduğu sınav kağıtlarını yönlendirirsiniz. Gördüğünüz gibi soru kitapçıkları bilgisayar tarafından isme göre ayrıldığında, hiç bir şifreye ihtiyaç olmadan da istediğiniz şahısları veya grupları kösteklemek de desteklemek de mümkün. Halbuki soru kitapları üzerinde isim olmasa ve öğrencilere rastgele dağıtılsa böyle bir önceden kurgulamaya olanak da kalmaz, gerek de kalmaz.
* * *
2) Diyelim ki seçilmiş bir gruba avantaj sağlamak istediniz. Örneğin liselerdeki sağcı veya solcu bir öğrenci derneği üyelerine, ya da birbirleri ile aşiret bağı ile, ya da tarikat bağı ile bağlı olan öğrencilere, hatta bunlar arasında kendilerine sır verilen daha küçük bir çekirdek gruba özel bir avantaj sağlayacaksınız. O zaman cevapları, sırası kolayca ezberlenebilecek bir iz (Şifre) takip edecek şekilde dizersiniz! Bu özel dizilişli soru kitaplarını kayırmak istediğiniz grubun üyelerine isabet şekilde genel olarak dağıtırsınız. Şifreleri ise gruba sınav öncesinde verirseniz, o gruba da çok büyük bir avantaj sağlamış olursunuz.
Sınav soru kitapçıklarının her öğrencinin adına hazırlanması bu sınavlarda hile yapılmasına çanak tutmuştur. Esasen YGS cevaplarının belirli bir şifreye göre sıralanmış olduğunu da herkes kabul etmektedir. Halbuki bilgisayarların böyle belirgin bir sıralama yapması gerekli değildir. En mükemmel rastgele sıralamayı da gene bilgisayarlar yapabilir. Soru ve sınav sistemi hileye ve hülleye müsait bir şekilde kurulmuştur.
Açıklama olarak verilen tek izahat da “Bize güvenin, sınavlarda hiç bir hile yoktur!”dan ibarettir! Cumhurbaşkanımız, “Tatmin oldum” diyor!
Doğrusu ben olmadım, değerli okurlarım!