Ali Eyüboğlu

Ali Eyüboğlu

aeyuboglu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Paris Moda Haftası kapsamındaki açılış defilesinde Kendall Jenner, Cara Delevingne, Jane Fonda, Eva Longoria, Andie MacDowell, Aishwarya Rai, Leïla Bekhti, Alia Bhatt, Marie Bochet, Cindy Bruna, Viola Davis, Luma Grothe, Liya Kebede, Aja Naomi King, Aishwarya Rai ve Bebe Vio gibi yıldızlarla aynı podyumu paylaşan Pınar Deniz’e L’Oréal Paris’in haksızlık yaptığını gündeme getirdikten sonra şöyle bir gelişme oldu. 

Pınar Deniz’in hakkı buydu

Defilenin olduğunda ve ertesi gün Instagram postları ve storylerinde Pınar Deniz dışındaki tüm ünlülere yer veren L’Oréal Paris, üçüncü gün oyuncumuzun hakkını teslim etti. 

Haberin Devamı

Instagram paylaşımında Pınar Deniz’in podyumdan iki fotoğrafı ve bir videosuna yer veren L’Oréal Paris’in oyuncumuz için yazdıkları şunlardı: 

“Işıklar, kamera, büyüleyici! Pınar Deniz, Opera de Paris’teki Le Defile pistinde kesinlikte muhteşem görünüyordu.” 

Aynı gün L’Oréal Paris’in Türkiye’deki PR ajansı Golin’den Hacer Kalay, şu e-postayı yolladı bana: 

“L’Oréal Paris, etkinlikle ilgili paylaşımlarına belirlenen bir ajanda doğrultusunda devam ediyor. Bugün Pınar Deniz’in de yer aldığı içerikler paylaşıldı.” 

L’Oréal Paris Güzellik Elçisi olarak Türkiye’yi temsil eden Pınar Deniz’in dünyaca ünlü yıldızlar arasında parladığı defileden sonra markanın sosyal medya hesapları aracılığıyla hakkının teslim edilip, moda dünyasına lanse edilmesini istediğim için mutlu oldum. 

Altı ayda 5.5 milyon X kullanıcısına engel

ABD’li milyarder iş insanı Elon Musk’ın 2022’de 44.5 milyar dolara satın alıp, geçen yıl Twitter olan adını X yaptığı sosyal medya platformu ilk defa ‘şeffaflık raporu’ yayınladı... 

Rapora göre 2022’nin ilk altı ayında 1.6 milyon hesabın askıya alındığı X’te bu rakam 2024’ün aynı döneminde üç kattan fazla arttı ve 5.5 milyona ulaştı. Ocak-haziran döneminde ‘kuralları ihlal ettiği’ gerekçesiyle 10.6 milyondan fazla gönderi kaldırıldı. 

Pınar Deniz’in hakkı buydu

Bu verilerin ne anlam ifade ettiğini anlayabilmek için X platformunun kullanıcı sayısına, günde ortalama ne kadar paylaşım yapıldığına da bakmak lazım. 

2024 itibarıyla 600 milyon aylık aktif kullanıcısı olan X’te her saniye 6 bin, her dakika 350 bin, her gün 500 milyon ve her yıl 200 milyar gönderi paylaşılıyor. 600 milyon aktif kullanıcı içinde 5.5 milyon, yüzde bir bile değil. Dünya genelini bilemem, ama bir X abonesi ve kullanıcısı olarak Türkçe paylaşım yapanlar arasında değil yüzde bir, yüzde 10 civarında sosyal medya kullanım yasağı uygulanması gereken hesap var. 

Haberin Devamı

Öte yandan şöyle de bir gerçek var: 

X’in ‘0123’ rumuzlu hesabı askıya alması o hesabın sahibinin platformu kullanmasını engellemiyor. Çünkü ‘01234’ adlı yeni bir hesap açabiliyor ve aynı kişi safralarını kusmaya devam ediyor. “Bu hesap kapatılırsa, yedek hesabım şu” diye açık açık yazan Türkler’in olduğu bir platform bu... 

Twitter’ı satın alırken ilk iş olarak bot hesaplarını sileceğini söyleyen Elon Musk kusura bakmasın, ama resmen ‘dostlar alışverişte görsün’ diye bir rapor hazırlatmış X çalışanlarına. 

GÜNÜN SÖZÜ

“Doğruyu söyleyip zincire vurulmak, yalan söyleyerek zincirden kurtulmaktan iyidir.” (Sadi Şirazi)