DEĞERLİ okurlarım, geçen yazımda Neo Osmanlılığın özellikle “İslami Kesim” yazarları diye anılmaya başlayan bazı yazar ve düşünürlerde adeta bir nostaljik özlem gibi işlenmeye başladığını yazmıştım.
Hiç şüphesiz ki her ülke, bölgesinde daha etkin, problemleri çözücü, haksızlıkları giderici bir rol oynamak ister. Ama bunun İngiltere’nin eski sömürgeleri ile oluşturduğu Milletler Topluluğu (Commonwealth) anlayışı ile bir “ağabeylik” rolüne dönüşmesinin de hayali bir özlem olduğunu vurgulamıştım. Böyle bir rolü yapabilecek gücü kendimizde vehmedebilmek için, ekonomik, eğitimsel ve kültürel açılardan bölgemizdeki bütün ülkeler için özenilen bir düzeye gelmenin gerekliliğini vurgulamıştım.
* * *
Aslında Türkiye’nin batısında kalan eski Osmanlı sancaklarının (özellikle de AB üyesi olanların) bize özenmeleri söz konusu değil... Ki bu sözlerimin şahidi Yunanistan Başbakanı’nın Erzurum’da yaptığı ağır konuşmadır!... Bize özenmekte olan doğumuzdaki eski Osmanlı sancaklarına ise ne kadar ironiktir ki biz özenmekte, öykünmekteyiz!
* * *
Yunanlı bir büyük tarihçi ve Türkolog olan Profesör Dr. Dimitri Kitsikis eski çağlara karşı duyulan Cumhuriyet karşıtlığı ile sarmal bir nostaljik özlem yerine Cumhuriyet Türkiyesi için daha ulaşılabilir bir hedef olarak farklı bir Neo Osmanlılık fikrini on yıllarca önce ortaya koymuştu. Kitsiki’in “Türk Yunan İmparatorluğu” adıyla Türkçe’ye çevrilmiş bulunan Osmanlı tarihi piyasada bulunmuyor ama İzmir Milli Kütüphane’de var. Böylesine objektif yazılmış bir tarih kitabını okumamış olmak her Türk entelektüeli için ciddi bir eksikliktir.
Profesör Kitsikis bana 17 Eylül, 2003’te yazdığı bir mektupta aynen şöyle demişti: “Ben kendimi bir Neo-Osmanlı olarak tanımlıyorum, çünkü benim yaşam projem bir Yunan-Türk Federasyonu’nun kurulmasıdır.”
Profesör Kitsikis, Türkiye ve Yunanistan arasında başlayacak böyle bir bağın, diğer bazı ülkelerin de iştirakı ile “Orta Bölge” olarak adlandırdığı coğrafyada bir “Kontr Avrupa” projesinin başarılabileceğini söylüyor. Profesör Dimitri Kitsikis’i tanımak isteyenler Vikipedia’daki özgeçmişini okuyabilirler ( ).
Profesör Kitsikis, eserlerinde, Yunanlıların, Emperyalist Batı ülkelerinin kışkırtmaları ile Osmanlı İmparatorluğu’ndan kopmalarının, Yunanistan açısından büyük ve tarihi bir hata olduğunu savunmaktadır. Ona göre Yunanlılar büyük bir imparatorluğun temel unsurlarından biri olma konumunu terk etmekle tarihi bir fırsatı tepmişler, kendilerini küçük ve etkisiz bir devlet olarak kalmaya mahkûm etmişlerdir.
* * *
Bu fikirlere özellikle Kürt kökenlilerimiz kulak kabartmalıdırlar. 19’uncu yüzyılda Batı emperyalizminin Yunanlıları düşürdükleri bu tuzak, bugün bir kere daha ülkemize kurulan tuzağa birebir benzemiyor mu?
GÖRÜŞLERİNİZİ GÖNDERİN, ‘BLOG’DA SİZ DE DÜŞÜNCE VE YORUMLARINIZLA YER ALIN