Uluslararası Sergiler Bürosu’nun Expo 2020 için kararını açıkladığı 27 Kasım 2013 tarihli genel kurulunda yapılan oylamada İzmir de vardı adaylar arasında, ama BIE, “Dubai” dedi.
Fuar planlandığı gibi 20 Ekim 2020’de açılsaydı, katılanlar arasında Türkiye olmayacaktı.
Pandemi nedeniyle açılış 1 Ekim 2021’e ertelendi.
Aradan geçen bir yılda Birleşik Arap Emirlikleri’yle aramızdaki siyasi gerilim bitince Türkiye, son anda Dubai Expo 2020’ye katıldı.
Türkiye’nin son dakikada nasıl hazırlandığını Dubai Başkonsolosumuz İlker Kılıç, şöyle özetledi:
“Expo, 150 yıldır yapılan en eski fuar. Expo’da Dubai ilk kez ev sahibi. BAE ile aramız düzelince Türkiye, 4 Eylül 2021’de katılma kararı aldı. 31 Mart 2022’de kapanacak Expo, 1 Ekim’de açıldı. O yüzden bir aydan kısa bir sürede yapıldı Türkiye’nin Dubai Expo 2020’deki 350 metrekarelik yeri.”
Her yıl 20 ülkedeki 40 fuarda Türkiye’yi temsil eden İstanbul Ticaret Odası’nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay, “Katıldığımız her fuarda Türk ürünleri büyük ilgi görüyor. O yüzden Türkiye’nin her yıl katılımcı sayısını artırması, daha çok fuara katılması lazım. Önü açıldığında Türkleri kimse tutamaz” dedi.
Almanya’nın Türkiye sürprizi
Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, İTO Başkan Yardımcısı İsrafil Kuralay ve Dubai Başkonsolosumuz İlker Kılıç’ın olduğu heyetle Azerbaycan, Özbekistan, BAE ve Almanya pavyonlarını dolaştık.
438 hektarlık bir alana kurulu Dubai Expo’da ülkeler üç temadan (Fırsat, Hareketlilik, Sürdürülebilirlik) birini seçti.
Dolaştığımız her ülkenin aynı tema altında görenleri etkileyecek sunumları vardı.
Almanya pavyonunda iki şey dikkatimi çekti.
Birincisi; ziyaretçileri gezdirenlerden beşi Almanya’dan gelen üniversite öğrencisi Türklerdi.
İkincisi de sunumlarda Türkiye’ye verilen önemdi.
Standın birinde “Yenilebilir enerji”de dünya ortalaması ve ülkelerin durumu vardı.
Dubai Expo’nun Almanya standında, dünyada ortalama yüzde 26 olan “yenilebilir enerji”nin Türkiye’de yüzde 32.2 olduğunu görmek, standı ziyaret eden Türkleri, Almanya’da yaşayıp, üniversite okuyan gençlerin rehberlik etmesi bir Türk olarak gururumu okşadı.
BAE Kültür ve Gençlik Bakanı’yla sıcak sohbet
Dubai’ye seyahat etmenin koşullarından biri, son 48 saat içinde yapılmış PCR testinin negatif olması.
İstanbul’daki yaptırdığımız PCR testleri sayesinde Dubai’ye gittik, ama burada bir test daha bekliyordu bizi.
Çünkü ertesi gün Dubai’den Abu Dabi’ye geçecektik. Zira Birleşik Arap Emirlikleri’nin Kültür ve Gençlik Bakanı Noura AlKaabi, Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcımız Ahmet Misbah Demircan’la beraberindeki heyeti kabul edecekti.
Bize söylenen, bu ziyaretten 24 saat önce yapılmış PCR testi şarttı. Dubaililer çok sahte PCR testiyle karşılaştıkları için böylece işlerini sağlama alıyorlardı.
Dubai’deki PCR testlerimiz de negatif çıkınca Abu Dabi’nin yolunu tuttuk.
Bakan Noura AlKaabi çok sıcak karşıladı bizi.
Demircan’ın bakanla kendi dilinden yani Arapça konuşmasının da bunda payı vardı.
AlKaabi, ülkelerinde yapılacak yazma ve hat fuarı ile kültür endüstrileri çalıştayına davet etti Demircan’ı. AlKaabi, ayrıca 1982’de iki ülke arasında yapılan kültürel iş birliği sözleşmesini güncelleme çağrısı yaptı. Demircan da bunun üzerine şunları söyledi:
“Dubai Expo’da 12 Şubat 2022 tarihi Türk Günü olarak ilan edildi. O zamana kadar ekiplerimiz güncellemeyi yaparsa Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’la Türk Günü’nde imzalamanızı çok arzu ederiz iki ülke arasındaki yeni kültürel iş birliği sözleşmesini.”
GÜNÜN SÖZÜ
“Hiç kimse kendi ayakta duramazken yürüyenleri eleştirmesin.” (Mark Twain)