Antalya'da dünya için dün önemli bir görüşme vardı. Dünyanın gözü Antalya'daydı, Türkiye'deydi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın uluslararası telefon trafiği, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile temasları bugüne gelinmesini sağladı. Rusya ve Ukrayna görüşmelerinden uzun ve kısa vadede ne çıkar bilinmez ama şimdilik Türkiye barışın arabulucusu oldu.
Türkiye'nin temasları ve görüşme trafiği ayrıca bölgede yeni dengelerin oluşmasını sağlıyor. Yani bu da yeni ittifaklar demek.
Önceki gün İsrail Cumhurbaşkanı Herzog Türkiye'de olumlu görüşmeler yaptı. Bu ziyaret 14 yıl sonra yapılan ilk ziyaret.
Görüşme sonrası ikili ilişkilerin artacağı yönünde mesajlar verildi. İki ülke arasındaki enerji işbirliğinin artması bölgedeki ülkelerin birlikteliğini özellikle Akdeniz'de arama çalışmalarını etkileyecek.
Pazar günü Yunanistan Başbakanı Miçotakis Türkiye'ye geliyor. Yunanistan ile de bir süredir Ege ve Akdeniz olmak üzere büyük krizler yaşanıyordu. Umarım Yunanistan da olumlu mesajlarla ayrılır.
Haftaya Almanya Başbakanı Scholz Türkiye'ye gelecek. Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Leyen ile telefonda görüştü.
Türkiye yıllardır büyük soğukluk yaşadığı Birleşik Arap Emirlikleri ile yakınlaştı.
Birçok devlet başkanı ve bakanın katılacağı Antalya Diplomasi Forumu yapılacak. Ermenistan Dışişleri Bakanı geliyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan dün ABD Başkanı Biden ile de telefonla görüştü. Bu görüşme bölge için kritik öneme sahip.
Bölgedeki yeni oluşmaya başlayan dengeler gösteriyor ki Türkiyesiz olmaz. Hem savaşta hem barışta Türkiye bölgede önemli bir ülke olduğunu kanıtlıyor.
AB ve ABD'nin de Türkiye'nin önemini artık kabul edip 'Türkiyeli yeni yol haritaları' oluşturmaları gerekiyor. Hem de vakit kaybetmeden...
Tartışılan sorular
Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili tartışılan sorular geleceğe yönelik yol haritalarını belirleyecek.
Öne çıkan sorular şöyle:
Putin ne zaman durabilir? Kafasındaki asıl plan ne?
Rusya’ya yönelik yaptırımlar ne zamana kadar gidecek?
Ukrayna Cumhurbaşkanı neleri kabul edecek?
Çin, Hindistan ve Birleşik Arap Emirlikleri nasıl tavır alacak?
NATO, AB, ABD barışın ve savaşın neresinde olacak?
Maskesiz yüzler
Dünya Kadınlar Günü’nde Kütahya’da dikkat çekici bir etkinlik vardı. Kadın ve erkek eşitliğini anlatan ‘Maskesiz Yüzler’ sergisi NG Müze’de açıldı.
Projeyi 2 yıllık bir çalışmayla Kütahya Porselen Yönetim Kurulu Başkanı Sema Güral Sürmeli hazırladı.
Bedensiz kadın ve erkek yüzlerinin formlarından oluşan sergi, porselen maskeler aracılığıyla kadın ve erkek arasındaki eşitliği sanatseverlere aktarıyor.
Maskeleri tek tek hazırlayan Sürmeli, porselen ve kadının benzerliğine dikkati çekerek şunları kaydetti:
“Porseleni ve kadını birbirine çok benzetiyorum. Hassaslığı, narinliği, sert ve güçlü duruşu ama buna rağmen bir o kadar kırılgan olabilmesi. Porseleni kırıldığı zaman yapıştırabilirsiniz ama hiçbir zaman eskisi gibi dayanıklı, şeffaf olmaz. Bu nedenle porselen kadınla çok örtüşen bir malzeme.
Güç, sağlamlık, dayanıklılık, asalet, zarafet, hassaslık… Bunların hepsi bir arada olduğu zaman kıymetli. Güçlü kadınlar ve bu güçlü kadınların yanında her daim duran erkekler… Birlikte olduğumuzda daha güçlüyüz. Buna da vurgu yapmak istedim. Tek tek baktığınızda her bir maskenin bir hikayesi var ama birçoğunda tek göz kapalı. Çünkü birbirimizin başarısını, güzelliklerini, iyiliklerini görmüyoruz. Tek gözümüz görüyor ama diğer gözümüz görmezden geliyor. Kapalı gözler onları ifade etmeye çalışıyor.”