Abdullah Karakuş

Abdullah Karakuş

akarakus@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yurtlar gerçek sahipleri olan öğrencileri bekliyor. Gençlik Bakanı Kasapoğlu, Türkiye’deki yurtların kapasitesinde 19 yılda yüzde 284 artış sağladıklarını söyledi. Yurtlardaki kültürel, sanatsal, iş ve meslek kurslarına dikkat çeken Kasapoğlu, ‘İkinci bir üniversitenin yurtlar olmasını istiyoruz’ dedi.

Üniversiteler açılıyor. Öğrenci yurtları da açılmayı bekliyor. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ile yurtlardaki hazırlıkları inceledik, yurtları gezdik. Ankara Çankaya’daki Tahsin Banguoğlu Yurdu nöbetçi yurt şu anda. Kalan öğrenciler var. Bakan Kasapoğlu, yurtta dolaşırken gördüğü öğrencilerle sohbet etti, yurtlarla ilgili düşüncelerini aldı. Diğer yurtlar ise üniversitelerin açılmasıyla öğrencilerin hizmetine girecek.

Haberin Devamı

‘Yurtlar ikinci üniversite olsun’

“Yurtların sahibi olan gençleri özledik” diyor Bakan Kasapoğlu. İki yıldan sonra yurtları gerçek sahibi gençlere açmak için heyecanlı bir şekilde hazırlıklara devam ettiklerini belirten Kasapoğlu, “İkinci bir üniversitenin yurtlar olmasını istiyoruz” diyor. Bakan Kasapoğlu Milliyet’in sorularını şöyle yanıtladı:

Heyecanla bekliyoruz

- Yurtlarda hazırlıklar ne aşamada?

Hazırlıklarımız tüm hızıyla sürüyor. Yurtlarımızın yeni eğitim döneminde eksiksiz olarak hazır olabilmeleri için çalışmalarımıza başladık ve yurtlarda barınan öğrenciler ve tüm yurt personeli tarafından uyulması gereken kurallar ve alınması gereken tedbirlere ilişkin bir dizi önlem paketi hazırladık. Ancak bu konuda Sağlık Bakanlığımızın Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri belirleyici olacak. Bizler de bu tavsiyeler doğrultusunda hazırlıklarımızı tamamlayıp öğrencilerimizle paylaşacağız. İki yıldan sonra yurtlarımızı gerçek sahibi gençlerimize açmak için çalışıyoruz. Heyecanlı bir şekilde hazırlıklar devam ediyor. İkinci bir üniversite orası olsun istiyoruz. Yeni açtığımız yurtlarla birlikte kültürel, sanatsal, sportif faaliyetlerle inşallah gençlerimizi dolu dolu, aradaki 1.5 yılı telafi edercesine ağırlamak niyetindeyiz. Tüm bakanlığımız hazır, heyecanlı öğrencilere kavuşmayı bekliyor. 

KAPASİTE 719 BİN 520’YE ÇIKTI

Haberin Devamı

- Kapasite artışı oldu mu?

Yurtlarımızın kapasitelerine bakacak olursak, 2002 yılında 75 il ve 57 ilçede toplam 190 yurtta 182 bin 258 yatak sayısı ile öğrencilere hizmet veren Bakanlığımız, bugün ülke genelinde 81 il, 239 ilçe ve Kıbrıs’ta da 5 adet olmak üzere toplamda 768 yurt ve 719 bin 520 yatak kapasitesiyle öğrencilerimize hizmete hazır durumda. Yani, yurtlarımızda 19 yılda yüzde 284 kapasite artışı sağlamış durumdayız.

Kütüphane, sportif alan

- Eski yurtlarla yeni yurtlar arasındaki farklar neler?

Önceki nesiller ne yazık ki bugünkü yurtların imkânlarını, konforunu yaşayamadılar. Geçmiş yıllarda yurtlarımızın doluluk oranı yüzde 60-70 seviyesindeyken bu oran son yıllarda yüzde 100’e yaklaştı. Yurtlarımızın standartları, belirlediğimiz seviyenin de üzerine çıktı. Bunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Bazı yurtlarımız belki 10 yıl önce inşa edildi ama buralarda revize çalışmalarımız hızla sürüyor. Bazı yurtlarımıza sportif alanlar, bazılarına sosyal alanlar, kütüphaneler inşa ediyoruz. Gelinen noktada bu bir devrim. Bunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın büyük destekleri var. Öğrencilerimizin, gençlerimizin sadece eğitimde değil, her alanda sahip oldukları imkânların güçlendirilmesi konusunda Sayın Cumhurbaşkanımız bizlere daima yol açmıştır. Türkiye’nin dünü ile bugünü arasındaki farkı görebilmek için bakanlığımıza bağlı herhangi bir yurdu ziyaret etmek yeterlidir.

Haberin Devamı

‘Yurtlar ikinci üniversite olsun’

Ebru, gitar, dil kursu

- Yurtlarda ne tür imkânlar var?

Üniversite öğrencilerimizin birçoğu yurtlarda kalmak istiyor ve huzurlu bir öğrencilik hayatı geçiriyor. Çünkü artık yurtları bir yaşam alanı olarak tasarlıyoruz. Binalardan, yataklardan ve salt beslenme hizmetinden çok öteye geçen bir konfor sunuyoruz. Yurtlarda sunulan bütün hizmetlerde kaliteyi artırdık. Bu da yurtlarımızı tercih edilir kılıyor. Ayrıca yeni yurt binalarımız engelli öğrencilerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabilecekleri şekilde projelendiriliyoruz. Eski yurtlarımızda da iyileştirmeler yapılıyor. Yurtlarda sabah ve akşam açık büfe yemek servisi yapılıyor. Onlarca çeşit yemek yurtlarımızda her öğün mevcut. Öğrencilerimize, yurttaki imkânların yanında çeşitli eğitimler, kurslar, sosyal imkanlar da sağlıyoruz. Mesela öğrencilerimiz, yurt idaresinin hazırladığı anketler vesilesiyle bir araya gelip ilgi duydukları alanlarda eğitici talep edebiliyorlar. Örneğin, ebru, gitar, İngilizce veya meraklı oldukları herhangi bir konuda sınıf oluşturuyor ve talepleri doğrultusunda bir eğiticiden kurs alıyorlar. Bütün yurtlarımızda atölye çalışmaları, yabancı dil, iş ve meslek kursları, görsel sanatlar kursları düzenliyoruz. Gençlerimiz arasında düzenlenen turnuvaların neticesinde yurt içi ve yurt dışı gezi programlarımız oluyor.

Koğuş sisteminden bazalı sisteme

- Yurt odalarında ne tür iyileştirmeler yapıldı?

Son 18 yılda öğrenci odalarında koğuş sisteminden 3-4 kişilik bazalı sisteme geçtik. Wc/banyo, komodin, çalışma masası, soyunma dolabı, alez, mini buzdolabı, alev almaz sünger yatak ve sandıklı bazalar ile donattık. Yurtlarımızda temizlik, güvenlik ve 24 saat sıcak su imkânları yanında ortak ders çalışma alanları, kantin, kafeterya gibi sosyal ortamlar da bulunuyor. Yurtlarımızda barınan öğrencilere sabah kahvaltısı ve akşam yemeklerinde kullanılmak üzere beslenme yardımı veriliyor. Öğrencilerimizin akademik çalışmalarına ve bilimsel araştırmalarına katkı sağlamak amacıyla hızlı, güvenli ve ücretsiz olarak internete erişim imkânı sağlıyoruz.

‘Bütün milletimizin yuvası oldu’

- Salgın sürecinde de büyük işe yaradı değil mi yurtlar?

Bu süreçte ülkemiz, sosyal devlet olmanın gerekliliklerini başarıyla yerine getirdi. Örneğin, virüsün yurt dışı kaynaklı olması nedeniyle, özellikle yurda ilk girişlerde uygulanan 14 günlük karantina süreci, yayılımın kontrol altında tutulması noktasında önemli sacayaklarından biri oldu. Ülkemizin sahip olduğu öğrenci yurdu alt yapısı, bu süreci en etkili şekilde yönetmemize imkân sağladı. Bu zor süreçte yurtlarımız, sadece gençlerimizin değil, bütün milletimizin yuvası olduğunu ispat etti. Biz bu süreçte, 81 ilimizdeki 293 yurdumuzda, dünyanın 97 farklı ülkesinden gelen 10 binlerce vatandaşımıza ev sahipliği yaptık. Bir anlamda, Kovid-19 salgınına kadar evlatlarımıza yuva olan bakanlık yurtlarımız, salgın sürecinde yurtdışından gelen misafirlerimize ev sahipliği yaptı. Misafirlerimiz de memnuniyetlerini bize ileterek gittiler.